VED MALAWISJØEN. Hanne Prytz og sønnen Sigve sammen med Mercy og Daniel ved Malawis fantastiske attraksjon Malawisjøen. Foto: Utlånt
VED MALAWISJØEN. Hanne Prytz og sønnen Sigve sammen med Mercy og Daniel ved Malawis fantastiske attraksjon Malawisjøen.

Hanne jobbet som frivillig i Malawi i ferien sin

Oppholdet hos hjelpeorganisasjon Hope for Relief i Malawi ga mersmak.

Publisert Sist oppdatert

I september tilbrakte hun tre uker hos hjelpeorganisasjonen Hope for Relief. Målet var å lære dem gode rutiner regnskapsføring. Slik at de kan dokumentere overfor giverne hva donasjonene går til.

- Jeg er ikke så glad i syden-turer, og har lenge tenkt på å gjøre noe slikt som dette. Oppholdet var fantastisk, og jeg ønsker å dra tilbake.

Hanne fikk Poweroffice til å spone to års bruk av regnskapsprogrammet deres.

Nå er hun spent på om de kommer til å følge opp det hun lærte dem.

Uformell økonomi

- I Malawi er det mest vanlig med kontanter, og man går i banken og tar ut store summer. Økonomien er uformell.

Prytz måtte forklare kollegene i hjelpeorganisasjonen at kvitteringer er viktige.

- De kunne fortelle hva pengene var blitt brukt til, men hadde ikke alltid kvittering. Jeg ble nok oppfattet som litt pirkete.

FÅR BIND. Her er Hanne med kollegene Glory, Patricia og Glory for å dele ut tøybind til jentene så de skal kunne gå på skolen når de har mensen. Foto: utlånt
FÅR BIND. Her er Hanne med kollegene Glory, Patricia og Glory for å dele ut tøybind til jentene så de skal kunne gå på skolen når de har mensen.

Høvding-makt

Samtidig forteller hun at hun fikk oppleve hverdagslivet til innbyggerne på nært hold. Hanne bodde hos styrelederen til Hope for Relief, og de var veldig opptatt av å ta henne med på aktiviteter.

Hanne var blant annet med på bridal shower, et slags utdrikningslag, men som er mer seriøst enn i Norge, og hvor eksempelvis tidligere lærere holdt formanende taler.

- Høvdingene i Malawi har mye de skal ha sagt ennå, så om myndighetene har sagt ja til at du skal få kjøpe en tomt, så må også høvdingen i området godkjenne.

Gir ut tøybind

Hanne fikk være med kollegene ut på oppdrag også. En dag kjørte de ut til en fattigslig skole, hvor de delte ut to vaskbare tøybind til jenter slik at de får mulighet til å gå på skolen når de har mensen.

- Det er et stort problem at jenter dropper ut av skolen når de når den alderen. Bindene er sydd på gamle symaskiner med manuell pedal uten strøm. Jentene fikk forøvrig streng beskjed om å beholde bindene for seg selv og ikke låne dem ut til andre kvinner i storfamilien.

Hope of relief besøker også fengsel hvor de har undervisning om seksuelle overførbare sykdommer.

- Det foregår seksuelle overgrep i fengslene, og homoseksualitet er tabu.

Slike gamle symaskiner er helt vanlig å bruke i Malawi. De er uten strøm. Hjemme i Norge står de nedstøvet på loft og kjeller, eller fungerer som pynt Foto: Hanne Prytz
Slike gamle symaskiner er helt vanlig å bruke i Malawi. De er uten strøm. Hjemme i Norge står de nedstøvet på loft og kjeller, eller fungerer som pynt

Andre forhold

Hanne var også vitne til en politisk demonstrasjon, besøkte et sykehus, hvor det var vanlig at de pårørende hadde med mat til de innlagte. Hun fikk også se hvor elendig forholdene er for de aller fattigste og syke. Og innblikk i at heksekunst fremdeles har sin plass i samfunnet.

Den ene uka kom også yngstesønnen Sigve (18) nedover.

- Jeg kunne ikke hente han selv, og var litt bekymra for den syv timer lange bilturen fra flyplassen og nordover. Men det gikk bra.

Hanne var utsendt for den britiske hjelpeorganisasjonen AFID (Accounting for International Development). AFID formidler kontakt mellom organisasjoner i utviklingsland som trenger hjelp med regnskap og økonomi. Frivillige regnskapsførere stiller sin arbeidskraft til dispensasjon.

Hanne sammen med kollegene siden utenfor kontorbygningen til Hope for Relief. - Det er et helt annet tempo i arbeidslivet i Malawi enn i Vesten, forteller Hanne Prytz
Hanne sammen med kollegene siden utenfor kontorbygningen til Hope for Relief. - Det er et helt annet tempo i arbeidslivet i Malawi enn i Vesten, forteller Hanne Prytz
Powered by Labrador CMS