FØRSTE MØTE. Prosjektleder Lena Cecilie Pedersen Osnes med resten av styringsgruppa i Heilt innafor-projektet. Fra høyre: rådmann Stig Arne Holtedahl, sekretær Lillian Martinussen, Maren Andrea Engan fra ungdomsrådet, Silje Sørfjordmo Paulsen (Sp), ordfører Gisle Hansen (Sp), Kolbjørn Mathisen (Ap), Unn Karin Pedersen (Ap), Sten Robert Hansen (H), Mads Moen Mareliussen fra ungdomsrådet og folkehelsekoordinator Sylvi Brandsæther. Foto: Eva S. Winther
FØRSTE MØTE. Prosjektleder Lena Cecilie Pedersen Osnes med resten av styringsgruppa i Heilt innafor-projektet. Fra høyre: rådmann Stig Arne Holtedahl, sekretær Lillian Martinussen, Maren Andrea Engan fra ungdomsrådet, Silje Sørfjordmo Paulsen (Sp), ordfører Gisle Hansen (Sp), Kolbjørn Mathisen (Ap), Unn Karin Pedersen (Ap), Sten Robert Hansen (H), Mads Moen Mareliussen fra ungdomsrådet og folkehelsekoordinator Sylvi Brandsæther.

Har fått til mye på tross av treg start

Heilt innafor-prosjektet fikk en vanskelig start midt i koronaåret, men nå begynner aktiviteten å ta seg opp.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: - Jeg opplever at vi har fått gjennomført mer enn andre kommuner som har liknende prosjekter og er med i folkehelseprogrammet, sier prosjektleder Lena Cecilie Pedersen Osnes.

Første møte

Tirsdag denne uken hadde styringsgruppa i Heilt innafor-prosjektet sitt første møte. Styringsgruppa består av formannskapet i Sørfold, samt to representanter fra ungdomsrådet.

I møtet orienterte hun litt om bakgrunn for prosjektet og gikk gjennom hva de har gjort hittil og hva som er planene framover.

De har en prosjektgruppe som fungerer godt, og prosjektlederen ønsket også noen signaler fra styringsgruppa når det gjaldt et par spesifikke prosjekter.

Baking og båltur

Selv om koronapandemien har satt en stopper for en god del av de aktivitetene som var planlagt, har de fått jobbet mye med å mobilisere både ungdom, foreldre og frivillige.

- Vi har jobbet med medvirkning av ungdommen på flere måter, som da vi hadde spørreundersøkelse om hva slags aktiviteter de ønsker. Av de 100 som svarte, var baking, båltur og å lage mat på bål noe som mange ønsket. De vil også ha foreldrene med på aktiviteter, sier Osnes.

Spørreundersøkelsen vil de foreta hver høst.

Flere delmål

Prosjektet har flere delmål som de jobber med. Det første handler om såkalt relasjonsbyggende kommunikasjon mellom de tre ”rommene” i prosjektet - skole/hjem/fritid. Både foreldre og skole-ansatte har hatt webinar med Annabell Stefanussen som jobber med ”fredsarbeid i heimen”.

Et annet delmål er at barn og unge skal få mer mestring og medvirkning slik at de blir en ressurs for seg selv og andre.

Det tredje delmål går ut på å få en sosial utjevning på skolen og fritiden.

- Alle skal få mulighet til å delta, og det skal være gratis eller billig, forklarer prosjektlederen.

Hindringer

Den største utfordringen hittil er at de ikke har kunnet bruke skolen som møteplass og innendørs arena slik de hadde planlagt. Den var tenkt som et nav i prosjektet. De har likevel fått til en del aktiviteter utendørs eller på andre arenaer.

De har hatt street workout, månedens båltur, akebakkeprosjekt, markering av Samefolkets dag, og Endelig fredag (ungdomskveld). De var også med på åpningsarrangementet på Myre stadion.

Stadig flere foreldre har engasjert seg, og det har blant annet ført til at de kan ungdomskvelder på fotballhytta og nå bakekveld på skolen.

Vil starte grendelag

På tross av hindringer ser de allerede resultater av prosjektarbeidet.

- Vi har hatt positive samarbeidsmøter med FAU og frivillige foreninger. Det har vært god dugnadsinnsats og det er på gang flere frivillig drevne prosjekter, forteller Lena Cecilie Pedersen Osnes.

Etter at foreldre har deltatt på dugnad snakkes det også om å starte grendelag på Straumen.

- Det har mye å si for lokalmiljøet og muligheten for å skape møteplasser, sier hun.

Hva skjer videre?

Etter en forsiktig start tar nå aktiviteten seg opp i prosjektet. Det blir aktivitetshelg 11. til 13. juni og friluftsskole i juni.

- Vi jobber også med digitale aktiviteter og tilbud, og har utfordret de unge til å komme med innspill, sier prosjektlederen.

Gjennom sommeren blir det flere aktiviteter utendørs, og til høsten vil det bli en kick off-helg med åpen skole første helga i september.

Ønsker klubblokaler

Prosjektledelsen ønsket innspill om hvordan de skal få til en ungdomsklubb på Straumen. I øyeblikket har ikke kommunen ledige lokaler, men må leie. Det innebærer at ungdommene ikke kan sette sitt eget preg på rommene.

- Jeg tror det er viktig at de får valgt et styre først. I Røsvik og på Nordsia har vi god erfaring med at det er et klubbstyre av ungdommer som bestemmer aktiviteter og søker om penger, sier Mads Moen Mareliussen, leder i ungdomsrådet.

- Hos oss har oppussinga av lokalene ført til at vi har doblet besøket på klubben, sier Maren Andrea Engan fra nordsia.

Oppgaven om å opprette klubbstyre ble sendt videre til ungdomsrådet.

Powered by Labrador CMS