Spaltist Monica Johansen Foto: Privat
Spaltist Monica Johansen

Ukens spaltist:

- Er du avhengig?

Pulsklokka på armen kan bidsr til at vi er mer aktive, men også bli et skikkelig stressmoment.

Publisert Sist oppdatert

Å være avhengig kan være så mye ..

Avhengighet e i mange tilfeller tenkt på om rusmidler men det e SÅ mye mer en kan bli avhengig av eller gjøre seg avhengig av.

For min del hadde jeg en greie om at jeg måtte ha garn i huset til enhver tid.. det var ikke alltid at det var noe mål og mening om kjøpet, men jeg bare måtte..

Å gå inn i en garnbutikk å se på fargene, kjenne på garnet for så å kjøpe…

Ikke den verste avhengigheten men det kan fort balle på seg, og da tar garnnøstene LITT mer plass i heimen enn nødvendig...

Noen e avhengig av rutiner og det kan være en prøvelse for mange vil jeg tro.

Glasset må stå på et bestemt sted og skiva må ligge på nøyaktig samme plass på asjetten..

Blir det feil i rutinene kan hele dagen skjære seg.

Dette er nok for mange fryktelig slitsomt.

For oss andre kan vi riste på hodet av det eller gjør et skuldertrekk. Men for mange er det skikkelig krise og kan få konsekvenser for resten av dagen.

Noen MÅ ha en kaffe før de spiser eller i det hele tatt ikke snakke med noen på morran, mens andre tar dagen som den kommer.

Vi mennesker er altså så forskjellige.

Faktaboks

Jeg var på tur å bli avhengig av noe så teit som en klokke, en av disse klokkene du veit, som registrerer puls, søvn, skritt osv..

Folk som kjenner meg og oss, vet at vi har stått til knees i alvorlig sykdom de siste årene og man blir sliten i kropp og sjel av å gå rundt å være redd og på vakt.

Kroppen er i forsvar.

Man kjenner at man er sliten og blir stresset og engstelig før møter med leger og CT-svar.

Pulsen raser, hodet henger ikke alltid med og skuldrene er langt over ørene…

Og mangel på søvn et faktum.

Jeg hengte meg opp i søvnen. Slet (sliter) med å sove, og når en ikke får sove kommer tankene som leder deg på elleville veier.

Hvor lite sov jeg?

Jeg ville prøve meg på ei klokke som registrerte dette.. (det er både på godt og vondt) Du kan lage deg mål på søvn og skritt, og det kan da i mange tilfeller virke mot sin hensikt med at man blir stresset av å se hvor lite en sover eller om man ikke har hatt energi nok til å gå alle skrittene du hadde satt deg som mål.

Da kommer følelsen av å ikke «være god nok» eller være nok opplagt fordi denne kokka forteller deg «hvem du er», men så, når du faktisk HAR sovet bedre eller GIKK alle skrittene du satt deg som mål… For en mestring du kjenner på.

Søvn og hvile er vel igrunn noe en ikke kan styre, trur jeg.

Mange har opplevd en natt med dårlig søvn, men hos enkelte er søvnproblemene til stede nesten hver eneste natt, og man blir minnet på dette når man sjekker appen om morran.

Slike problemer påvirker funksjonsnivået – både privat og på arbeid.

Mangel på søvn er ikke heldig og kan få konsekvenser for dagen og livet generelt.

Det er faktisk sånn det er.

Tilbake til klokken; aktivitetsarmbånd, apper og pulsklokker er populært som aldri før og svært mange av oss har en eller annen form for aktivitets- eller pulsmåler.

For mange gjør det at aktiviteten øker.

Vi får et lite pling når vi har sittet lenge stille eller vi ser på skrittelleren at vi beveger oss langt under det som er anbefalt, og motiveres til å gjøre noe med det.

Men for noen blir det for mye. Jo flere funksjoner, jo mer påvirka blir man. Det kan være et stresselement å ha klokka på armen.

Jeg har nå kun på varsel på telefonsamtale og når jeg har gått målene jeg har satt meg på skritt.. Jeg opplevde mer stress av å følge med puls, hjerteslag osv.. å trur ikke jeg er alene om det.

Uansett; ønsker alle ei god helg og sier som Bjørn Eidsvåg sier; Eg ser at du er trøtt. Men eg kan ikkje gå alle skritta for deg.

Du må gå de sjøl, Men eg vil gå de med deg. Eg vil gå de med deg.

Powered by Labrador CMS