BEKYMRET. Daglig leder i Fauske Næringsforum, Trine Stenvold. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
BEKYMRET. Daglig leder i Fauske Næringsforum, Trine Stenvold.

Frykter offentlige anbud hindrer de lokale

Det offentlige må gå foran på en måte som ivaretar nord-norsk matproduksjon, og beredskap i landsdelen vår, sier Trine Stenvold.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Stenvold er daglig leder i Fauske Næringsforum, og stiller seg bak uttalelsen som nå er sendt ut fra sammenslutninga for næringsforeningene i Nord-Norge, Næringsarena Nord, om offentlige innkjøp.

Næringsarena Nord er en sammenslutning for næringsforeninger i Nord-Norge, og representerer de aller fleste bedriftene i landsdelen.

Bekymret

Næringsarena Nord er bekymret for lokale nord-norske matprodusenters muligheter til leveranse av bærekraftig og kortreist mat i store offentlige anbud.

- Vekting i store anbud fra det offentlige er avgjørende for nordnorske matprodusenter og tilvirkningsbedrifter når anbud legges ut, sier Stenvold i en pressemelding.

- I de siste ukene er vi blitt gjort oppmerksom på forsvarets anbud og «Drytech-saken» som er et Tromsøfirma, samt et anbud som er lagt ut på vegne av 16 kommuner i Nord-Norge som skal gjøre felles innkjøp til kommunene. Begge anbudene er rettet mot grossister, men vil få stor betydning for kortreiste lokale råvare- og matprodusenter i landsdelen.

Ser ikke på helheten

Næringsarenaen reagerer på at det ikke er sett på et helhetsbilde når det skal tildeles anbud.

- Tildelingskriteriene innehar, så vidt vi kan lese, ingen annen vekting enn pris. Dette medfører at bærekraft og miljøavtrykk er ikke vektlagt og vil derfor resultere i at lokale varer fra nord-norske leverandører vil ikke bli foretrukket. Dette henger også sammen med hva de store grossistene har av varenummer i sitt utvalg, sier Stenvold videre.

Ingen veklegging

Det ligger heller ingen vektig på at en viss prosent av produktene skal være fra nord-norske råvareleverandører.

- Det betyr at potet, kjøtt, gulrot, fisk og andre varer som produseres i nord med kort transport, og dermed mindre miljøavtrykk, med lokal verdiskaping og søkelys på bærekraft ikke vil bli foretrukket av grossist i anbudet. Saken er komplisert og inneholder mange faktorer som kan være vanskelig å ivareta i prosessen med et anbud men når råvareprodusenter og matprodusenter i landsdelen slår alarm er det de vi må lytte til.

Konsekvenser

Hun er klar på at det vil kunne få store konsekvenser for de som driver næring i nord om det ikke legges inn som en premiss at det skal handles også lokalt i en offentlig anskaffelse.

- Den store konsekvensen av å ikke ha med en vekting på bærekraft og lokal mat fra nord er at man på sikt bygger ned eget næringsliv og kanskje til og med arbeidsplasser i egen kommune.

For lite

I senere tid har konkurransen Matvarer for kommuner i Nord-Norge 2024-2027 blitt oppdatert ved at utlyser av anbud, på vegne av kommunene, har valgt å inkludere lokalmat, men kun som et notat som sier ved at kommunene som deltar i denne konkurransen har et sterkt ønske om å kunne kjøpe mat fra lokale produsenter gjennom rammeavtalene i dette anbudet.

- Notatet er å regne mest som
en oppfordring til grossistene. Vi mener dette ikke tilstrekkelig, men at kommunene bør sette seg inn i handlingsrommet de har for å kunne handle lokalt, og ikke overlate hensyn til beredskap i landsdelen til uavhengige grossister som ikke nødvendigvis har dette som sitt fokusområde, sier Stenvold.

Powered by Labrador CMS