FOR DE SOM SLITER. Ida Bjørkquist er kommunikasjonsrådgiver i Fauske kommune, og håper at det blir god oppslutning om pårørendeskolen. Foto: Helge Simonsen
FOR DE SOM SLITER. Ida Bjørkquist er kommunikasjonsrådgiver i Fauske kommune, og håper at det blir god oppslutning om pårørendeskolen.

Kommunen holder kurs for de pårørende:

- En påminnelse om at du ikke er alene

Fauske kommune skal arrangere pårørendeskole for de som har demens i nær familie.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Demens har blitt en folkesykdom i moderne tid. I følge statistikk er omtrent en tredjedel av personer med alder over 85 år i faresonen for å utvikle demens, og har mange pårørende for hvert tilfelle.

Ingen løsning

Det er ingen som har klart å løse gåten om hva det er som forårsaker demens, og det finnes heller ingen kur for sykdommen når den først har kommet.

Noen av symptomene av demens er en kraftig forringelse av hukommelsen, romlig orientering, langsomhet i tenkning og tale, samt emosjonell ustabilitet, med både angst og apati for den som blir rammet.

Vanskelig for de nære

Det er også vanskelig for pasientens nærmeste pårørende, som ikke bare er vitne til hvordan personligheten til deres familiemedlemer blir påvirket og ødelagt av sykdommen, men som også havner i en omsorgssituasjon de ikke nødvendigvis vet hvordan de skal løse.

Hukommelsesteamene Saltdal, Fauske og Sørfold kommune lukket ikke øynene for dette problemet.

Gjennom en Interkommunal pårørendeskole skal de arrangere fem kurskvelder under slagordet «Kunnskap - støtte - fellesskap».

- Dette er måten å håndtere problemet på. Demens er irreversibel og kan dessverre ikke kureres, men kurset er rettet mot å hjelpe nære pårørende til å komme til en riktig forståelse av situasjonen og få eventuelle praktiske råd. - sier Ida Bjørkquist, kommunikasjonsrådgiver i Fauske kommune.

Mange forskjellige

Det er planlagt totalt fem møter, inkludert ikke bare faglige forelesninger, men også gruppemøter.

Som en del av kurset vil man kunne lære om sykdommen og dens forløp av Dr. Eirin Eilertsen, få råd om kommunikasjon med personer med demens fra Klaus Amundsen fra Kløveråsen, få råd fra vergemålsseksjonen hos Statsforvalteren i Nordland om spørsmål om vergemål og fullmakt, og mange andre praktiske spørsmål knyttet til sykdomsforløpet.

I tillegg er det en dag satt av til hjelpemidler og tilrettelegging av hjemmet med ergoterapeut.

I tillegg bidrar og bidrar også slike kompetente organisasjoner som Solstua dagsenter/Fauske kommune, Gode Øyeblikk, Fauske Demensforening og Sørfold ambulerende dagtilbud i kursopplegget.

Erfaringer

- Men hovedsaken i disse møtene er selvsagt fortsatt muligheten til å utveksle individuelle erfaringer med de som rammes av samme problem, sier Bjørkquist.

- Her har vi fokus på trygge omgivelser og åpenhet. Folk står fritt til å dele sin historie og høre andres livehistorier, og selvfølgelig vil det hele forbli konfidensielt, sier hun.

- Dette er en påminnelse om at du ikke er alene.

Kurset starter i september og går onsdagene 11/9, 18/9, 25/9, 9/10 og 16/10, klokka 18.00-21.00. Deltakelse gis ved forhåndspåmelding.

Powered by Labrador CMS