Saltenposten A/S

Saltenposten

- Fikk ikke gratulere vennen med dagen

ÅPENHET. I en av disse boligene på Erikstadtunet bor kameraten til Asbjørn Mikalsen. Da vennen fylte år forrige uke fikk ikke Mikalsen gratulere ham med dagen. Foto: Maria Edvardsen

Da Asbjørn (75) skulle ringe og gratulere barndomsvennen på Erikstadtunet med stordagen, fikk han ikke tillatelse av kommunens helsetjeneste.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

FAUSKE: De jevngamle fauskeguttene har vært venner siden barndommen, nå bor den ene av dem, Asbjørn Mikalsen i Mo i Rana. Forrige uke hadde de begge stordag, og Mikalsen ønsket å gratulere vennen, som bor på Erikstadtunet, med dagen.

Kritiserer regler

Men så langt kom han ikke. For personen som betjente telefonlinja til Erikstadtunet, mente ifølge Mikalsen at det ikke var mulig å sette ham i kontakt med kameraten.

- Jeg ønsket å gratulere ham med dagen, men fikk ikke lov, fordi de har så vanvittige regler, sier en opprørt Mikalsen til Saltenposten.

- Menneskerettigheter

Borettslaget Erikstadtunet, hvor kameraten bor, er tilknyttet rus- og psykiatritjenesten i Fauske kommune.

Ifølge Mikalsen har personen han møtte i telefonen ikke villet gi ut personlig informasjon som inneholdt navn til beboere.

- Fordi han er en psykiatripasient, blir han fratatt vanlige menneskerettigheter. Det er helt sykt, mener Mikalsen.

Skuffet kamerat

Han forteller videre at vennen ikke har familie på Fauske, og at han derfor virkelig ønsket å gi ham litt oppmerksomhet på den store dagen.

- Selv om man er psykiatrisk pasient, kan man være oppegående og klar og vite hvem man er. Jeg syns dette er hårreisende, rett og slett, sier Mikalsen skuffet.

Ukjent sak

Curt Raimond Nygård Hansen, som er leder for rus- og psykiatritjenesten på Fauske forteller at han ikke er kjent med hendelsen. Og han mener dette ikke er tjenestens vanlige praksis.

- Dette syns jeg høres veldig rart ut. Jeg er kjempeoverrasket over at de ikke har fått snakke sammen, sier Hansen.

- Ikke taushetsplikt

Han avkrefter at det finnes en taushetsplikt som umuliggjør å komme i kontakt med de som bor på Erikstadtunet.

- Personene som bor her, er søkbare i folkeregisteret, sier Hansen, som også påpeker at de fleste beboerne har sin egen telefon. Dette er ikke en institusjon, men leiligheter beborerne har betalt seg inn i, som et borettslag.

- Viktig kontakt

Hansen er klar på at de faste ansatte innenfor rus- og psykiatritjenesten vet hvilke regler som gjelder når det kommer til taushetsplikt og kontakt utad.

- Et av mine mål er å jobbe for at de som bor på Erikstadtunet, skal ha mulighet til å ha kontakt med sine kjente og kjære, sier lederen, som tror det i verste fall er snakk om en misforståelse.

- Vi er midt i en ferieavvikling, så kan hende har en av vikarene vi har inne ikke vært sikre på hvordan ting gjøres. Jeg forstår at det kan skape frustrasjon, uttaler Hansen, som lover at de skal løse opp i saken for å unngå slike situasjoner i framtida.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...