VIL UTVIDE I NORD. Salten takstol ved ingeniør og prosjektlederChristine Hansen Bødker til høyre og Raymond Osbakk, som er daglig leder til venstre. Nå er hele bygget til tidligere Polarhytta i bruk igjen, og de tenker allerede på å starte opp takstolproduksjon i Harstad 1. april. Foto: Sylvia Bredal
VIL UTVIDE I NORD. Salten takstol ved ingeniør og prosjektlederChristine Hansen Bødker til høyre og Raymond Osbakk, som er daglig leder til venstre. Nå er hele bygget til tidligere Polarhytta i bruk igjen, og de tenker allerede på å starte opp takstolproduksjon i Harstad 1. april.

Nytt industrieventyr i Saltdal:

Her produseres takstoler for fullt

(SALTDAL) Richard Osbakk (41) er daglig leder for både Materialmax og nyoppstartede Salten Takstol. Takstolproduksjon i Harstad er neste prosjekt.

Publisert Sist oppdatert

- Du kan bli med med oppover til Røkland, vi har en leveranse på turen på Leivset,sier Osbakk, og halvtimen etter sitter vi en mange meter lang doning, lastet med takstoler til en privatbolig på Leivset.

Siden bilen er for stor til å komme seg ned en kronglete grusvei ned til kjøper, så har Osbakk fått hjelp av Salten bilberging. Dermed blir det et lite stopp med omlasting og Osbakk stopper trafikken slik at avkjøringen skjer forsvarlig. Det hele er over på få minutter.

Stefan Esaiassen og Salten Bilberging må hjelpe til med å få kjørt takstoler ned en kronglete vei ned til en eiendom på Leivset. Foto: Sylvia Bredal
Stefan Esaiassen og Salten Bilberging må hjelpe til med å få kjørt takstoler ned en kronglete vei ned til en eiendom på Leivset.

Bestillinger

- Oppstarten har gått bra når vi først kom i gang og vi har bra med ordre på blokka, men vi har hatt mange barnesykdommer, og ble litt forsinket. Den største utfordringen var at det å få i gang bruktsaga de kjøpte fra Holland. For den skulle gjennomgå en full overhaling.

På kundelista til Salten takstol står hytteprodusenter, byggbutikker, snekkerbedrifter og privatkunder, og akkurat nå produseres det for fullt takstoler til en ny fjøs i Beiarn. De tar også på seg selve monteringsjobben av takstolene.

Mobilen ringer og Richard svarer at han må få ringe opp mannen senere.

- Det var en sjåfør som skal hente høyballer sørfra og kjøre nordover.

Halm til dyr

For i tillegg til takstoler og salg av byggmaterialer, så selger også Osbakk høy/halm/flis. Den delen utgjør bortimot 25 prosent av inntektene til Materialmax, og har økt i omgang, fordi konkurrentene har gitt seg.

- At konkurrentene gir seg synes jeg egentlig er synd, men da må jeg i alle fall fortsette, forteller Osbakk, og forteller også at har syv containere som han leier ut til kjøperne lastet med høy.

Det er praktisk og tidsparende, selv om containerne er kostbare i innkjøp.

Lokaler. Materialmax holder til ved Ankerske, og har god lagringsplass både inne og ute. Foto: Eva S. Winther
Lokaler. Materialmax holder til ved Ankerske, og har god lagringsplass både inne og ute.

Hektisk hverdag

Hverdagen til Richard er en helt annen nå enn tidligere da han kjørte om nettene til Narvik for Posten. Ideen til å starte opp Materialmax kom da han selv skulle bygge en terrasse tilbaken i 2014, og syntes prisene varierte så veldig. I 2015 var han i gang, og da kjørte han fremdeles om nettene og "lå på vakt" på dagtid i bilen i tilfelle det skulle komme kunder. Og de kom.

Osbakk liker selv å være mye på veien, og har sørget for å få flere på kontoret, da manglende oversikt og en regnskapstabbe førte til en lei konkurs. Men kort tid etter var Materialmax oppe på beina igjen.

- Banken var velvillig, og vi hadde jo penger, men det var ei regning på 100.000 som ikke var gjort opp, forteller han rett fram.

Harstad-planer

Vi svinger av ved Røkland og Richard må innom bensinstasjonen en tur for å kjøpe snus. Og så er fabrikken neste stopp. Den har de fått leie, og inne lukter det nysaget trevirke og tre mann er i arbeid.

TO SKIFT. Foreløpig jobbes det to skift på takstolfabrikken. Her er Joseba Mayan og Dan Myrli. I slutten av. september startet fabrikken med åtte ansatte opp. Foto: Sylvia Bredal
TO SKIFT. Foreløpig jobbes det to skift på takstolfabrikken. Her er Joseba Mayan og Dan Myrli. I slutten av. september startet fabrikken med åtte ansatte opp.

To av dem står med pressen som binder stolene sammen med spikerplater, og en mann står og styrer saga som sager ut de rette vinklene ut i fra beregningene til Christine Hansen Bødker. Hun er også glad for å være i gang etter en trøblete start

- Bare det å få et organisasjonsnummer til bedriften tar sin tid, eksempelvis, sier hun.

Allerede nå er de på utkikk etter de rette folkene til å kunne starte opp enda en takstolavdeling i Harstad.

- Vi ser det er et marked for takstoler i det området, og Harstad er et bra knutepunkt, slik som Fauske.

Christine Bødker er byggingeniør ved Salten takstol. Her holder hun på med en takstol som skal til en garasje. Foto: Sylvia Bredal
Christine Bødker er byggingeniør ved Salten takstol. Her holder hun på med en takstol som skal til en garasje.
Powered by Labrador CMS