IKKE RIK. Produksjonen blir ikke så stor at det er noe å bli rik på, men Bjørnar Longård er stolt over det han har fått til. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
IKKE RIK. Produksjonen blir ikke så stor at det er noe å bli rik på, men Bjørnar Longård er stolt over det han har fått til.

Driver verdens nordligste vingård

Han drev ferskvaren på RO-MA på Rognan ni år, og han har jobbet på Fauske Hotell. Nå driver han verdens nordligste utendørs vindrue-plantasje.

Publisert Sist oppdatert

Bjørnar Longård (70) kjøpte et nedlagt sykehjem på Foldereid på Namdalskysten. Der holder han på med vinproduksjon, og mye mer enn det.

Han kjøper inn slakt av villsau og villaks, og lager kjøttruller, fenalår, pinnekjøtt og røkt laks, for salg i vid omkrets, blant annet til serveringssteder.

Byggingen av nytt sykehjem på Foldereid gjorde at det gamle kom for salg. Bjørnar Longård fikk det billig, for bygget måtte totalrenoveres.

Han lagde spisesal, kjøkken og overnattingsrom i tillegg til egen leilighet.

Før han kjøpte det nedlagte sykehjemmet, da han flyttet til Foldereid, var det egentlig meningen han skulle pensjonere seg. Men så kom en av bygdas gründere og ba han med på å drive kafê.

Med kokkeutdannelsen og mange år som lærer for kokke-elever satte han i gang med det han kaller en typisk bondekafé. Med maten av den typen folk vil ha når de kommer fra arbeid og er sulten.

Etter hvert ble det matleveranser til campingplasser og mindre serveringssteder andre steder i distriktet. Han fikk bestillinger fra et stort geografisk område.

Han lager sin mat uten tilsettingsstoffer, men gir likevel god holdbarhetsgaranti. Han baserer seg nesten utelukkende på lokale råvarer, og viser til at han har cirka 100 drueplanter, 30 frukt og bærtrær, og noen store urtekasser. Han dyrker både krydder, salat og asparges.

Noe av det første han gjorde etter å ha kjøpt eiendommen, var å plante noen druetrær nær bygget De første modne druene var klar i 2017.

I 2020 plantet han 60 drueplanter på en dyrket mark et stykke unna.

- Hvorfor i all verden skal vi hentet drikke fra Frankrike, Italia og Tyskland når vi kan dyrke vindruer også her? tenkte Bjørnar Longård.

I 2021 fikk han første vinflaska etter druer fra plantasjen. Vin fra plantene ved huset fikk han i 2017.

- Jo, det er utfordringer med å dyrke druer så langt nor. Frosten kan være et problem dersom røttene ligger høyt. Det er lurt å finne en plass der snøen ligger i ro og isolerer.

- De modnes selv om det er kjølig, og de vokser på 10 grader. Det begynte i det små. Det ble en tålmodighetsprøve i starten. De første trærne ga ikke så mange drueklaser, innrømmer vinbonden.

Etter hvert ble det bedre. Flere av trærne har nå tykke stammer og vokser. Noen er blitt fem meter og kappes ned hvert år.

Noen fortjeneste ser han ikke for seg at vinproduksjonen vil gi. Han får nøye seg med at han får til å dyrke vindruer som han lager vin fra, og at han har verdens nordligste vingård med dyrking utendørs.

For de finnes lenger nord i Canada, men da dyrkes druene i drivhus. Det blir noe helt annet.

Bjørnar Longård produserer mest rosevin og hvitvin og bare litt rødvin. Han sier det kreves litt mer for å få god rødvin.

- Jeg er opptatt av å lage kvalitet. Da er det bare søte og smakfulle vindruer som fungerer, sier han.

Powered by Labrador CMS