Soppekspert holder en kantarell (t.v.), som er spiselig, og en giftslørsopp (t.h.), som er meget giftig, i hånden. Foto: Vegard Grøtt / NTB
Soppekspert holder en kantarell (t.v.), som er spiselig, og en giftslørsopp (t.h.), som er meget giftig, i hånden.

Går ut med advarsel

Forholdene er lagt til rette for en god soppsesong i år. Men det betyr også mer giftig sopp i tillegg til matsopp. FHI ber folk være obs på hva de plukker med seg.

Publisert Sist oppdatert

Flere sopper i Norge er så giftige at de kan forårsake alvorlig skade på lever eller nyrer. Hvert år blir personer innlagt på sykehus med mistanke om alt fra moderat til alvorlig soppforgiftning.

Flere alvorlige tilfeller

September er kjent som den beste måneden for soppsanking, og det er også da Folkehelseinstituttet (FHI) vanligvis mottar flest henvendelser om soppforgiftning. Allerede har FHI registrert flere tilfeller av alvorlig soppforgiftning denne sesongen.

– Vi ønsker å advare om farene ved å plukke sopp nå som mange trolig vil dra ut i skogen i høstmånedene. Vi vil at alle soppsankere skal kunne nyte denne aktiviteten på en trygg måte, sier seniorrådgiver Charlotte Rosenberg Ulstad ved Giftinformasjonen i FHI.

Unngå soppforgiftning:

Lett å ta feil

Feil kan skje, selv for erfarne soppkjennere, spesielt når iveren blir stor. For eksempel kan den velsmakende traktkantarellen ofte vokse i store grupper, men den kan også stå sammen med den svært giftige spisse giftslørsoppen.

Sett ovenfra kan de to soppene se ganske like ut, og derfor er det viktig å plukke dem én og én.

- Vær helt sikker

– Det er avgjørende å være helt sikker på hvilke matsopper du har plukket, og å sjekke hver enkelt sopp grundig før du spiser eller serverer dem, understreker Ulstad. Hun anbefaler også å lære seg de giftigste soppene for å unngå å plukke dem ved en feil.

– Hvis du har solid kunnskap og følger gode rutiner ved plukking og rensing, kan du unngå både bekymring og risikoen for soppforgiftning, sier hun.

Powered by Labrador CMS