TILBAKEBLIKK. Dette bildet av Misvær musikkforening er fra 1931 eller 1932. Bakerste rekke fra venstre: Sigurd Sandåker, Hans Olssen, Karl Fastvold, Ole Toftebakk, Peder Hansen. I midten fra venstre; Jakob Oppegård, Kristen Haugen, Reidar Johansen, Kristen Olsen, Harald Hansen. Foran fra venstre; Sverre Høgset, Olav Opli, Hjalmar Johansen. Bildet er antakelig tatt ved ungdomshuset i Misvær.Ukjent
Øystein lette i 50 år:
Fant det ved en tilfeldighet
Øystein Berg fant dette gamle althornet ved en tilfeldighet, etter å ha lett etter det i 50 år.
- Dette althornet spilte jeg på da jeg begynte i Misvær musikkforening i 1954, og jeg brukte det da Misvær musikkforening deltok på sitt første større stevne i Sulitjelma i 1955. Men, hornet er mye eldre, forteller Øystein Berg fra Misvær.
Mottok pakke
Misvær musikkforening ble stiftet 10. mai 1930. I forbindelse med stiftelsen mottok Misvær musikkforening en pakke med brukte horn fra Lofoten. I pakken var hornet Øystein Berg har lett etter:
Annonse
Annonse
- Jeg har lett etter hornet i femti år, og for en tid siden fant jeg det ved en tilfeldighet, sier han.
Annonse
Er over hundre år
Øystein Berg spilte på Althornet til han måtte i militærtjeneste i 1960. Siden den gang har alle horn fra pakken Misvær musikkforening mottok fra Lofoten blitt borte. «Tidens tann» har tatt dem, så å si.
- Det er i år 92 år siden Misvær musikkforening ble stiftet. I og med at det var brukte horn musikkforeningen mottok fra Lofoten i 1930, kan man med stor sannsynlighet fastslå at hornet er over hundre år gammelt, sier Øystein Berg.
Annonse
Må ta vare på hornet
Øystein Berg ønsker at styret i Misvær musikkforening tar vare på dette unike hornet og plasserer det i en glassmonter for framtidige generasjoner. Hornet er et stykke korpshistorie fra Misvær.
- Noen i Misvær Musikkforening vet at jeg har hornet, og det er bare å komme og hente det når det passer, avslutter han.
Den første spiren
Den første spiren til tanken om en hornmusikk kom sannsynligvis etter at Bodø Hornmusikk gjestet Misvær i slutten av 1920-årene. Det vekket interessen for å få startet et korps.
I det første referatet heter det: «Blant ungdommen på Misvær og Oppegård har dette i de ti siste år vært et alminnelig samtaleemne og et ønske om å få i stand en hornmusikk, heter det i Årboka for 1992 i et sammendrag av jubileumsberetningen, Hans Myrbakk skrev til 60-års jubileet i 1990.
Delegasjon til Lofoten
Vinteren 1930 reiste Hans Olsen, Jakob Oppegård og Johan Toftebakk til Kabelvåg for å undersøke om instrumentene fremdeles var til salgs, og det var de.
Da disse lofotkarene kom heim og berettet om besøket, ble det nytt liv i arbeidet. Mange interesserte kom sammen i ungdomshuset, og det ble foretatt en innsamling blant de frammøtte ungdommene som innbrakte 60 kroner. Ved en innsamling i bygda var det 34 givere, som ga fra 50 øre til 10 kroner, til sammen 188 kroner og femti øre. Etter at det kom i stand et lån fra to personer ble det sendt 300 kroner i kontanter, mens det ble gitt henstand til høsten med det resterende beløpet.
Første besetning
Den første besetningen besto av én ess-kornett, fire b-kornetter, to althorn, én ventilbasun, to tenorhorn, én ess-helikon, én ess-tuba, én ess-klarinett, én b-klarinett og én pikkolofløyte.
Det er verd å merke seg at den summen som var vanskelig å skaffe til veie i 1930 til kjøp av instrumenter, i dag bare vil rekke til kjøp av et sett trommestikker.
Korpset har deltatt på så godt som samtlige stevner i Salten siden 1954.
Annonse
Støtte fra bygda
Det er en kjensgjerning at bygda og folket har vært en kolossal støtte og hjelp for korpset gjennom alle år. Utallige er de gjenstander som korpset har mottatt til utlodninger, basarer og fester.
Ved 60-årsjubileet var musikkforeningen i stadig framgang. Etableringen av Misvær Storband i 1984, som en avdeling av Musikkforeningen er et eksempel på dette.