NAV. Foto: NTB
NAV.

Leder:

En eksplosiv økning av unge uføre

At det har blitt mer oppmerksomhet rundt sykdom, og mer identifiserte lidelser, er det ingen tvil om.

Publisert Sist oppdatert

En eksplosiv økning

Denne uka presenterte NRK en oversikt over hvordan trenden er i forhold til hvor mange som ender opp som unge uføre her til lands.

Det er en oversikt som ikke bare er oppsiktsvekkende, men svært urovekkende, og det av flere grunner. En ting er tallene i seg selv. At det fra 2009 til 2022 har gått fra litt over 7000 personer til godt over 22.000 i dag.

Hva er grunnen til det? Er de unge i dette landet blitt tre ganger mer utsatt for alvorlig sykdom på 13 år, eller er det noe annet som ligger bak?

At det har blitt mer oppmerksomhet rundt sykdom, og mer identifiserte lidelser, er det ingen tvil om. Det er nå langt flere som får en diagnose enn det var før. En av de diagnosene som rett og slett ikke fantes før, er ME, eller kronisk utmattelsessyndrom.

Hvor mange som har denne lidelsen i Norge i dag, er det ingen som har klare tall på, men den øker. Bare i perioden mellom 2016 og 2018 var det 5.556 personer med nye ME-diagnoser i disse årene.

Av disse var aller flest kvinner. Det stemmer med andre studier som viser at opptil 80 prosent av de med ME er kvinner. Det var flest nye ME-tilfeller blant ungdom i alderen 15 til 19 år og folk i slutten av trettiårene.

De som er rett i definisjonsgruppa av unge uføre.

ME er betegnet som en somatisk sykdom, og det er en sykdom som per i dag ikke har en behandling som kan kurere de som har det.

Så er det store spørsmålet om hva som må til for å hindre at enda flere av de mest verdifulle i arbeidslivet, de unge med livet foran seg, ender opp som en del av denne svært negative statistikken.

Powered by Labrador CMS