TUNGT. Her trekker og dytter tre lastebiler på spesialvognene som ble brukt for å transportere den 235 tonn tunge transformatoren. Foto: Tarjei Abelsen
TUNGT. Her trekker og dytter tre lastebiler på spesialvognene som ble brukt for å transportere den 235 tonn tunge transformatoren.

Se video og bilder:

Her trekker og dytter tre lastebiler 235 tonn tung transformator

Nye Kobbvatn transformatorstasjon nærmer seg ferdigstillelse når transformatoren fraktes til stasjonen onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Transporten av tranformatoren begynte på sin siste etappe inn til Kobbvatn litt over klokken ti onsdag morgen.

Da hadde den 235 tunge transformatoren kommet med Statnetts egen transportbåt Elektron 2. De måtte vente på flo sjø for å kunne ta den i land ved den gamle fergekaia på Sommerset.

Foto: Tarjei Abelsen

– Jeg stod og så på og båten hevet seg kraftig da de kjørte transformatoren på land, sier Øyvind Arntzen, som har hytte like ovenfor kaia.

NABO. Øyvind Arntzen har hytte rett ved kaia på Sommerset og fulgte med på starten av reisen i Sørfold for den nye transformatoren. Foto: Tarjei Abelsen
NABO. Øyvind Arntzen har hytte rett ved kaia på Sommerset og fulgte med på starten av reisen i Sørfold for den nye transformatoren.

Derfra bar det inn mot E6 og der fikk Statnett hjelp av både politiet og Statens vegvesen for å holde kontroll på trafikken underveis.

Foto: Tarjei Abelsen

To spesielle transportvogner som transformatoren ble påkoblet allerede i Rotterdam, ble trukket og dyttet av både to og i de bratteste partiene hele tre lastebiler.

Foto: Tarjei Abelsen

Transportvognene har 12 akslinger hver og alle sammen kan svinge, og hver vogn ble betjent av to personer.

Den bratteste strekningen er på 8 prosent stigning, og utstyret Statnett brukte kan håndtere opptil 10 prosent stigning. Likevel var det ingen av de ansvarlige som var nervøs for oppdraget.
– Dette er et rent rutineoppdrag for transportavdelingen vår som reiser landet rundt for å gjennomføre denne type transport, sier Tore Brunstad, fagtekniker i driftsområde Nordland.

Foto: Tarjei Abelsen

Men transformatoren som har stått for anslagsvis 15-20 prosent av totaltkostnaden på 400 millioner kroner for den nye stasjonen, kan lett ødelegges av rystelser. Derfor har det blant annet ikke vært mulig å gjennomføre sjøtransporten om bølgene har blitt for store.

FORNØYD. Lars Wivesoll, byggeleder i statnett, Rune Flakk, transportansvarlig og Tore Brunstad, fagtekniker i driftsområde Nordland. Foto: Tarjei Abelsen
FORNØYD. Lars Wivesoll, byggeleder i statnett, Rune Flakk, transportansvarlig og Tore Brunstad, fagtekniker i driftsområde Nordland.

Det er Fauskebygg som har vært hovedentreprenør i byggingen av den nye transformatorstasjonen, har også hatt oppdrag med å sikre at transportetappen ville gå bra. De har brukt PK Strøm og Finneid Sveis som underleverandører.

Foto: Tarjei Abelsen

– I forbindelse med denne transporten har vi gjort forberedende arbeid med å forsterke bruer og gjort detaljerte mål av tunnelene, sier Ketil Bjørnstad i Fauskebygg.

Foto: Tarjei Abelsen

Sammen med kollega Stig Halvorsen hadde han tatt turen til Sørfold for å få med seg første del av transporten.
– Det er artig å få med seg, sier Halvorsen.

Transportansvarlig Rune Flakk anslo at de ville bruke 3,5 til 4 timer på den litt over to mil lange turen. På veien skulle de gjennom fem tunneler og to kommunale bruer.

Powered by Labrador CMS