Jørgen lager ækte lokalmat:
- Jeg er en typisk potet
Drømmen om livet på landet trakk Jørgen Storhaug hjem til Beiarn. I helga treffer du ham ved ostebordet til Beiarmat på Salten Matfestival.
For de som ikke kjenner deg, hvem er Jørgen Storhaug?
- Født en maidag i 1984 som yngst av tre brødre. Som bygdeungdom flest endte jeg opp i Bodø etter grunnskola. Klatret gradene i butikkbransjen i noen år før drømmen om livet på landet ble for sterk til å motstå. Samboer, datter og to hunder ble med og byttet ut enebolig på Bertnes med et gammelt nordlandshus midt i skogen i Beiarn. Nå har dattera blitt bodøværing og student, en hund har forlatt og en ny kommet til, og vi har blitt fosterforeldre for en fantastisk ungdom.
Hva er du opptatt av for tiden?
- Akkurat denne uka er det en del forarbeid til Salten Matfestival. Ost som skal deles og pakkes, og kjøtt som skal stekes. Dessverre har jeg vært redusert med sykdom den siste tiden så jeg prøver også å ta det litt rolig i svingene.
Hvilke forventninger har du til årets matfestival?
- Matfestivalen har hatt en utrolig fin utvikling de siste årene med tanke på antall besøkende og utstillere og god stemning. Jeg håper og tror at det i år også blir bra trøkk og full matfestival-stemning på Fauske.
Du står bak Beiarmat AS sammen med André Kristoffersen. Hvordan ble du med på dette?
- Litt tilfeldig, men det startet med en felles interesse for kjekjøtt, og mulighetene for å få til et «kjehotell» på heimgården for oppforing av kje. I kombinasjon med at vi begge er lidenskapelig opptatt av god og EKTE mat og lokal verdiskapning.
Hva består arbeidsdagen din av i korte trekk?
- Jeg er typisk potet, så jeg gjør alt fra ysting og pleie av oster som ligger til modning, til salg, levering og regnskapsføring.
Hva er din favorittost (fra Beiarmat) og hvorfor?
- Lagerosten som vi kaller «Beiarværing», som har fått både bronse og sølv i oste-VM. Var bortimot hekta på Manchego i mitt tidligere liv, og nå lager jeg den plutselig selv av dagfersk melk fra Beiarn. What's not to like?
Dere er med i matnettverket Ækte. Hva betyr samarbeidet for deres bedrift?
- Å være en liten bedrift i en bortgjemt liten dal i Nordland kan av og til føles litt ensomt. At vi er med i et nettverk med likesinnede bedrifter gjør at vi har noen å snakke fag med, drøfte store og små utfordringer, og personlig og faglig utvikling. Vi samarbeider også om blant annet salg og levering for å optimalisere våre ressurser.
Du er en av de som har flyttet tilbake til hjemkommunen. Hva skal til for at flere skal komme hjem til Beiarn?
- Bolig/tomt/eiendom. Bolig- og eiendomsmarkedet er veldig begrenset, og det setter en naturlig stopper for tilflytting. Opplever at de aller fleste som ønsker å flytte til plasser som Beiarn er fleksible med tanke på jobb og eventuelt pendling.
Hva har du arbeidet med tidligere?
- Startet i kiosk og etter hvert dagligvare i Bodø før jeg flyttet heim til Beiarn for cirka 10 år siden. Etter det har det stort sett vært lokalmat.
Hva bruker du fritiden til (hvis du har noen)?
- Prøver å innvilge meg fritid når kalenderen tillater det. I praksis betyr det at jeg får tid til å ta meg av gård og hus heime. Men plutselig stikker vi til fjells en tur, eller ser en god film, eller nyter en god ost og god drikke i boblebadet.
Hvordan kobler du best av?
- Når alt «flyter» og går av seg selv. Foran ystebordet med en god podcast på øret. I godstolen med ei god bok. Eller med taktfaste skritt innover fjellet med fiskestang og telt i sekken.
Beskriv deg selv med tre ord/egenskaper!
- Mat-nerd, teknologi-nerd, rutine-nerd.
Har du gjort noe spesielt som kanskje ikke så mange vet om?
- Prikket inn 7 rette på Lotto for noen år siden, som blant annet gjorde at vi kunne pusse opp og realisere drømmehuset på heimgården.
Hva gleder du deg til nå?
- Når det myldrer av folk rundt ostebordet på Fauske :)