HØY PRIORITET. Nordland politidistrikt og Mattilsynet jobber tett sammen for å finne forklaringen bak dyretragedien. Politistasjonssjef Ronny Borge påpeker at de fortsatt holder alle mulige utfall i saken åpen. – Det er ikke sikkert at noen ender opp med å bli tiltalt. Det vil etterforskningen avgjøre, og så blir det tatt en konklusjon til slutt, sier han. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
HØY PRIORITET. Nordland politidistrikt og Mattilsynet jobber tett sammen for å finne forklaringen bak dyretragedien. Politistasjonssjef Ronny Borge påpeker at de fortsatt holder alle mulige utfall i saken åpen. – Det er ikke sikkert at noen ender opp med å bli tiltalt. Det vil etterforskningen avgjøre, og så blir det tatt en konklusjon til slutt, sier han.

Gjenstand kan gi svar på hvorfor grisene døde

23. desember fikk politiet melding om at flere griser hadde omkommet i et fjøs på Fauske etter en vannlekkasje. Funn og undersøkelser på gården førte til at gårdbrukeren ble siktet i januar.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Da vannlekkasjen først ble oppdaget klokken 12.00 den 23.desember strømmet gårdbrukere fra hele området til for å hjelpe i den dramatiske situasjonen.

Flere timer etter, klokka 16.40 ble politiet varslet om det som pågikk. Vannlekkasjen i fjøset medførte at flere griser hadde druknet, mens andre griser måtte nødslaktes.

- Totalt døde 276 griser, forteller politistasjonssjef Ronny Borge.

Borge har tidligere forklart at da de ankom stedet var det et tyvetalls personer i sving for å berge livet til dyrene. Han har tidligere beskrevet situasjonen som både hektisk og uoversiktlig.

LES OGSÅ: Gårdbruker siktet for å ha hensatt dyr i hjelpeløs tilstand

Saken tok en vending

Til å begynne med kategoriserte politiet det som en undersøkelsessak, men saken tok en ny vending etter funn og undersøkelser på gården. Paret som driver gårdbruket ble da forholdsvis siktet og mistenkt.

Årsaken til dette, var at etterforskningen så langt skal ha vist at en del av grisene som var døde på lille julaften, skal ha vært døde i forkant av hendelsen.

– Dette har med tilstanden og forfatningen grisene ble funnet i. Det starter en forråtnelsesprosess etter at et dyr har dødd, og det var tydelig at noen av dyrene var døde før vannlekkasjen, sier Borge.

Han kan ikke gi noe tall på hvor mange av de 276 grisene som døde dette gjelder for.

Han forklarer at omstendighetene av undersøkelsene på gården gjorde at politiet ble nødt til å ta ut siktelse, og undersøke saken nærmere.

Kripos og Økokrim ble også påkoblet i saken, og politiet jobber tett med Mattilsynet for å oppklare hva som har skjedd.

Det gjenstår fortsatt en del taktiske og tekniske undersøkelser før saken er ferdig etterforskning. men saken har høy prioritet hos politiet.

HENDELSEN ETTERFORSKES. Kvinnen er fortsatt mistenkt og mannen er fortsatt siktet etter Dyrevelferdsloven, for forsettlig eller grovt uaktsomt å ha hensatt dyr i hjelpeløs tilstand. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
HENDELSEN ETTERFORSKES. Kvinnen er fortsatt mistenkt og mannen er fortsatt siktet etter Dyrevelferdsloven, for forsettlig eller grovt uaktsomt å ha hensatt dyr i hjelpeløs tilstand.

Vannrøret

Det mye omtalte vannrøret som sprakk blir viktig i den videre etterforskningen.

– Et vannrør ble ødelagt, og det har vi sikret oss. Nå gjenstår det å finne ut hvorfor det sprakk. Var det feil med røret, var det for gammelt, skyldtes det indre eller ytre påvirkning eller var det tuklet med. Det skal vi prøve å finne ut av, sier Borge til Avisa Nordland.

Videre forklarer han at rørlegger har vært på stedet og gjort sine vurderinger, men at det er behov for videre ekstern hjelp.

- Forskningsinstituttet SINTEF kan være en mulig bidragsyter, sier politistasjonssjefen til avisa.

Undersøkelsene som er gjort fram til nå tilsier nemlig ikke at temperaturen alene skal være årsaken til lekkasjen, ifølge politiet. Dette til tross for at det på tidspunktet for hendelsen var mange kuldegrader ute.

– Temperaturen i seg selv virker ikke å være årsaken til at vannrøret sprakk. Grisene i seg selv varmer opp fjøset i stor grad, og røret lå under taket der varmen stiger opp. Vi har ingen indikasjoner på at røret har fryst i stykker, uttaler Borge til AN.

Powered by Labrador CMS