FAUSKEBOKA. John Strøm og Magnar Schjeldrup under boklanseringen. Foto: Odd Hroar Kristensen
FAUSKEBOKA. John Strøm og Magnar Schjeldrup under boklanseringen.

Fullsatt boklansering

Fauske historielags lanseringer av årets to bøker ble gjennomført i et fullsatt Fauske bibliotek tirsdag 25.oktober.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Leder i Fauske historielag, Bjørn Rendall, ledet arrangementet der årets utgivelser, Fauskeboka 2022 og Fauske kirke - mennesker og historier, ble presentert. Bøkene var også å få kjøpt under lanseringen.

Viktig frivillighet

Bjørn Rendall innledet med å snakke om dette med frivillighet og engasjement og hvor viktig dette er generelt i samfunnet på mange områder. Som et godt eksempel nevnte han forrige helgs tv-aksjon til inntekt for Leger uten grenser sitt arbeid, som ikke kunne latt seg gjøre uten frivillig deltagelse.

Mange tusen frivillige engasjerte seg i denne innsamlingen. Mer lokalt og i mindre målestokk er også det frivillige arbeidet som blir nedlagt i Fauske historielag svært viktig. Alt av lagets arbeid og virksomhet er basert på frivillig deltagelse og alle lagets inntekter, spesielt fra bøkene som år etter år blir utgitt, går til å ta vare på vår lokale historie gjennom Fauske historielags eget arbeid og prosjekter. Ingen av lagets egne aktive medlemmer tjener økonomisk på dette.

Mennesker og historier

Første bokutgivelse som ble presentert var Fauske kirke – mennesker og historier. Kjell Bakken er redaktør av denne og innledet med å fortelle om emner, områder og personer som han la vekt på, med tilknytning til Fauske kirke.

Kirken var viktig for alle mennesker før i tida, det var lovfestet oppmøte og presten på prekestolen var en del av statsstyringen. Etter reformasjonen i 1537 ble den katolske kirken kastet ut av landet og kongen overtok mange eiendommer, men ikke alle. Lokalt her på Fauske fikk Bodø/Bodin kirke beholde den vestre del av det som er Fauske sentrum, vest for Torggata, men kongen tok området øst for Torggata. Det som etter hvert ble Fauske sogn ble også grunnlaget for det som etter hvert ble Fauske kommune.

Noen av prestene, og en av misjonærene, er presentert spesielt. Den første sognepresten i Fauske, Kjerval Bull-Hanssen, sogneprestene Bjarne Kleivan, Rudolf Tønder, Sverre Jervell og hans kone Thora. Prestefrua Thora, født Mejdell fra Stavanger, ordnet med anskaffelse av altertavla, maleriet med motivet Jesus trøster, og også de runde glassmaleriene i koret.

Det er gitt god plass til sang- og musikklivet i kirka, og tatt med mange bilder av jentekorene og andre.

Boka forteller om utviklingen av kirka helt fram til i dag, der digitale hjelpemidler er tatt i bruk. Det er et eget kapittel, skrevet av Arild Bjørnbakk, om en begravelse i Fauske kirke som ble overført via internett, slik at folk over hele verden kunne følge seremonien.

Eva Fjeld Hugaas, som er leder i Menighetsrådet, var den som tok initiativ til dette bokprosjektet, som ble realisert i samarbeid mellom Fauske Menighetsråd og Fauske historielag.

Mange bidrag

Mange skribenter hadde bidratt med artikler til boken, og disse fikk av Eva Fjeld Hugaas utdelt hvert sitt eksemplar av Fauske kirke – mennesker og historier, med takk fra Fauske Menighetsråd. Bjørn Rendall fikk på vegne av menighetsrådet også overrakt blomster som takk for arbeidet og bistand med bokutgivelsen fra Fauske historielag.

Etter en kort pause hvor det ble servert kanapeer og musserende alkoholfri drikke, var turen kommet for presentasjon av årets Fauskebok.

Bjørn Rendall kunne først fortelle at det nå, etter den 42.utgaven av årets Fauskebok opp igjennom årene, nærmet seg artikkel nummer 1000 og at dette vil bli markert når den kommer på trykk. Kanskje blir det til neste år?

Stort spenn

Kjell Sture Hugaas fra Fauskebokkomiteen kunne fortelle at av årets tjueen skribenter er det sju debutanter og et spenn i artikler fra tidsperioden 1766, med en drukningstragedie i Tørresvika, til ski-NM i 2012.

De artikkelforfatterne som var til stede fikk etter tur overrakt hvert sitt eksemplar av Fauskeboka 2022, og fikk berette litt om tema og innhold i sine artikler.

Guri Kristiansen sin artikkel «Dukk og dekk» - en øvelse i overlevelse, handler om å beskytte seg mot angrep med atomvåpen, et tema som kan være aktuelt i disse spente tider med krig i Ukraina og trusler om slik våpenbruk. «Dukk og dekk» var noe elevene øvde på i skolene i Fauske kommune tidlig på 1960-tallet. «Den kalde krigen» som startet tidlig på 1950-tallet, og Cuba-krisen i 1962 var nok grunnen til at denne øvelsen, eller teknikken, for å beskytte seg, ble innført i skolene i Fauske.

Blant artikkelforfatterne er også John Strøm, med artikkelen «Dramatisk forlis i Skjerstadfjorden», om båten M/K Terje`s forlis i 1966. Om bord på fraktebåten var et mannskap på tre, bare en overlevde forliset.

Magnar Schjeldrup var invitert til boklanseringen og fikk overrakt en Fauskebok av artikkelforfatteren.

Stor fortellerglede

Også Cato Hultmann har skrevet en artikkel til årets Fauskebok. Engasjert og med stor fortellerglede fortalte han om skihopper og kongepokalvinner fra 1921, Karl Sigurd Johansen, med tilnavnet «Kal i Anna» som nærmest hadde en eim av mystikk over seg. Karl Sigurd Johansen feiet i 1920-årene som en fjellvind over skisporten i Salten og Nordland.

Karl «Kal i Anna» Jakobsen hadde sin oppvekt ved Anna-gruven ved Jakobsbakken, hvor han startet og la grunnlaget for sitt skieventyr. I artikkelen «Fra spretthopp i ‘Anna’ til kongepokalvinner» får vi historien om hans liv og idrettskarriere.

Powered by Labrador CMS