INGEN FORULYKKEDE. I 2019 var det tolv bygninger som brant i Indre Salten. Heldigvis var det ingen som ble skadet eller omkom i brannene. Dette bildet er av rekkehuset på Vestmyra i Fauske som brant i fjor høst. Foto: Tarjei Abelsen
INGEN FORULYKKEDE. I 2019 var det tolv bygninger som brant i Indre Salten. Heldigvis var det ingen som ble skadet eller omkom i brannene. Dette bildet er av rekkehuset på Vestmyra i Fauske som brant i fjor høst.

Brannåret 2019

Flere krevende ulykker satte sitt preg på brannmannskapene

I 2019 hadde Salten Brann 141 utrykninger. Av disse var 23 til trafikkulykker.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: 12 av utrykningene var grunnet brann i bygning.

- Fjoråret var det heldigvis ingen skadde i forbindelse med brann i bygning, sier Kjetil Haugen, leder for beredskap i Salten Brann.

Derimot var det flere krevende ulykker i trafikken gjennom fjoråret som satte sitt preg på brannmannskapene.

- En av de mest krevende trafikkulykkene var ulykken i Saksenviktunnelen, hvor to unge menn omkom, sier Haugen.

- Denne ulykken gjorde et stort inntrykk på vårt innsatspersonell, og ulykken fikk ringvirkninger i hele lokalsamfunnet. Slikt treffer våre ansatte, det er ikke større forhold her enn at alle blir påvirket når noe slik skjer.

23 trafikkulykker

Brannmannskapene rykket ut til 23 trafikkulykker.

- Vi hadde mange utrykninger til trafikkulykker. Ulykkene varierte i omfang fra kun knuste blinklysglass til fatale. Det er nok noe lavere terskel nå for hva som ringes inn til sentralen vår, og det er ikke alltid det hadde vært nødvendig for oss å rykke ut, sier Haugen.

Skredberedskap

En annen ulykke som preget mannskapene til Salten Brann var skredulykken i Sørfold. En mann i hjullaster og en mann i gravemaskin ble tatt av snøskred.

- Skredulykken skjedde like etter at Salten Brann etablerte snøskredberedskap. Vi har ingen ambisjoner om å jobbe mye på dette fagområdet, men fordi vi sitter på beredskap til enhver tid er det hensiktsmessig at vi rykker ut. Vi har et samarbeid med 330-skvadronen. Dette betyr at etter en ulykke kan vi flys inn i rasstedet raskt, mens det

tar noe lengre tid før Røde Kors sine mannskaper kan være på stedet, forteller Haugen.

Etter alvorlige ulykker har brannmannskapene en gjennomgang av hva som har skjedd, dette for å få bearbeidet inntrykkene de sitter med. De ansatte følges også opp ii etterkant, og en uke etter en alvorlig hendelse har de samarbeidende etatene en grundig felles gjennomgang av hendelsen, sier beredskapslederen.

Powered by Labrador CMS