TIL TOPPS. Her nærmer han seg toppen etter nok en tur til Rullengvatnet. Alle foto: Stig Bjørnar Karlsen
TIL TOPPS. Her nærmer han seg toppen etter nok en tur til Rullengvatnet. Alle foto: Stig Bjørnar KarlsenTØFF TUR. Noen områder er brattere og mer ulendt enn andre, men Geir Isaksen synes det går veldig greit å gå til Kvitheia og Rullengvatnet.NATUR. Sauer på beite, frosker og mygg er blant det naturen har å by på opp til Helskar.FRAMME. Geir Isaksen ved Rullengvatnet. En god følelse.

Imponerende stå-på-vilje:

Geir har gått 365 toppturer med lam venstreside

Siden Geir Isaksen fikk hjerneslag, har han gått 365 turer Kvitheia eller Rullengvatnet. Han går med krykke og har lammelser både i venstre fot og venstre hand.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Jeg kan stå på foten. Den er ganske sterk, men det er dårlig stelt med styringen, sier 68-åringen fra Fauske som i lange perioder går hver dag de 2,5 kilometerne hver vei fra arsenalet på Klungset til Rullengvatnet, Helskar eller de 1,5 kilometerne til Kvitheia.

- Det varierer om jeg går til ene eller den andre turen, men jeg gjennomfører alltid det jeg har bestemt meg for. Jeg snur aldri før jeg kommer dit jeg har bestemt meg for å gå, sier Geir Isaksen.

Han skriver opp hver eneste tur. 197 av dem har vært til Rullengvatnet, 163 til Kvitheia. I tillegg har han gått tre enda lengre turer på Storsteinsfjellet og to på Steinfjellet. I tillegg to litt kortere turer til Tømmermoen. Til sammen 365 turer på seks år.

TØFF TUR. Noen områder er brattere og mer ulendt enn andre, men Geir Isaksen synes det går veldig greit å gå til Kvitheia og Rullengvatnet.
TØFF TUR. Noen områder er brattere og mer ulendt enn andre, men Geir Isaksen synes det går veldig greit å gå til Kvitheia og Rullengvatnet.

Øyeoperasjon

Han går sommer som vinter. Akkurat i år har han ikke gått så mange turer, for han har gjort en del jobb hjemme, blant annet maling og litt snekring.

I tillegg har han tatt en øyeoperasjon som gjør at han for tiden er litt hemmet på ene øyet. Derfor tok turen litt lenger tid enn vanlig. Som regel bruker han en og en halv time til Helskar og en time ned.

NATUR. Sauer på beite, frosker og mygg er blant det naturen har å by på opp til Helskar.
NATUR. Sauer på beite, frosker og mygg er blant det naturen har å by på opp til Helskar.

Skjedde på natta

Men i gapahuken på Rullengvatnet blar han i toppturboka og finner fram til at han gikk tre turer på en uke i juni måned.

Det var 18. juli 2014 at Geir Isaksen fikk hjerneslaget i løpet av natta. Da han våknet om morgenen, trodde han at hadde ligget på handa sånn at den dovnet bort.

Da han reiste seg, kjente han at foten også hadde «sovnet». Han ringte sønnen som ringte ambulansen. Den var på døra i løpet av fem minutter. Geir klarte å gå til ytterdøra og låse opp.

Trener mer

- Jeg er blitt bedre nå enn jeg var da. Jeg kan bruke handa litte grann, og foten er blitt sterkere. Det er takket være trening. Likevel, spesielt mye bedre blir han ikke. Han har avfunnet seg med lammelsene, og at han gjør det han klarer å gjøre.

Det er ganske mye. I tillegg til de mange fjellturene, gjør han mye praktisk arbeid. Og han trener stort sett hver dag på tredemølle og ergometersykkel.

Hadde blodproppen kommet på den andre hjernehalvdelen, kunne taleevnen blitt rammet. Den har Geir i god behold. Han prater ofte med folk han måter på turene. Mange gir uttrykk for beundring for slagpasientens pågangsmot og ferdigheter.

En god følelse

Ett år etter hjerneslaget begynte han å gå toppturene til Helskar. På seks år har altså passert 360 turer. På det meste gikk han 40 mil i løpet av ett år. Til sammen har han gått 1000 kilometer.

- Jeg gjør det for å holde meg i form. Det er spesielt viktig når man har hatt slag. Hvis man bare legger seg ned, så svinner man hen. Ikke minst er det bra for psyken. Det er en god følelse å komme opp på toppen, og det er godt å komme hjem.

Etter en sånn tur føler man seg fornøyd. Det er litt samme følelsen som når man har gjort et arbeidsstykke, sier den pensjonerte forskallingssnekkeren.

FRAMME. Geir Isaksen ved Rullengvatnet. En god følelse. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
FRAMME. Geir Isaksen ved Rullengvatnet. En god følelse.

Arbeidsmann

Blant byggene han har bidratt til er både flymuseet, flyterminalen, helsesportssenteret, Byggmakker på Fauske og fjellandsbyen i Sulitjelma.

Han hadde egentlig lyst å komme seg tilbake i en eller annen jobb etter hjerneslaget, men han fulgte rådet da legen sa at 40 år med fysisk arbeid kanskje var nok. Nå bruker han i stedet kreftene på toppturer.

Han går med ei krykke for balansens skyld. Det hender at han glemmer krykka hjemme. Da finner han seg en stokk i løypa for å støtte seg på når han går.

Naturopplevelse

Og selv om lammelsene gjør at han ser ustødig ut, det er han ikke. Bare én gang har han hatt et skikkelig fall. Da skled han på et uventet vått og slept underlag, men det gikk bra. Han slo seg ikke og fortsatte turen.

- Men jeg går sakte og er nøye med å se meg for hvor jeg går, sier han. Som også er opptatt av naturopplevelsen.

- Jeg er spesielt glad i blåbærlyngen. Jeg liker sangen fra småfuglene, og for noen uker siden hørte jeg gjøken oppi her, sier han når vi følger han på hans 366. topptur. Den gikk til Rullengvatnet.

- Jeg er imponert

- Jeg møter han ofte her oppe og jeg er imponert over det han får til, sier Trond Ove Melvik da han stoppet og pratet.
- Geir har rette innstillinga. Han er et kjempegodt eksempel. Flere burde gå slike turer, sier han

- Fantastisk sprek

- Han er tøff. Jeg har truffet han mange ganger her oppe. Jeg synes han er fantastisk sprek. Dette er godt både for kroppen og hjernen, sier Michelle Goodwin da hun stoppet og pratet.

Powered by Labrador CMS