FÆRRE. I dag er det 21 stillinger som pedagoger ved Valnesfjord skole. I budsjettfroslaget skulle antallet reduseres med 4,25 stillinger. Nå slipper de trolig unna med en reduksjon på to stillinger, noe som fremdeles blir utfordrende, men tillitsvalgt Roger Nicolaysen (nederst til høyre) mener de skal klare å tilpasse seg. Foto: Frank Øvrewall
FÆRRE. I dag er det 21 stillinger som pedagoger ved Valnesfjord skole. I budsjettfroslaget skulle antallet reduseres med 4,25 stillinger. Nå slipper de trolig unna med en reduksjon på to stillinger, noe som fremdeles blir utfordrende, men tillitsvalgt Roger Nicolaysen (nederst til høyre) mener de skal klare å tilpasse seg.

Fryktet å bli fire færre lærere på skolen

Lærerne ved Valnesfjord skole fryktet konsekvensene dersom de mistet fire stillinger neste skoleår.

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD: - I så fall ville det blitt en reduksjon på 20 prosent av antall pedagog-stillinger ved skolen, noe som må sies å være ganske betydelig, sier Roger Nicolaysen på vegne av klubben ved Valnesfjord skole.

Nå vedtok flertallet i formannskapet å halvere forslaget fra kommunedirektøren om reduserte lærerstillinger. Det betyr at antall stillinger ved Valnesfjord skole blir redusert med to, i stedet for 4,25 stillinger.

- Det blir fremdeles utfordrende. Samtidig vil det i langt større grad gi oss mulighet til å ”puste”, det vil si være pedagoger, mens vi får tid til å tilpasse oss trangere tider, sier Nicolaysen.

Konsekvenser

I dag er det 21 pedagog-stillinger ved Valnesfjord skole. De fryktet en nedgang på over fire stillinger som kommunaldirektøren foreslo.

- Konsekvensene av en slik reduksjon ville vært betydelige. Vi måtte ha gått ned fra fire til tre valgfag. Det ville ikke vært mulig å dele klassene i fagene Kunst og håndtverk samt Mat og helse. Det ville blitt en utfordring med større elevgrupper på spesialundervisning, og redusert svømmeundervisning, sier Roger Nicolaysen.

Sykefravær

Han tror også at det ville ført til større arbeidspress på hver lærer, noe som ofte fører til økt sykefravær.

- De kunne ført til økt bruk av ufaglærte vikarer, dersom man i det hele tatt får tak i dem. I dag er det et stadig økende problem, forteller Nicolaysen.

Jobbe tett på

Med bare en lærer i hver klasse blir det mindre mulighet til å jobbe tett på elevene og ”se” den enkelte elev.

- Da er det også lettere å ta tak i konflikter. En lærer alene kan komme i den situasjonen at vedkommende må velge mellom å undervise klassen eller ordne opp i konfliktene. Det er som regel en fordel å ordne opp straks de skjer noe.

Gevinst?

Roger Nicolaysen viser til at det ”oppe i systemet” ofte snakkes om effektivisering når man må skjære ned. Det vil si at man vil opprettholde nivået på tjenestene.

- Men det er vanskelig i yrker der man trenger mellom-menneskelig kontakt. Det blir vanskelig å se en slik ”gevinst” når man får mindre tid til å se den enkelte, sier Roger Nicolaysen.

Powered by Labrador CMS