BALLONGDYR. En av de mest populære tilbudene på Rognandagan, var klovnen som kunne lage hva det måtte være av ballonger, til små og store entusiaster. Hedvig Schjem (2) og storebror Bernhard Schjem (5) var meget fornøyd med resultatet. Foto: Erica Restoften
BALLONGDYR. En av de mest populære tilbudene på Rognandagan, var klovnen som kunne lage hva det måtte være av ballonger, til små og store entusiaster. Hedvig Schjem (2) og storebror Bernhard Schjem (5) var meget fornøyd med resultatet.

Folk og sola strålte om kapp på Rognan

- Det har vært hektisk men det har gått bra! Jeg hadde en plan A i hodet på hvordan ting skulle se ut, men den er blitt forandret til både plan B og C.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: - Jeg tror vi er på plan Å, nå kanskje, så jeg vet ikke om vi har så mye mer å gå på.

Det forteller sjefen for arrangementet, styreleder for Saltdal handelstandsforening, Jan-Petter ”Pudde” Madsen, til Saltenposten.

- Ellers går det fint. Alt er som det skal være. Det er mange artige folk å jobbe med.

Årets arrangement på Rognan var, etter mattematiske utregninger, det 35. i rekken.

- Skal vi se, det har vært arrangert hver år siden 1987 bortsett fra ett av årene under pandemien. Så jeg tror vi er på 35. gang i år da, vi nærmer oss snart 40 i alle fall, forteller ”Pudde”.

Rognandagan arrangeres hvert år i uke 34. Og det kan virke som om arrangørene har gode kontrakter hos værgudene, for det er sjelden dårlig vær denne helga.

- Høydepunktet for hele arrangementet er alle de smilende menneskene som går rundt her. Jeg anslår at vi vil ha over 5.000 mennesker innom bare i lørdag, forteller ”Pudde”.

Variert

Rognandagene byr på matboder, salgsboder, ballongdyr og konkurranse med Andeløpet og mer til.

Blant utstillerne var også ull-entusiast Janicke Lekang (50) på plass med rokken sin.

- Det begynte med kunst og håntverk på videregående, men det var ikke før jeg var over 30 år at jeg realiserte drømmen om å også spinne garnet selv til de produktene jeg lager.

Lekang forteller at en god del av det hun strikker altså lages av selvspunnet garn. I boden har hun tilgjendelig garn av alpakka, saul og enda til samojed.

- Jeg er ansatt 100 prosent i kommunen. Men har også opprettet et enkeltpersonforetak, siden jeg har kurs og selger litt på nett. I tillegg får jeg en del bestillinger.

Hundegarn

- Jeg spinner garn og strikker av veldig mange forskjellige typer ull. Det mest spenstige må vel være at jeg også bruker hundepels, ler hun.

- Dette er da hundepels som jeg spinner til garn. Og det er supervarmt og godt og mykt. Noen kommer til meg å vil ha garn av sin egen hund til sitt eget bruk. Men andre donerer underpelsen til hunden sin til meg slik at jeg kan produsere garn. Det er en ressurs som folk ikke så ofte tenker på. Jeg bruke for eksempel mine egne huskier til dette formålet. forteller saltdalingen.

Det er noen kriterier som må ligge til grunn for bruk av hundens sin pels til spinning og strikking.

- Det må være hunder som har underpels, og så må det være børstet av og ikke klippet. For ellers kan det bli en del slike stikkende ender og det er ikke så godt i strikkaplagg, understreker hun.

Nøkkelord

Powered by Labrador CMS