SPALTIST. Trond Loge er ukas spaltist i Saltenposten.
Privat
Spaltist Trond Loge:
Hvorfor bor jeg her?
Trond Loge er 65 år, vokste opp i Haugesund, har bodd i Finnmark og bor nå i Saltdal. Han har vært lærer og daglig leder i Salten friluftsråd. I dag er han pensjonist med særlig interesse for å høste alt som kan spises, fra hav til høyfjell.
Jeg kom til Saltdal helt frivillig, og her blir jeg - like frivillig. Her er fire gode grunner til at jeg frivillig bor på Rognan.
1. De utemma vassdragene
Det gir seg ikke selv. På 1980-tallet forelå det planer om regulering av hovedvassdraget i Saltdal - Saltdalsutbyggingen. En kraftig politisk kamp, på ulike nivå, endte med at Saltdalselva, med sidevassdrag, ikke blei utbygd. Kjører du mellomriksvegen mot Arjeplog, kjører du langs Sädvájávrre, et vannkraftmagasin med reguleringshøyde på 16 meter. På forsommeren ser det ikke pent ut.
Neste gang du besøker Kjemåvatnet, tenk deg da Kjemåvatnet som vannkraftmagasin med reguleringshøyde 34 meter, trettifire meter, 28 meter opp og 6 meter ned, med to store steinfyllingsdammer og en reguleringssone på 3,7 kvadratkilometer. I dag kan vi takke mange, ikke minst Per Adde, for et uregulert Kjemåvatn, med naturlig røyebestand og viktige reinbeiter og trekkveier nær vatnet.
Et kontrastrikt, vakkert landskap med store, uregulerte vassdrag, er et verdifullt saltdalsgode.
Håkon Lundbakk på sporten kan mye om mye. Han vet til og med hva en jarstein er. Det er ingen selvfølge med en fargehandel, eller en velassortert jernvareforretning. Til Ivars kommer folk langveisfra for å kjøpe vedovn eller hyttetoalett.
2. Et velfungerende sentrum
Da jeg kom til Rognan i 1984, fikk jeg følelsen av å flytte inn i en krigssone. Representanter for handelsstanden var i harnisk over tanken på et bilfritt sentrum. I dag vil vel knapt noen ønske bilen tilbake i sentrum. Gratis parkering og vakker brostein gjør Rognan attraktiv. De gamle bryggene gir stedet særpreg. Sentrum har gode nisjebutikker med utmerket service.
Da jeg trengte ny fryser, kom Leif Oskar Strøm og Danny Hendlich fra Power hjem til meg. De bar nyfryseren ned i kjelleren og tok gammelfryseren meg seg. Og bokhandelen vår, Leselysthuset, er bare et eneste stort smil. Det er svært sjelden jeg må ut av Rognan for å handle. Og må jeg, så har vi et godt togtilbud.
Her er gode fritidstilbud for barn og ungdom: vi har kulturskole, fritidsklubber, ferieklubb og friluftsskole. Vi har, ikke minst, Ungdommens kulturmønstring, en enestående inspirasjon og tilrettelegger for ungdommelige kunst- og kulturuttrykk.
3 Gode kommunale tjenester
Jeg tenker det er godt og trygt å være både ung og gammel i Saltdal. Fra Nordlandssykehuset har jeg mer enn én gang fått høre: du er heldig som bor i Saltdal. Langt fra alle kommuner har like gode helsetjenester som Saltdal. Vi har Åpen hall, et sosialt aktivitetstilbud for eldre. Vi har frisklivssentral og trimkasser. Vi har mange gratisgoder. Vi har bibliotek, med godt bokutvalg og aktiviteter. Vi har en rikholdig utstyrssentral der både skoler, barne-
hager og privatpersoner kan låne utstyr - helt gratis.
Flere aktive sangkor er en særlig kvalitet i kommunen. Noen årvisse arrangement gjør kommunen attraktiv langt utenfor egne grenser, det gjelder både miniputturnering og grendecupen. For ikke å snakke om Blåfrostfestivalen, med ildsjelen Øivind Holthe og frostfolket. Slipen har uvurderlig betydning for trivsel og bolyst.
Nordlandsbadet i Bodø er tiltalende. Jeg har vært der med barnebarn. Men det koster flesk. Ikke alle har råd til å bruke et slikt tilbud. I svømmehallen på Rognan betaler voksne 25 kroner og barn 15 kroner. I Saltdal har alle råd til å bade. Å se barn og voksne, med ulik hudfarge og sosial status, strømme ut fra svømmehallen etter endt familiesvømming, er et uttrykk for inkluderende velferdspolitikk.
4 En mangfoldig frivillighet
I Saltdal har vi et sted mellom 50 og 100 frivillige organisasjoner. Frivillighet over et bredt spekter; fra idrettslag til misjonsforeninger og sauesankelag. Selv har jeg både nytte og glede av Saltdal båtforening. 40 av medlemmene har ikke båt, men de liker kaffe og miljøet i klubbhuset. Over flere 10-år har Petter Kristiansen, på en lun og klok måte,
ledet en veldrevet forening, med rimelige tilbud til både båteiere og kaffedrikkere.
Hvilke stedskvaliteter er
viktig for deg?
Ingen er like.Det er langt fra sikkert du deler min vurdering av stedskvaliteter. Uansett tenker jeg det er en god øvelse å reflektere litt over hvilke stedskvaliteter hver og en av oss oppfatter som viktig.
Kan hende blir du enda mer glad i stedet du bor på?