Saltenposten A/S

Saltenposten

Har sendt ut permitteringsvarsel

UHELDIG SITUASJON. Einar Lund ser seg nødt å stoppe opp arbeidet på Fredheim boligpark på ubestemt tid. - Jeg har tro på at det ordner seg, men slik situasjonen er nå så må jeg permittere mine ansatte og meg selv inntil jeg finner en løsning. Foto: Sylvia Bredal

(SALTDAL) Einar Lund har ikke fått solgt noen av de restaurerte boligene på Fredheim.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

- Det er veldig trist det som skjer nå, men jeg håper jo det skal ordne seg, sier Einar Lund.

Selger på Fauske

Han og samboer Eva Stenersen sitter ved spisebordet i den ene eneboligen som er ferdig, og som paret flyttet inn i. Det gjorde de i oktober. Leiligheten deres på Fauske, i den tidligere Husmorskolen, gjøres klar for salg.

- Vi trives veldig godt her. Det er kort vei til skog og mark, og et fredlig boligområde, forteller Eva som snart skal gjøre seg klar for å kjøre til Fauske på jobb.

Hun kunne ønsket seg flere togavganger til og fra Rognan.

Arbeidet stopper opp

Det snekres og sages i nabohuset mens vi prater. Det huset skulle vært ferdig til jul, men det går ikke når Einar og hans fire ansatte permitteres fra 20. november.

- Det er ikke noe hyggelig for mine ansatte å gå jula i møte med en slik usikkerhet.

Allerede i mars var den første tomannsboligen klar for salg, og nå er det tre tomannboliger som er ferdige men står tomme.

- Kjøpers marked

- Jeg hadde håpet salget hadde gått raskere, men jeg innser at det er kjøpers marked nå, og det står mange tomme hus til salgs i Saltdal. Jeg må selge disse boligene med tap.

Om ikke han får solgt, så er utleie en mulighet. I tillegg til null salg, så har det vært en del uforutsette kostnader.

I tillegg nevner Lund at Saltdal kommune er en av de dyreste kommunene i Nordland når det kommer til kommunale avgifter: Det er lite næringsvennlig. Ifølge Huseiernes bokostindeks kommer Saltdal på 39 plass av 44 kommuner i Nordland, 269 plass av 422 kommuner i Norge.

- Ikke oppdaget?

Einar Lund tror en av grunnene til salget ikke har gått som forventet er at folk ikke har oppdaget dette området som tidlig huset asylsøkere og folkehøyskole-elever.

- Her kan det på sikt bli en 80 boenheter når det hele står ferdig.Området har litt av et potensial.

Det arbeides med ny reguleringplan og i denne vil det bli regulert inn 25 boligtomter på området hvor det er fotballbane og litt skog. Prosjektet er delt opp tre trinn.

Her er barnehage, Saltdal videregående skole ligger like ved og det er sentrumsnært.

Fikk ikke støtte

En annen grunn til at salget går tregt er selvsagt at det er blitt bygd en del boligbygg de siste årene i Saltdal, og at det ikke er tilflytting.

De første boligene fikk solcellepanel på taket, og Einar hadde regnet med å få støtte fra Enova til tiltaket. Slik gikk det ikke.

- Kun private husbyggere får nå støtte, og det er uforståelig, sier han.

Investorer?

Lund synes også det er rart at ikke DNB vil øke byggelånet fra 12,5 millioner kroner til 15 millioner, og mener det er han som tar all risikoen i prosjektet. Han sitter på ti millioner i verdier.

Nå håper han at lokale investorer kan gå inn i prosjektet.

- Det sies at en god økonom investerer i nedgangsperioder.

Lavenergibruk

Tomannsboligene ligger ute til en pris på 1,7-1,8 millioner kroner. De fleste av dem har to soverom. Solcellepanelet og god isolering gjør at strømforbruket vil komme på 10-12.000 kWh i året, mens snittet i et hjem ligger på 16.000.

Det er vannbåren varme i gulvet i den eneboligen vi er i. Vannet varmes opp med vedfyring, og en akkumulatortank står i kjelleren. Veden kommer fra skogen rundt husene her.

- Veldig synd

Ordfører Rune Berg synes det er synd at ikke Lund har fått solg noe, og han synes det er flott at dette området utvikles.

- At det er dyrt å bo i Saltdal henger sammen med at kommunen har gjort framtidige store investeringer på VA vann og avløp. Vi har redusert eiendomsskatten fra 4 til 3 promille og vi ønsker på sikt en ytterlige redusering.

Berg sier det har vært en sterk øking av boligbygging, særlig leiligheter og de ser at det ligger mange hus ute for salg.

- Men vi må være forsiktig og ikke svartmale ting, det skjer mye positivt i vår kommune, og jeg hører stadig om unge som flytter hit og kjenner til at flere er på tur.

Berg kan ikke svare for akkurat utregningen av eiendomsskatten til Fredheim boligpark. Det er administrasjonens område.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...