Saltenposten A/S

Saltenposten

Gunn ringer til alle kommunens eldre for å høre hvordan de har det

SJEKKER OPP. Gunn Zakariassen har byttet ut besøk hos de eldre, men å ringe rundt, og har som mål å nå alle over 75 år. Foto: Grete Elisabeth Nomeland

I disse dager ringer Gunn Zakariassen ringer rundt til alle over 75 år i Fauske kommune.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

FAUSKE: Grunnen er enkel. Hun ringer for å ta en prat om hvordan de har det i disse dager når mange blir isolert på grunn av koronaviruset. Så langt har sykepleieren snakket med rundt 80 personer.

Hun jobber med forebyggende eldreomsorg i Fauske kommune. Det har hun gjort i 3 år. Men nå handler det om noe helt annet. Seniorveilederen har spurt noen av de eldste i kommunen om hvordan de har det nå når koronaviruset gjør at folk skal holde seg mer i ro.

Så langt har Gunn snakket med rundt 80 personer. Alle over 85 år. Hun fortsetter på lista som inneholder mellom 5 og 600 navn. Ned til 75 år.

- De sier at de er mer hjemme. De fleste har familie, men at de ikke får besøk som før fordi de ikke vil spre smitte. Noen har naboer som handler for dem.

Mange ringer

Så hvordan synes de eldre om å være så mye alene?

- Mange sier at de får mange telefoner. Mer enn vanlig.

Det er naturlig å tro at de savner aktiviteten de har til vanlig. Men Zakariassen sier at de ønsker å følge rådene fra myndighetene, og forstår hvorfor et er slik. Hun gir dem råd om å holde seg i aktivitet.

- Jeg spør dem også; «er du redd?». Da sier flere at det er veldig mye om dette på tv, og at de ofte velger å slå av. De tar bevisste valg, og det er bra. Flere sier at dette minner dem om krigen – at det gir dem den samme følelsen.

Gir trygghet

- Flere sier at de er utrolig glad for at Fauske kommune tenker på dem. Jeg tror at det er stor trygghet i å bli husket.

Hun oppfordrer alle til å ta vare på hverandre i denne spesielle tiden med korona-virus.

- Folk må være flinke til å ringe hverandre. Og ringe de som er alene.

Gratis tilbud

Fauske gir dette tilbudet om forebyggende hjemmebesøk til alle som er fylt 78 år og som ikke mottar tjenester fra kommunen.

Kommunens tilbud handler om å tilby en samtale med informasjon og veiledning. Besøket er gratis, frivillig og uforpliktende. En samtale som er rettet mot hver enkelt der tema kan være helsespørsmål, fysisk aktivitet, fallforebygging, brannforebygging, boligforhold og eller sosiale aktiviteter.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...