STEMTE MOT. Michael Sagnes var klar på at FRemskrittspartiet frykter kollaps i tjenestetilbudet dersom kommunen tar imot flere flyktninger. Her sammen med partikollega Kassandra Petsa. Foto: Lise Berntzen
STEMTE MOT. Michael Sagnes var klar på at FRemskrittspartiet frykter kollaps i tjenestetilbudet dersom kommunen tar imot flere flyktninger. Her sammen med partikollega Kassandra Petsa.

Fikk flertall mot flere flyktninger

Kommunedirektøren innstilte på at Fauske kommune ikke skulle forplikte seg til å bosette ytterlige 20 flyktninger i 2023.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Fauske kommune har havnet i en unik situasjon gjennom flyktningestrømmen som har kommet som et resultat av konflikten i Ukraina.

Foruten tre akuttmottak i Røvika, Fauske sentrum og i Sulitjelma med nær 500 plasser, har kommunen også forpliktet seg til å ta inn 40 flyktninger som skal bosettes i kommunen på permanent basis.

Nå er kommunen er bedt av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) å bosette til sammen 60 flyktninger i løpet av 2023. Det er en følge av at flyktningestrømmen fra Ukraina fortsetter å øke i en større grad enn beregnet.

Vanskelig å si ja

I formannskapet var innstillingen til kommunedirektøren at man skulle avslå forespørselen, med bakgrunn i det store presset som de kommunale tjenestene nå er satt under på grunn av den store mengden av akuttflyktninger som er kommet.

Det er et syn som Michael Sagnes i Fremskrittspartiet delte.

- Vi har vedtatt bosetting av 40 på permanent basis i kommunen ikke imponert over at det kommer nesten 500 mennesker nærmest uten finansiering på akuttmottakene. Vi har ikke ubegrenset med ressurser, og disse skal ha et tilbud, og vi er bekymret for at man skal ende opp med at hele organisasjonen kneler, sa han i møtet.

Vil ha diskusjon

Maria Torkilseng fra Sosialistisk Venstreparti var klar på at det å få flyktninger til kommunen i utgangspunktet må ses på som en ressurs.

- I utgangspunktet er vi for å bosette flere flyktninger. Vi anser dem som ressurser, spesielt om vi sørger for god nok språkopplæring og oppfølging. Vi skriker etter arbeidskraft i kommunen, sa hun.

- Men vi ser situasjonen med det store antallet som vi har måttet ta imot som vi ikke har vært med å vurdere, og presset det legger på tjenestene våre, og det er en uoversiktlig situasjon. Derfor ønsker vi å

komme tilbake til det i kommunestyret, og kommer ikke til å stemme for forslaget som det ligger, konkluderte Maria Torkilseng.

Skulle gjerne sagt ja

Ordfører Marlen Rendall Berg viste til at det er den totale kapasiteten i kommunen som var avgjørende for at hun ville gå for kommunedirektørens innstilling å begrense bosettingen til de 40 man allrede har forpliktet seg til.

- Jeg skulle gjerne sagt ja, og hadde vi ikke hatt tre andre mottak i kommunen hadde vært en helt annen stilling i forhold til kapasitet og ressurser. Men det er ingen tvil om at det er det utfordringen å få tak i folk til å ta seg av det disse har krav på på så kort tid.

Også Høyres Truls Aanstad var enig i at det ville bli en for stor totalbelastning på kommunen å ta inn
20 flere på permanent basis.

Kommunedirektørens innstilling ble vedtatt mot SVs ene stemme. Saken skal sluttbehandles i kommunestyret 16. november.

Powered by Labrador CMS