FØRST UT. Sisomar har tatt i bruk et renseanlegg som er det første i sitt slag i Nord-Norge. Denne uka var leverandøren oppe for å trimme det og finjustere. Fra venstre Arne Hjalmar Knap fra Sterner Biotek, Nils Jøstensen, Geir Roald Sagnes, Jon Meisfjord og Hans Jørgen Kamfjord fra Sisomar, og Robert Eliassen fra Sterner Biotek. Alle foto: Eva S. Winther
FØRST UT. Sisomar har tatt i bruk et renseanlegg som er det første i sitt slag i Nord-Norge. Denne uka var leverandøren oppe for å trimme det og finjustere. Fra venstre Arne Hjalmar Knap fra Sterner Biotek, Nils Jøstensen, Geir Roald Sagnes, Jon Meisfjord og Hans Jørgen Kamfjord fra Sisomar, og Robert Eliassen fra Sterner Biotek. Alle foto: Eva S. WintherSKAL TESTES. Tørrstoffet som blir til overs når avløpsvannet er renset minner litt om hønsegjødsel i innhold. Det lukter svakt av gjødsel og fisk.SAMLES OPP. Tørrstoffet havner til slutt i store sekker.STYRER. Hans Jørgen Kamfjord (t.v.) og Geir Roald Sagnes er såkalte superbrukere på renseanlegget, som styres fra dette panelet.

Fra slam til gjenbruk

Tørrstoffet som kommer fra Sisomars nye renseanlegg kan bli brensel eller gjødsel.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Nå har oppdrettsfirmaet Sisomar på Straumen fått på plass et renseanlegg som det ikke finnes maken til i Nord-Norge.

- Det ser foreløpig ut til å funke bra, sier daglig leder Jon Meisfjord.

Sjekker

Renseanlegget ble startet opp i forrige uke, og i begynnelsen av denne uka var leverandøren innom for å se hvordan det fungerer og for å gjøre eventuelle justeringer.

- Anlegget har vært i drift vel ei uke, men vi er avhengige av å trimme det for å få sluttproduktet til å bli optimalt. Dessuten vil vi ha opplæring av de som skal styre det, sier prosjektleder Robert Eliassen i Porsgrunn-firmaet Sterner Biotek.

Han var på Sisomar sammen med kollega Arne Hjalmar Knap, som er prosessingeniør og har utviklet teknologien.

Siler og tørker

Renseanlegget er dimensjonert for å rense det planlagte fôrforbruket etter at hall F og G er ferdig bygget.

Sisomar bruker per i dag om lag 80.000 liter vann i minuttet fordelt på fem haller. Alt avløpsvannet fra anlegget inneholder både fiskeavføring og eventuelle fôrrester.

Avløpsvannet fra hallene filtreres, slammet blir skilt ut og pumpes til renseanlegget. Der sedimenteres det, tilsettes flokkuleringsmiddel og komprimeres før det tørkes og etter hvert havner i store sekker. Tørrstoffet lukter svakt av gjødsel og fisk.

Brensel eller gjødsel

Sisomar har allerede avtalt med sementfabrikken Norcem i Tysfjord at de skal teste ut om tørrstoffet kan brukes til brensel.

- Det er rikt av fosfor og nitrogen, så det vil fungere som gjødsel også, sier Meisfjord.

- Det hadde vært fint om det kunne brukes til videre produksjon, synes Nils Jøstensen ved Sisomar.

De sender inn prøver av tørrstoffet til testing for å se hva det inneholder ned til minste detalj, for å få et grunnlag til videre bearbeiding og bruk av stoffet.

- Det er ganske likt hønsegjødsel i sammensetning, men lukter bedre, påpeker Arne Hjalmar Knap.

Flere i nord

Meisfjord legger ikke skjul på at det er stas å være først ut med det splitter nye renseanlegget som Sterner Biotek har levert til dem.

Fra før av er det et slikt renseanlegg i Flatanger, og det er nå planlagt et i Lødingen og et på Senja.

Den totale investeringen til Sisomar har vært på åtte millioner kroner, inkludert alt som måtte på plass for å få anlegget i gang.

- Hele bygningen skal også renoveres utvendig og deler innvendig i løpet av året. Så det vil vel komme på totalt 9,5 millioner, sier Meisfjord.

Kontroll av utslipp

Sisomar fikk for øvrig tillatelse til å utvide produksjonen sin under forutsetning av at de bygget et renseanlegg.

Mandag var representanter fra dem og Sterner Biotek i møte med fylkesmannens miljøvernavdeling.

- Der ble vi enige om hvordan det kan kontrolleres at utslippstillatelsen blir overholdt, sier Jon Meisfjord.

Powered by Labrador CMS