SKUFFET. Fauske Høyre er skuffet over at Høyre-regjeringen ikke har funnet penger til Sjunkhatten folkehøyskole i statsbudsjettet. Foto: Helge Simonsen
SKUFFET. Fauske Høyre er skuffet over at Høyre-regjeringen ikke har funnet penger til Sjunkhatten folkehøyskole i statsbudsjettet.

Sjunkhatten folkehøykole får ikke penger:

Fauske Høyre er skuffet over løftebrudd fra regjeringen

Til tross for lovnader om penger og et press fra store deler av det politiske Nordland, ligger ikke Sjunkhatten Folkehøyskole inne i statsbudsjettet for 2021.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av de nærmeste dagene vil regjeringen være ferdig med årets forhandling om statsbudsjettet, og Sjunkhatten folkehøyskole ligger ikke inne i budsjettet.

Det skuffer politikere i alle partiene i Nordland og næringslivsorganisasjonene NHO og Bodøregionen utviklingsselskap (BRUS).

- Vi ser dessverre konturene av et solid løftebrudd fra regjeringen og Frp på Sjunkhatten folkehøyskole. I fjor lovet de at skolen skulle realiseres og de bevilget også penger til prosjektet. De er fullt klar over at det trengs påfyll av penger og derfor føler vi oss skikkelig forbigått, sier Elnar Holmen, administrerende direktør i BRUS.

- Nå ligger det an til at prosjektet blir utsatt ett år og i verste fall blir skrinlagt, sier Holmen.

For å få framgang i prosjektet trengs minst 15 millioner kroner fra staten i 2021. Totalt er skole-prosjektet avhengig av 100 millioner i bidrag fra staten.

UNIK. Slik skal Sjunkhatten folkehøgskole etter planen framstå om prosjektet får på plass finansieringen, men regjeringen har så langt ikke funnet rom for å bevilge det nødvendige statlige bidraget på totalt 100 millioner.
UNIK. Slik skal Sjunkhatten folkehøgskole etter planen framstå om prosjektet får på plass finansieringen, men regjeringen har så langt ikke funnet rom for å bevilge det nødvendige statlige bidraget på totalt 100 millioner.

Trist

Ida Pinnerød tok som leder av Salten regionråd et initiativ tidligere i år for å få med seg Nordland fylkeskommune på prosjektet og Fylkesrådet bevilget fire millioner til prosjekter.
Kommunene i Salten har bidratt med penger gjennom Irisfondet og ifølge Pinnerød gjør regionrådet alt de kan for å få gjennomslag for prosjektet.
- Nå er det på høy tid at regjeringen tar sin del av ansvaret.

Nå mener Pinnerød at regjeringen og staten svikter et prosjekt som det er tverrpolitisk enighet om i Nordland.

- Det er kjempetrist og utrolig skuffende at prosjektet ikke ligger inne i budsjettet. Det er rett og slett tragisk at regjeringen ikke har fulgt opp dette gryteklare prosjektet som er et etterlengtet tilbud i seg selv. Det finnes ingen skoler som dette i Norge.

- I tillegg er det et etterlengtet byggeprosjekt i en tid vi sårt trenger ny aktivitet og å få tatt en investeringsbeslutning på folkehøyskolen ville vært veldig viktig.

Unnskyldning

Regjeringen argumenterer slik Saltenposten får det forklart, med at det ikke finnes noen poster i budsjettet hvor slike investeringer kan bevilges penger.

Men det mener Pinnerød er en dårlig unnskyldning:

- Man kan ikke skyte ned prosjektet av den grunn, da må man gjøre noe med tilskuddsordningene. Folkevalgte har et ansvar for å se på og gjøre endringer i tilskuddsordninger som ikke treffer.

- Jeg er stygt redd for at dette betyr en utsettelse av prosjektet.

TRIST. Ida Pinnerød i Salten regionråd fikk tidligere i år med seg Linda Haukland og Nordland fylkeskommune i Sjunkhatten folkehøyskole-prosjektet. Nå er hun skuffet over at det ikke ser ut til å komme penger over statsbudsjettet. Foto: Trond E. Willassen
TRIST. Ida Pinnerød i Salten regionråd fikk tidligere i år med seg Linda Haukland og Nordland fylkeskommune i Sjunkhatten folkehøyskole-prosjektet. Nå er hun skuffet over at det ikke ser ut til å komme penger over statsbudsjettet.

Svikter

- Er det et løftebrudd?

- Stortinget har bevilget prosjektmidler og det gjør man med en klar forventning om at det følges opp. Jeg syns det er utrolig skuffende at man setter i gang og gir så mye håp og engasjement om et så viktig prosjekt, også svikter man på oppløpssiden.

- Det er en liten investering for regjeringen, men et stort løft for Salten og for elvene som ikke har et reelt tilbud, men som kan få det på denne skolen.

Pinnerød har fortsatt ikke gitt opp å få penger i 2021, selv om det ser vanskelig ut.
- Mitt håp er ikke ute før det er votert over statsbudsjettet i Stortinget, og jeg håper at alle som kjemper for prosjektet står på til "the bitter end".

Kritikk fra Høyre

Folkehøyskole-prosjektet har mange forkjempere i alle politiske partier i Nordland. Lokalt i Fauske har blant annet Ketil Skår i Høyre jobbet for å få gjennomslag for saken. Det har han gjort både gjennom eget parti og resten av posisjonen og Nordlandsbenken på Stortinget.

- Det er sjelden vi er kritisk til våre egne, men Fauske Høyre er veldig skuffet over at regjeringen ikke har greid å få dette inn i budsjettet. Vi hadde forhåpninger om at man ville finne løsninger for å få det inn, sier Skår.
- Det har vært lovet flere ganger fra flere departementer, men de skyver ansvaret mellom seg.

Da det ble klart at regjeringen ikke hadde folkehøyskolen inne i sitt budsjett, var håpet at Frp ville ta prosjektet inn i forhandlingene om statsbudsjettet.

- Er toget gått for 2021?
- Siste sjanse er på lørdag, men Frp har ut fra tilbakemeldingene vi får ikke tatt dette med seg inn i forhandlingene.

Byggebransjen

Skår mener i likhet med Pinnerød at det burde vært mulig å finne måter å finansiere folkehøyskolen på, til tross for at det ikke er etablerte poster i budsjettet for denne type investeringer for folkehøyskoler.

- De har koronamidler der jeg mener de kunne lagt inn dette prosjektet i en tid der det er stor nedgang for byggenæringen i hele Nordland. Byggebransjen har så langt vært blant de beste til å holde hjulene i gang, men fra nyttår og utover er det tynt i ordrebøkene for mange, sier Skår.

TEGNING. En plantegning som viser hvordan Sjunkhatten folkehøgskole skal se ut innvendig.
TEGNING. En plantegning som viser hvordan Sjunkhatten folkehøgskole skal se ut innvendig.

Arbeidsledighet

Høyre-politikeren mener det må være bedre å finansiere prosjekter som bidrar til arbeid for bransjen, enn å betale ut penger til folk som kan komme til å gå arbeidsledige.

- Byggeprosjekter i stor grad med på å holde liv i flyselskaper, campingplasser og rorbuer. Stopper det opp der vil det være en stor utfordring for regjeringen og landet, sier Skår.

Han påpeker at den type pengebruk for å motvirke nedgang også gjør at man sitter igjen med varige verdier.

- Et lokalt eksempel er at Fauske kommune med koronamidler har fått skiftet taket på administrasjonsbygget, som gjør at vi sitter igjen med en varig verdi.

Kniven på strupen

Fauske kommune har bidratt med penger til Sjunkhatten folkehøyskoles egenkapital som skal være 40 millioner kroner, og ordfører Marlen Rendall Berg er også skuffet.

- Det ligger inne en merknad til budsjettet at tilskuddet på 750.000 kroner i året ikke vil bli videreført etter 2021, det er kniven på strupen fra regjeringen, sier Berg.

Hun mener regjeringen burde fulgt opp Utdanningskomiteens bemerkning til fjorårets budsjett, om at regjeringen må følge opp prosjektet med investeringspenger.

- Det handler om å finne løsninger og de kunne for eksempel ha opprettet en post med noen kriterier for tildeling som hadde truffet. Det kunne vært samarbeidet på tvers av flere fagområder, det er minst like mye helse som utdanning i denne skolen, sier Berg.

- I første omgang kunne man funnet penger for det neste året.

LØSNINGER. Fauske-ordfører Marlen Rendall Berg mener det burde vært mulig å finne løsninger for en unik og ny type folkehøyskole som skal gi flere med funksjonsnedsettelse mulighet til å komme inn i arbeidslivet. Foto: Helge Simonsen
LØSNINGER. Fauske-ordfører Marlen Rendall Berg mener det burde vært mulig å finne løsninger for en unik og ny type folkehøyskole som skal gi flere med funksjonsnedsettelse mulighet til å komme inn i arbeidslivet.

Viktig

Ordføreren mener Sjunkhatten folkehøyskole vil være viktig for å få flere inn i arbeidslivet, gjennom den tilretteleggingen som er planlagt for unge med funksjonshemming.

Berg mener det er et nasjonalt prosjekt og at man med nærhet og samarbeid med Valnesfjord helsesportssenter og nasjonalt kompetansesenter for barn og unge med funksjonsnedsettelse og en barnas nasjonalpark med tilrettelagt stier - har en unik forutsetning for å lykkes.

- Det er bred politisk enighet om prosjektet og utfordringen nå er at noen må ta eierskap over prosjektet og jobbe det fram. Det må skje på Stortinget, sier Berg.

Symbol

Skal skolen stå klar til kulturhovedstadsåret i Bodø 2024 må prosjektet ha penger i år.

- Det er tidskritisk og vi klarer å åpne skolen innen 2024 om vi får penger over budsjettet nå.

- Arbeidet med prosjektet stopper ikke opp om pengene ikke kommer, men det hadde vært veldig gøy å kunne åpne en tilpasset folkehøyskole i kulturhovedstadsåret som et symbol på inkludering og det å hindre utenforskap både i Nordland og i Norge.

Powered by Labrador CMS