FORNØYD. Nå er veien inn til campingen oppgradert kraftig, og Bjørn Thomas Hansen kunne ikke vært mer fornøyd. - Vi har planer om å gjøre litt selv også inne på området, og er fantastisk fornøyde med hvor bra det har blitt.
Espen Johansen
Fikk ny vei og ny hverdag i Daja
Nå er veien i Daja kraftig oppgradert, med gjenbruk av gammel asfalt fra tunnelene.
SULITJELMA: - Deilig. Det liker vi. Jeg ser at det kan bli litt høy fart - det er det negative, men jeg tror folk roer seg ned etterhvert, sier Hansen i solveggen utenfor Sulitjelma turistsenter.
- Fantastisk
Fra avkjøringen fra veien opp til Jakobsbakken er det nå blitt strøken vei inn til både campingen, Fjellandsbyen og opp til SKS sitt anlegg.
- Det er supert og fantastisk å få et ordentlig dekke på veien. Og det gikk raskt - bare et par dager så var det gjort, fortsetter han.
Flere asfaltplaner
- Tunnelene ble jo også en drøm å kjøre i sammenlignet med før. All ære til Nord-Asfalt, de fortjener litt ros i avisen, mener Hansen.
Han har selv tatt vare på den asfalten som ikke ble brukt til veiene, og har klare planer for den.
Bobilplasser
- Noe skal brukes til bobilplasser her på campingen. Vi er igang med det og når vi er ferdig så skal opp mot ti bobiler ha fått egne plasser med asfalt og mellom dem kan det bli gress. Vi kom på at det var noe vi trengte, for det kommer endel bobiler - spesielt tyskregistrerte, sier han.
Det skal også legges asfalt foran hovedinngangen til kafeen og butikken.
Fint spleiselag
- Det var fint at vi kunne løse dette med et spleiselag, det er en bra måte å gjøre ting på. Kanskje kan man gjøre det på flere områder, for eksempel Balvassveien. Hvis vei- og grunneier er med, samt hyttefolket, og man setter opp en bom der folk betaler for eksempel en 20-kroning så tror jeg fort man får finansiert det, fortsetter han.
Han har allerede merket hvor mye mindre støv det blir fra veien enn før den ble oppgradert.
- Noen dager i sommer støvet det så mye at det så ut som om det var skogbrann borti her. Det merkes veldig godt og nå legger det seg ikke sand og støv på bilene i like stor grad.
Butikk og kafé
Sommeren 2023 er såvidt i gang i Daja, men den har startet godt.
- Vi har kuttet kafédriften ned til helgene i år. Det er ikke nok inntekter eller i uka. Vi prioriterer maling og annet vedlikehold i sommer for det trengs, sier han videre.
Men butikken åpnes ved behov og der selges det både nytte- og pynteting. Klær både med og uten print fra Sulis, inkludert motiv fra den kommende filmen, suvenirer, myggprodukter, fiskeutstyr.
Butikken er ikke så stor, men den inneholder mye.
Selvbetjent markutsalg
- Hvis folk vil handle så får det det. Ute har vi kjøleskap med mark til fiskerne og kald cola. Det er tillitsbasert men det fungerer. Folk stjeler ikke, men gjør ryddig opp for seg, sier han.
- Får folk fisk?
- Her i Dajavannet er det mye fisk og stor fisk, men den er ikke spesielt bitevillig. Jeg tror det er på grunn av reguleringen med vannet, sier han.
- Ørreten biter hvis du bare klarer å stå med kleggen og mygga lenge nok, mener han.
Ingen flått hittil
De har folk hele året, men det er juli, august og påske som er høytidene.
Campingen har 130 plasser og de faste gjestene utgjør nok rundt 80 prosent av gjestene.
- Nå håper vi kleggen snart forsvinner. Det har vært mye her nå, men flått har vi heldigvis verken sett eller hørt andre har sett her. Her er det kun været som er "flått". Vi hører at moltbæra begynner å modnes, og det er også mye sopp i området her, forteller Hansen.
På snøjakt
Hittil i sommer har han hatt både besøk av en type som startet på Gibraltar var på gåtur til Nordkapp.
- Jeg mener han sa han hadde gått i rundt sju måneder. Jeg fikk også en henvendelser fra noen som hadde besøk fra Thailand. De hadde aldri sett snø, og fikk tips om hvor lett det er å finne her, sier Bjørn Thomas Hansen.