KRITISK. Ordfører Rune Berg (SP) og varaordfører Sverre Breivik (Saltdalslista) er kritiske til fylkeskommunens forslag til ny struktur i videregående skole som vil ramme Saltdal hardt.
KRITISK. Ordfører Rune Berg (SP) og varaordfører Sverre Breivik (Saltdalslista) er kritiske til fylkeskommunens forslag til ny struktur i videregående skole som vil ramme Saltdal hardt.

Finner seg ikke i å miste skoletilbud

(SALTDAL) - Den videregående skolen er viktig for kommunen og næringslivet.

Publisert Sist oppdatert

Det sier ordfører Rune Berg (SP) og varaordfører Sverre Breivik (Saltdalslista).

De er kritiske til fylkeskommunens forslag til ny struktur i videregående skole.

- Forslaget rammer Saltdal videregående skole og andre små og mellomstore skoler hardt og er alvorlig av svært mange grunner, sier Berg og Breivik.

- Dramatisk

Fylkeskommunen må spare et betydelig beløp de nærmeste årene, og skolene må ta en stor del av dette. Det forklares med mindre overføringer fra staten og mindre ungdomskull.

- For oss i Saltdal er dette dramatisk og vi finner oss rett og slett ikke i det. I løpet av de siste fem årene har skolen gått fra 15 til 10 klasser. Det går en grense for hvor mye distriktene skal tåle, spesielt hvis vi ser dette opp mot resultatene skolen leverer og at ungdomstallene for Saltdal viser stabilitet i mange år fremover, sier Berg og Breivik.

- Et mønsterbruk

De viser til de gode resultatene både når det gjelder karakterer, fravær, trivsel, gjennomføringsgrad og at alle som går ut av yrkesfagene ved skolen får lærlingeplass.

- Vi snakker om et mønsterbruk som betyr enormt mye for den enkelte ungdom, men også for sysselsetting, rekruttering og bolyst både for det offentlige og næringslivet. Skolen er en viktig del av vårt lokalsamfunn, og dersom stadig flere elever må reise ut av bygda for å bo på hybel så frykter vi for at mange av dem ikke vender tilbake, samt at det er en stor fare for at flere ramler ut før de får fullført skolegangen, sier de bekymret.

- Godt samarbeid

Berg og Breivik er svært fornøyd med måten Saltdal videregående skole samarbeider tett med både grunnskolene, kommunen for øvrig, bygdas idrettslag, foreninger og bedrifter på.

- Dette samarbeidet er avgjørende for rekruttering til næringslivet, og det faktum at de har hundre prosent formidling til læreplasser er et tydelig bevis på det, mener Saltdals politiske ledelse.

- Har tatt kutt

- Vi er en stor industrikommune, men også stor på helse/omsorg. Vi frykter konsekvensene av de foreslåtte reduksjonene, og mener dette vil være veldig dramatisk dersom det blir gjennomført.

Berg og Breivik er glade for at den nye skolen i Bodø er skrinlagt, og mener at Saltdal allerede har tatt sin del av kuttene de siste fem årene.

- Ren gutteskole

- Dersom forslaget blir vedtatt kan vi ende opp nesten som en ren gutteskole, noe som er stikk i mot det fylket har sagt at de ønsker, sier de to.

De mener Saltdal videregående skole må få tilført VG1 i Helse/Oppvekst dersom Design/Håndverk legges ned ettersom kommunen har svært mange arbeidsplasser innen denne sektoren.

- På denne måten vil vi også ha et godt tilbud som er typisk jentedominert. Saltdal er den eneste av fylkets 16 videregående skoler som ikke har Helse/Oppvekst, sier Berg og Breivik.

- Ikke godt mottatt

De håper i det lengste at politikerne vil se på strukturen med distriktenes øyne, for det forslaget som nå ligger blir ikke godt mottatt verken i Saltdal eller hos de andre små og mellomstore skolene.

- Hvis resultatene vi har nevnt tidligere, bolyst, rekruttering til næringslivet og samfunnsøkonomien betyr noe, så må strukturen sees på en gang til, sier Berg og Breivik som lover å følge den videre prosessen med argusøyne.

Powered by Labrador CMS