MISLIKER. Per Arne Mikkelsen, Ailin Furnes og Glenne Stenersen på Lundveien. De er sterkt i mot at det skal etableres et massetak her. - Området her er et av de viktigste tur-områdene vi har i Fauske. Og Veten naturreservat ligger rett ved deponiet, påpeker de. Foto: Sylvia Bredal
MISLIKER. Per Arne Mikkelsen, Ailin Furnes og Glenne Stenersen på Lundveien. De er sterkt i mot at det skal etableres et massetak her. - Området her er et av de viktigste tur-områdene vi har i Fauske. Og Veten naturreservat ligger rett ved deponiet, påpeker de.

Debatt:

Hurra for lokaldemokratiet

Per Arne Mikkelsen reagerer på at han så vidt slapp inn på det åpne og annonserte møtet om planene om et massedeponi på Øyneshøgda.

Publisert Sist oppdatert

På mandag ble det avholdt et informasjonsmøte om privat forslag til reguleringsplanprosess for massedeponi på Øyneshøgda i Fauske.

Det ble gitt varsel om planoppstart 6. mars der det ble invitert til å gi innspill til planene. Det ble presisert at det senere skulle være åpne informasjonsmøter.

Som grunneier i nærområdet og ivrig bruker av det fine tur- og friluftsområdet Øyneshalvøya er, ga jeg sammen med andre innspill til planprosessen.

Mandagens møte var annonsert på kommunens nettsider den 15. juni.

Før møtestart sto forslagsstiller til planene, som også er leder i planutvalget i Fauske ved inngangsdøra og passet på hvem som kom inn. Det viste seg at møtet var forbeholdt ”spesielt inviterte” og flere slapp derfor ikke inn.

Dette skapte selvfølgelig sterke reaksjoner. Flere av de frammøtte som representerte berørte interesser og som hadde gitt innspill til planene, hadde ikke fått invitasjon og slapp derfor heller ikke inn. Begrunnelsen var: de skulle få anledning til å uttale seg senere i prosessen. Corona og smittevernregler var også nevnt.

Etter noe heftig diskusjon endte det likevel med at de 39 frammøtte fikk delta og det var uproblematisk å gjennomføre møtet i henhold til gjeldende smittevernregler.

Det at jeg som grunneier, beboer og berørt part som hadde gitt innspill, ikke skulle være kvalifisert til å bli invitert til informasjonsmøte, finner jeg sterkt beklagelig. Men at jeg ved ikke å slippe inn på møtet skulle oppleve å bli diskvalifisert og ekskludert fra å kunne ivareta mine selvfølgelige rettig-heter til deltakelse og medbestemmelse i lokaldemokratiet, kan jeg verken skjønne eller godta!!

Her var det altså andre som skulle bestemme om, om hva, hvordan og når jeg skulle få bli informert!

En ekskludering i prosessen er etter mitt syn klart i strid med grunnleggende demokratiske og rettslige prinsipper om medvirkning og åpenhet, jfr. bl.a. plan- og bygningsloven og miljøinformasjonsloven.

Jeg ser at politiske systemer sliter med manglende tillit, tiltro og forståelse. Jeg synes tydelig vi her ser konturene av et sorterings-samfunn!?

Montro vi skulle trengt en KONSEKVENSUTREDNING!?

Denne opplevelsen bare forsterker min skepsis og lite tillitvekkende oppfatning om lokaldemokratiets manglende evne/vilje til god forvaltning av ressurser og verdier.
Fauske - folkehelsekommunen der alle trives, hmm???!!!

Jeg skriver dette fordi jeg aldri før har opplevd en slik verdibegrensning og innskrenkning av rettigheter og åpenhet i en planprosess. Vi får tro det blir med denne ene gangen!

Per Arne Mikkelsen

Powered by Labrador CMS