PÅ HEMSEN. Liv og moro oppe på bellen eller hemsen i gammelhuset. Sara (9), Ellen (8) og Emma (12) trives godt her. Foto: Lars Olav Handeland
PÅ HEMSEN. Liv og moro oppe på bellen eller hemsen i gammelhuset. Sara (9), Ellen (8) og Emma (12) trives godt her.

Hanegal og teater for ungene på Ljønes

Denne uka ble det arrangert gårds- og teaterleir for barn på Ljønes.

Publisert Sist oppdatert

Medtigården på Ljønes er en 4H-gård vakkert beliggende ned mot Skjerstadfjorden. På grunn av corona-situasjonen valgte gårdsfolket å nedskalere årets leir men de holdt på både teater- og gårdsdelen i programmet.

Sommerleiren er en del av 4Hs sommerleirer.

Hanegal

Det er Matias Bjune Pedersen som sammen med søsteren Karlotte står bak gårds- og teaterleiren, som de kaller ”Hanegal Gårds- og teaterleir”.

- Hanen har galt, så ungene er oppe, spør vi ved ankomst. Matias ler og svarer at navnet stammer fra en hane som er litt smågal.

Vi blir ønsket velkommen og snart går praten. Matias forteller at i tillegg til gårdsstell blir det turer rundt i området.

Området har en meget gammel bosetting med mange gravhauger fra vikingtiden. På turene rundt i landskapet forteller Matias og Karlotte historier og gamle sagn og eventyr for barna.

Bor i gammelhuset

Barna bor i gammelhuset som er fra 1500-tallet. Her har de installert seg på hemsen, eller bellen som det heter lokalt og trives godt etter det vi ser og hører. I den gamle røykstua under hemsen tilberedes og inntas måltidene.

En av de voksne sover sammen med barna i hengekøye under hemsen om natta.

- Dette er de første beboerne i gammelhuset på hundre år. Her har ingen bodd siden ”nyhuset” kom opp for de samme hundre år siden, forteller Karlotte.

Gårdens rytme

På gården er det sau, høns, kanin, hund og katt. På jordene dyrkes gress, og som oftest er der potet- og gulrotåker. Gården har også en kjøkkenhage med forskjellige grønnsaker, urter og ringblomster.

Dagens rytme er gårdens rytme. Barna er med på gårdsstellet, noe de synes er veldig artig. Særlig de minste dyrene faller i ungenes smak. Ellers går dagene med til gårdsleker og teaterleker, alt godt ledet og tilrettelagt av Matias og Karlotte.

Skuespiller

Tilretteleggingen er det ingen ting å si på. Matias (23) er ferdig utdannet skuespiller og har studert drama i Verdal i tre år. Han var ferdig i fjor. Siden har han blant annet reist med Den kulturelle skolesekken.

Søsteren Karlotte (19) har solid grunnlag for gårdsaktiviteter. Hun er ferdig utdannet agronom fra Mosjøen og skal fortsette et år til med videre påbygging.

- Trives

Barna er travelt opptatt med sitt, men vi må avbryte litt i lek og gårdsstell for å høre hvordan de har det.

- Her er veldig fint å være, og vi trives godt, er det unisone svaret fra en litt sjenert gjeng på tre. De tre er Emma (12), Sara (9) og Ellen (8).

De vil også gjerne vise frem stedet der de sover, og vi følger med inn i gammelhuset. De klatrer opp på hemsen, og der blir det straks liv og moro.

- Vi er noen ordentlige tullsjurer, hører vi at det hviskes.

Gravhauger

Så er det ut igjen, og denne gangen går turen bort til kaninburene. Her slår ungene seg ned og stikker grønne vekster inn til kaninene. En ren idyll som både unger og dyr tydelig setter pris på.

- Her en kveld var vi på tur nedover mot gravhaugene nærmere sjøen. Vi fortalte historier og sagn, og i det litt dunkle kveldslyset ble det rent magisk for oss alle, forteller Matias og Karlotte.

Selv får vi nesten litt frysninger nedover ryggen av å høre om disse litt ”skumle” historiene.

Kulturminner

Snart er det tid for flere aktiviteter. Denne gangen går turen innover heiene på Ljønes til en høy bergnabb der det er god utsikt over fjorder og bygder.

På turen blir det også besøk til flere gravhauger og fornminner i dette området som er så rikt på kulturminner. Vi takker for oss og vinker til den glade gjengen som legger ut på nok en tur i det fine sommerværet.

Arrangementet er en del av prosjektet Fra jonsok til olsok som er årets satsning på Sommer langs Kulturveien.

Powered by Labrador CMS