Pårørende og verger kommer med sterk kritikk:
- Et overgrep mot de svakeste
Pårørende og verger til beboere ved Vensmoen omsorgsbolig fortviler over kommunestyrets nylige vedtak.
SALTDAL: Vedtaket medfører at beboerne må flyttes midlertidig i påvente av nytt bygg.
- Vi ser på denne prosessen som et overgrep mot de aller svakeste i kommunen. Jeg vet det er en sterk påstand, men den ble brukt og godt underbygd på møtet med pårørendegruppen, hevder Rolf Trana bestemt.
Han er selv pårørende til noen som dette vedtaket vil ramme, og han mener at pårørendes og vergers stemme ikke har blitt hørt i prosessen.
- Det gjelder både når det kommer til plassering av nytt bygg og utforming av selve bygget.
Sendt inn klage
Sammen med Mary-Ann Meisler, som er verge for flere beboere ved Vensmoen, har han denne uken levert inn klage på vedtaket til kommunen med kopi til Statsforvalteren i Nordland.
Klagen er i hovedsak rettet mot belastningen beboerne vil påføres ved midlertidig flytting. Videre rettes klagen mot manglende informasjon i saken slik den ble presentert til politikerne.
- Allerede i fjor ble det sendt et skriv fra verger og pårørende med forslag om ny beliggenhet. Vi pekte også på viktigheten av å utforme det nye bygget slik at det ivaretar nærhet mellom bruker og ansatte, men denne informasjonen kan jeg ikke se at politikerne hadde fått på det tidspunktet, sier Trana.
Mener det er betenkelig
I forkant av kommunestyre møtet i juni i år ble det utført en kartleggingsprosess rundt flytting av beboere til midlertidige boliger i påvente av nytt bygg. Denne rapporten kan leses i sin helhet i sakspapirene på Saltdal kommunes hjemmeside.
I funnene i rapporten pekes det på at det er ei utfordring i prosjektet at de færreste av beboerne er i stand til å uttrykke egne behov eller ønsker på grunn av sine lidelser. De er derfor avhengige av at pårørende og verger taler deres sak.
Trana og Meisler finner det av den årsak svært betenkelig at deres tilbakemeldinger ikke ser ut til å ha blitt vektlagt når vedtaket ble fattet.
- Når beboerne, ansatte, fagkoordinatorer, tjenesteledere, plasstillitsvalgte og faginstanser alle er enige om at dette ikke er en god sak slik den foreligger, så bør politikerne stoppe opp og tenke seg litt om, mener Meisler.
- Utrygghet i hverdagen
Det er ikke bare den midlertidige flyttingen og mulige konsekvenser av dette som bekymrer Trana og Meisler. Det gjør også utformingen av selve bygget slik planskissen er nå.
- I dag er det fire beboere i hvert hus som deler på et fellesareal som ligger nært de ansattes kontor. Hver enkelt har sitt eget lille hjem med nødvendig privatliv, samtidig som at de har fellesarealer som føles både trygge og oversiktlige, forklarer Trana.
Han mener at det nye bygget som er planlagt vil ødelegge den nåværende tryggheten som beboerne opplever å ha i hverdagen og i hjemmet sitt per i dag.
- Slik det er planlagt skal langt flere brukere bo i en lang gang, der de som bor der først må ut av egen leilighet til en gang, for så å gå ut av denne paviljongen og videre inn i et nytt stort område for eventuelt å finne en som har ansvar for seg. Der vil de også møte andre ukjente brukere og ansatte, forklarer Trana og fortsetter:
- Dette kan for mange skape en enorm frustrasjon og utrygghet i hverdagen. Flere av de som bor der har sammensatte diagnoser, både psykisk og fysisk, og slik vi ser det er det fare for isolasjon og meget ensomme mennesker i dette store bygget.
Verken Trana eller Meisler akter å sitte stille i båten og se på at dette skjer.
Ikke for sent å snu
Meisler hevder at Saltdal kommune alltid har hatt et godt rykte på seg for å gi god omsorg og tilrettelegging for funksjonshemmede.
- Slik det er nå derimot, når faguttalelser fra de ansatte, samt pårørendes og vergers tilbakemelding til kommunen ikke blir tatt hensyn til, så kan man trygt si at det positive bildet av Saltdal kommunes omsorgstjeneste falmer, sier hun, tydelig skuffet.
Hun mener likevel at det ikke er for sent for kommunestyret å snu i saken, og dermed rette opp dette inntrykket.