DELER JORDA. Sogneprest i Saltdal, Sven Becker, vil gjerne at alle som vil skal kunne bruke området rundt prestegården til å dyrke sin egen mat. Fra venstre Gro Wenche Stensland, Tove Berre, Kim Mietinen og Sven Becker. Foto: Sverre Breivik
DELER JORDA. Sogneprest i Saltdal, Sven Becker, vil gjerne at alle som vil skal kunne bruke området rundt prestegården til å dyrke sin egen mat. Fra venstre Gro Wenche Stensland, Tove Berre, Kim Mietinen og Sven Becker.

Grønnsaker og matauk i Saltdal

I Saltdal spirer det på forskjellige steder. Med presten i spissen blir det fellesdyrking i prestegårdshagen.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: - Dette bli spennende. Det er god plass her, og nå ser jeg fram til at flere skal jobbe sammen i åkeren utenfor prestegården, sier sogneprest Sven Becker.

Fra jord til bord i Saltdal

« Fra jord til bord i Saltdal” er et toårig utviklingsprosjekt for tradisjonelt landbruk og bygdenæringer i Saltdal. Oppstart var høsten 2021 og prosjektet skal avsluttes høsten 2023. Eier er Agro Saltdal, men driftes i tett samarbeid med Saltdal

kommune, først og fremst ved jordbrukssjef og skogbrukssjef.

Målet er at prosjektet skal skape større forståelse i Saltdal for den verdiskaperen landbruket faktisk er i bygda - i form av fellesgoder lokalsamfunnet kan dra nytte av gjennom produksjon av sikker mat, åpne kulturlandskap, levende bygder og som en viktig tradisjonsbærer.

Urbant landbruk

En annen trend er urbant landbruk. Urbant landbruk er en internasjonal trend med bakgrunn i at flere ønsker å dyrke sin egen mat, kunne leve bærekraftig og bidra til en positiv effekt på miljø og klima.

Det urbane landbruket har stort potensiale til å skape bevissthet rundt, og kunnskap om lokal matproduksjon. I tillegg er det en arena for læring, matkultur og entreprenørskap, og et godt fokus på økologi og biologisk mangfold.

- Urbant landbruk vil gjøre Saltdal attraktiv som bosted, det skaper gode holdninger til matjord og matproduksjon og vil synliggjør Saltdal-bonden og landbruksnæringa i kommunen. Og det vil motivere til etableringer av bygdenæringer, sier prosjektleder Tove Berre.

Et dyrkende felleskap

Det var på et informasjonsmøte i mars i år at sogneprest Sven Becker sa noe om at han ikke hadde så mye peiling på dyrking av grønnsaker - men ledig areal rundt prestegården hadde han tilgjengelig. Og etter en liten befaring og flere samtaler fant man ut: Jo! Her er det et flott område å legge til rette for andelshage, pallekarmer og mye mer!

- En liten prosjektgruppe engasjerer seg rundt framdriften av «prestegårdshagen», skjønt - det er fortsatt mange ting som ikke er avklart. Hovedfokuset ønsker vi skal være matauk og fellesskap. Så det blir sikkert felles parsell for potet, gulrøtter og en del andre grønnsaker og vekster. Samtidig vil det bli mulighet til å ha egne parseller, slik det ser ut idag, sier Sven Becker.

En arealplan og oversikt over hvordan prestegårdshagen skal finansieres skal det jobbes med utover vinteren.

Gjennom sommeren har et areal på vel to mål blitt bearbeidet og skal gjøres klar til bruk fra vekstsesongen 2023.

- Jordprøver er tatt og vi venter spent på resultatene, sier Tove Berre, prosjektleder for «Fra jord til bord i Saltdal».

Kunnskapsløft

i fellesskap

Det er ikke bare gjengen rundt
Prestegårdshagen som er interessert i dyrking av egne grønnsaker - det er så absolutt mange andre også.

- Vi har mange erfarne hobbygartnere og -dyrkere i kommunene, og mange som kan ønsker seg mer kunnskap og et forum for erfaringsutveksling, sier Berre.

Gjennom vinterhalvåret inviterer Saltdal bibliotek, «Fra jord til bord i Saltdal» og Prestegårdshagen til å sammen se relevante webinarer og dele erfaringer og kunnskap i etterkant. Biblioteket har åpnet sine dører for disse møtepunktene.

Arrangementene er åpet for alle som ønsker å lære mer om dyrking av egen mat, og som ønsker seg et forum for erfaringsutveksling.

Neste temakveld/webinar er ons-
dag 19.oktober, klokka 18 på Saltdal bibliotek.

Frøbibliotek

Saltdal bibliotek har startet opp frøbibliotek i høst. Konseptet er slik at frøbiblioteket tar I mot frø om høsten og du kan hente frø fra
biblioteket om våren.

- Akkurat nå står blomster og grønnsaker fulle av frø. Har du noen du vil dele med andre? Planter du vet trives godt her nord. Med din deleglede er du med på å gjøre verden grønnere. Velkommen til frøbiblioteket, sier biblioteksjef Kim Mietinen.

Powered by Labrador CMS