Ordfører Kolbjørn Mathisen (t.v.) og beredskapsleder Kurt P. Hjelvik i Sørfold kommune er preget av den tragiske hendelsen natt til mandag.
Eva S. Winther
- En krevende situasjon å stå i
- Heller ikke kriseledelsen kommer upåvirket gjennom en sånn hendelse som dette, sier beredskapsleder Kurt P. Hjelvik.
SØRFOLD: Siden de fikk beskjed om knivdrapet i Sørfold i morgentimene første nyttårsdag, har Sørfold kommunes kriseteam vært i arbeid.
- Det har vært travelt, men samtidig er det trist og tragisk det som har skjedd, sier ordfører Kolbjørn Mathisen til Saltenposten i kveld.
- Hvordan jobber kriseledelsen når det skjer en hendelse som dette?
- Vi har prosedyrer når det skjer en krise i kommunen. Da samler vi kommunens fagfolk og finner ut hvilke tiltak vi må sette inn, forklarer han.
Les også: En er siktet i saken
Tar vare på lokalsamfunnet
Mathisen sitter i kommunens kriseledelse sammen med blant andre beredskapsleder Kurt P. Hjelvik.
- Når ei sånn melding kommer fra politiet, beslutter man å sette krisestab. Da kaller man inn og får på plass de ressursene som skal til. I dette tilfellet skjønte vi fort at vi kom til å få bruk for det psykososiale kriseteamet, og de ble scramblet like raskt. Så er det å begynne å trekke til seg ressurser. Vi har knyttet til oss de som var tilgjengelig første nyttårsdag, oppsummerer Hjelvik.
- Dere skal jobbe utover kvelden og natta. Hva jobber dere med?
- Nå har vi tatt hånd om det jeg kaller for kaosfasen og fått litt struktur på ting, og vi har fått knyttet til oss de ressursene vi må ha. Så må vi planlegge for morradagen og videre, hva som må til for å ta vare på lokalsamfunnet. Da er det barn, unge, naboer og familier, hele befolkningen, sier Hjelvik.
Les også: - Det er lov å be om hjelp
Vurderer behovet
- Det tas en fortløpende vurdering av hva som må gjøres, og vi vil komme ut med ei pressemelding i morgen også, sier Kolbjørn Mathisen.
Kommunens nettside oppdateres fortløpende med informasjon til innbyggerne om ulike tiltak. Der står det blant annet at skolen og kirkekontoret er åpent fra klokken 12 tirsdag.
- Vi må stille ressurser til rådighet der vi ser at behovet melder seg. Det er så uoversiktlig i utgangspunktet at vi ikke vet hvor behovet vil melde seg, legger beredskapslederen til.
- Veldig krevende
Dere sier at Sørfold er en liten kommune der alle kjenner alle og at folk må ta vare på hverandre. På hvilken måte tar dere i kriseledelsen vare på hverandre i en sånn sak?
- Vi tar veldig godt vare på hverandre, og så får vi også etter hvert tilbud om å prate med noen. Det er en krevende situasjon å stå i, innrømmer Kolbjørn Mathisen.
- Ja, dette er veldig krevende. Vi er for så vidt trent i å rydde hode og tanker når situasjonen krever det, men også trent i å ta vare på hodet og tanker når situasjonen tillater det. Heller ikke kriseledelsen kommer upåvirket gjennom en sånn hendelse som dette og tiden videre, sier Kurt P. Hjelvik.
Mye støtte
Ordføreren har fått mange meldinger om støtte og tilbud om hjelp etter at nyheten om knivdrapene kom mandag morgen.
- Jeg setter veldig pris på de meldingene vi har fått fra våre nabokommuner, der folk tilbyr oss hjelp. I en slik situasjon varmer det å få hjelp og støtte, sier han rørt.
Innbyggere ønsker også å bidra.
- Jeg har også fått tekstmeldinger direkte fra innbyggere som har sagt at om det er noe de kan bidra med, så må de få beskjed, legger Hjelvik til.