På låven i gammelfjøsen kan det i fremtiden bli samlingsrom for besøkende. Fra venstre Maja Beldo Kvikstad, Gunnar Kvikstad og Anne Grete Kvikstad Foto: Ole Kristian ANdreassen
På låven i gammelfjøsen kan det i fremtiden bli samlingsrom for besøkende. Fra venstre Maja Beldo Kvikstad, Gunnar Kvikstad og Anne Grete KvikstadMor og datter jobber sammen på Bakerverkstedet i Misvær. Her er det leiver til Møsbrømlefsa som kjevles ut. (t.v.) Anne Grete Kvikstad og datter og primus motor, Maja Beldo Kvikstad.

Familiebedrift med tro på framtiden: - Det lukter lefser og optimisme på Kvikstad gård.

Familiebedriften Kvikstad Gård handler om å tro på at man kan skape noe i Misvær og på Kvikstad.

Publisert Sist oppdatert

Den handler om generasjoner som jobber sammen mot et felles mål, og det handler om å se muligheter. Ikke minst handler det om datteren som reiste ut som 17-åring, ble der ute i 10 år, og så kom hjem til bygda igjen med ideèr og entusiasme.

Mamma Anne Grete Kvikstad (55) gjør det klart at det er datteren, Maja Beldo Kvikstad (31), som er primus motor i Famiiebedriften. Hun baker på Bakerverstedet og deltar på alt arbeid på gården på Kvikstad.

Naturguide

Maja Beldo Kvikstad reiste ut som 17-åring, utdannet seg som norsk naturguide i Nordland og jobbet som guide på Svartisen og som hundekjører på Kvaløya i Troms. Men, hjembygda" trakk", så derfor reiste hun hjem, i motsetning til mange unge som er "tapt" for bygda når de først reiser ut.

Mor og datter jobber sammen på Bakerverkstedet i Misvær. Her er det leiver til Møsbrømlefsa som kjevles ut. (t.v.) Anne Grete Kvikstad og datter og primus motor, Maja Beldo Kvikstad. Foto: OLe Kristian ANdreassen
Mor og datter jobber sammen på Bakerverkstedet i Misvær. Her er det leiver til Møsbrømlefsa som kjevles ut. (t.v.) Anne Grete Kvikstad og datter og primus motor, Maja Beldo Kvikstad.

Ideer og pågangsmot

Med hodet fullt av ideèr og ungdommelig pågangsmot ble det sammen med mamma Anne Grete Kvikstad og pappa Gunnar Kvikstad og ta over "Lefsebakeriet" i Misvær, der de selger alt fra Egglefse med brunost, til Mjuklefse og den tradisjonsrike Møsbrømlefsa.

- Maja gir oss "guts". Det er hun som er primus motor i familiebedriften, sier mamma Anne Grete, tydelig stolt av sin datter.

Flere ben å stå på

Selv om det lukter herlige lefser på Bakeverkstedet i Misvær, vil mor, far og datter noe mer.

De vil skape bedrift av storfekjøttproduksjonen på Kvikstad og de vil selge interiørartikler, klær og gaveartikler på nett.

På sikt kan det handle om en opplevelsesbedrift med overnattingsmuligheter på Kvikstad. Søknad om forprosjekteriingsmidler er til behandling hos Inovasjon Norge.

Karbonader fra Kvikstad. I nettbutikken selges produkter av kvernet kjøtt. Foto: Ole Kristian ANdreassen
Karbonader fra Kvikstad. I nettbutikken selges produkter av kvernet kjøtt.

Kjøkken i fjøset

Familien på Kvikstad kjøpte for en tid siden nabogården. Her vil de på sikt lage kjøkken i fjøsen.

Famiien har planer om å flytte Bakerverkstedet tfra Misvær til Kvikstad, og de vil skape noe, som på sikt blir en opplevelsesbedrift ned overnattingsmuligheter. Foredling av kjøttprodukter blir en vesentlig del av helheten.

- Vi har sendt inn søknad om byggetillatelse. Nå må vi finne ut hvordan vi skal "rigge" alt sammen slik at helheten blir bra, sier Anne Grete Kvikstad.

Her skyter han far sjøl, Gunnar Kvikstad inn, at selv om de skal restaurere den gamle låven ønsker han å beholde et autentisk preg på bygningen:

- Låven kan bli oppholdsrom for besøkende, sier han.

Med smil og entusiamse går dagene på Bakerverkstedet som en lek. (f.v.) Anne grete Kvikstad og datter Maja Beldo Kvikstad. Foto: OLe Kristian ANdreassen
Med smil og entusiamse går dagene på Bakerverkstedet som en lek. (f.v.) Anne grete Kvikstad og datter Maja Beldo Kvikstad.

Tikker inn bestillinger

For nettbutikken til Kvikstad Gård, som Maja har utformet, er ferdig uka før påske. Nå tikker det inn bestillinger på alt fra lefser og bakervarer til interiørartikler, klær og kvernet storfekjøtt.

- Vi bringer varer fra Lefsebakeriet til kunder i gamle Skjerstad, Fauske, Saltdal og Bodø. Så langt har vi promotert nettbutikken på en facebookside, men nå må vi bli tøffere på å markedsføre oss, forteller Anne Grete Kvikstad.

Storfekjøtt fra Kvikstad

Da er vi med andre ord over på den andre delen av failiebedriften. Kikstad Gård, der de produserer kjøtt fra grasfora storfe med høy dyrevelferd og oppfostret med kjærlighet.

Charolais

Kvikstad Gård produserer i hovedsak storfekjøtt fra Charolais der dyra går sammen i flokk, også kalvene som har tett kontakt med morkua.

Dyra er utegangere med tilgang til fjøs i vinterhalvåret. I sommerhalvåret er de på beite i utmark like ved gården.

På Kvikstad Gård forer de med egenprodusert gras og vektlegger tett kontakt med dyra. Charolais er opprinnelig trekkdyr avlet fram i Frankrike. derav den store kjøttfylden - og med god fettmarmorering.

Drøvtyggere

Eller som det heter på hjemmesiden til Kvikstad gård:

"Visste du at: Norge består av store områder med gress, urter og andre vekster. Disse områdene kan brukes til mat, men da er vi avhengig av drøvtyggere som storfe og sau".

Familien Kvikstad på låvebrua til nabogården de har kjøpt. På eiendommen skal det restaureres og bygges nytt. Familien har optimistiske planer for fremtiden. Fra venstre Maja Beldo Kvikstad, Gunnar Kvikstad og Anne Grete Kvikstad Foto: Ole Kristian ANdreassen
Familien Kvikstad på låvebrua til nabogården de har kjøpt. På eiendommen skal det restaureres og bygges nytt. Familien har optimistiske planer for fremtiden. Fra venstre Maja Beldo Kvikstad, Gunnar Kvikstad og Anne Grete Kvikstad

Sosekjøtt

Hos familiebedriften, Kvikstad Gård, får man ikke bare produkter. På hjemmesiden får man også med en oppskrift eller to dersom man skulle trenge det. Undertegnede falt for oppskriften på "Sosekjøtt":

"Sosekjøtt, eller kjøtt i mørke, er en kraftig og smakfull gryte lagd av bog eller høyrygg av storfe. Server den tradisjonsrike kjøttgryten med kokte eller saltbakte poteter, og selvfølgelig tyttebær.

Slik gjør du:

Skjær kjøtt i store terninger, ca. 4x4 cm. Skrell løk og skjær den i skiver.

Brun kjøtterningene i en varm gryte med margarin. Brun kjøttet i to omganger, slik at kjøttet får en fin jevn farge rundt det hele og ikke begynner å koke. Ta kjøttet opp av gryten og sett det til side.

Smelt margarin i gryten, ha i mel når margarinen slutter å bruse. Brun jevningen til du har en nøttebrun farge. Spe med kjøttkraft litt etter litt til du har en klumpefri og jevn saus.

Legg det stekte kjøttet i gryten sammen med løk og laurbærblad.

Legg over lokk og la kjøttet trekke rett under kokepunktet i ca. 2 1/2 time, eller til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper.

Juster eventuelt fargen på gryten med noen dråper sukkerkulør.

Server sosekjøtt med kokte grønnsaker, ertestuing eller kålstuing og kokte poteter, saltbakte poteter eller potetmos og rørte tyttebær".

God Apetitt.

Powered by Labrador CMS