Foto: Linn Braseth-Gulliksen
SJUNKHATTEN FOLKEHØGSKOLE. Plantegningene fra søknaden i 2013 viser en universelt utformet folkehøgskole som skal være tilgjengelig for alle.

Se videoer:

Flere bedrifter støtter Sjunkhatten folkehøgskole

SKS, Fauskebygg og Rørlegger’n bidrar alle med tilskudd for å komme nærmere realiseringen av Sjunkhatten folkehøgskole.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Folkehøgskolen som planlegges etablert i Øvre Valnesfjord i Fauske kommune, skal være en frilynt folkehøgskole med 75 elevplasser og 27,5 årsverk.

For å få dette til bidrar nå privat næringsliv sammen med kommunen med midler til nødvendig egenkapital for at Sjunkhatten folkehøgskole skal komme nærmere å sette spaden i jorda.

Skaper muligheter

- I tråd med SKS sin visjon ”Vi skaper muligheter” ønsker vi å være med på å legge til rette for verdiskaping og bolyst i Saltenregionen. Etablering av folkehøgskole i vår verts- og eierkommune Fauske vil bety flere arbeidsplasser, tilflytting og en mer attraktiv region. Vi gleder oss til å følge prosjektet videre, og ønsker alle som er involvert i etableringen av folkehøgskolen lykke til, sier Liina Verme, konsernsjef ved SKS.

Verme legger til at folkehøgskolen vil være et kjempeløft for Fauske kommune, for Valnesfjord og for Valnesfjord Helsesportssenter.

- Skolen vil gi store ringvirkninger med nye arbeidsplasser og positiv aktivitet i kommunen.

Reguleringsplan

Sjunkhatten folkehøgskole lå inne med 750 000 kr på statsbudsjettet både i 2019 og nå for 2020 til ”forberedelse og planlegging av oppstart”.

- Parallelt med framskaffe egenkapital, arbeider vi nå med å få på plass en reguleringsplan for tomta slik at det ikke skal være noe som forlenger prosessene den dagen vi har skolen fullfinansiert. At vi nå får økonomisk drahjelp til egenkapitalen fra det lokale næringslivet og kommunen, er av stor betydning, sier prosjektleder Mathilde Winther i Fauna KF.

40 millioner i egenkapital

Fauna KF v/ styringsgruppa arbeider med å skaffe til veie 40 millioner kroner som skolens egenkapital.

- Vi jobber for å få til et spleiselag mellom Nordland fylke, kommunene, lag, foreninger og stiftelser. Det resterende skal finansieres gjennom et statlig tilskudd og låneopptak.

Winther legger til at ingen av tilskuddene fra de lokale bidrags-
yterne vil utløses før det nødvendige statlige tilskuddet bekreftes.

- Til nå har vi lokale tilskudd som utgjør over 15 millioner kroner. Prosjektet har flere store søknader som skal avklares før sommeren, blant annet hos Nordland Fylkeskommune og flere stiftelser. Vi har kommet et stykke på vei, men er ikke i mål med egenkapitalen enda.

Etablering tar tid

Ifølge Winther tar det historisk sett mellom 5 og 10 år å opprette en ny folkehøgskole.

- Vi er nå i år 7. Det er en spesiell utfordring i etableringen av Sjunkhatten folkehøgskole at skolen skal bygges ny og universelt utformet. For å fylle skolens formål er vi avhengig av universelt utformede fasiliteter som bryter ned unødvendige barrierer og gjør undervisningstilbudet tilgjengelig for mangfoldet av søkere, sier Winther videre.

SJUNKHATTEN FOLKEHØGSKOLE. Plantegningene fra søknaden i 2013 viser en universelt utformet folkehøgskole som skal være tilgjengelig for alle. Foto: Plantegninger
SJUNKHATTEN FOLKEHØGSKOLE. Plantegningene fra søknaden i 2013 viser en universelt utformet folkehøgskole som skal være tilgjengelig for alle.

Nybrottsarbeid

I dag eksisterer det ingen folkehøgskoler i landet som er sammenligbare med Sjunkhatten-prosjektet.

- Når man jobber med prosjekter som ikke har vært gjort tidligere, må man være løsningsorientert og søke dialog til man finner løsninger. Vi er glade for at det i tillegg til det lokale engasjementet, er bred politisk enighet om prosjektet og at vi har mange gode ambassadører som jobber sammen med oss for at vi skal få satt spaden i jorda så raskt som mulig, avslutter Winther.

Powered by Labrador CMS