FORNØYDE. Lærer Marita Martinussen (t.v.) og rektor Ingunn Mikaelsen ved Fauske videregående skole er veldig fornøyde med at fraværet på skolen er gått drastisk ned. Begge foto: Bjørn L. Olsen
FORNØYDE. Lærer Marita Martinussen (t.v.) og rektor Ingunn Mikaelsen ved Fauske videregående skole er veldig fornøyde med at fraværet på skolen er gått drastisk ned. Begge foto: Bjørn L. OlsenSKEPTISKE. Aksel Lundberg (t.v.) og Maja Reiss er ikke helt fornøyde med den nye fraværsregelen som tredde i kraft dette skoleåret.

Drastisk nedgang i fraværet

Fraværstallene ved Fauske videregående skole har sunket svært mye. Rektor er veldig fornøyd, elevene er bare delvis fornøyde.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: 1. august trådte de nye fraværsreglene for videregående skoler i kraft. De sier blant annet:

«Hvis en elev er borte i mer enn ti prosent av timene i et fag, skal han eller hun i utgangspunktet ikke få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.»

Fornøyd rektor

I skoleåret 2015/16 hadde elevene ved Fauske videregående skole et snittfravær på 7,6 prosent. Første semester i dette skoleåret var snittet på 3,8 prosent fravær blant elevene.

- Jeg er veldig fornøyd med disse tallene. Det er en stor nedgang, sier rektor Ingunn Mikaelsen.

Hun legger til at den nye regelen har mye med dette å gjøre, samt at skolen har en systematisk oppfølging av fravær og setter inn tiltak faglig der vi ser det er nødvendig etter kartleggingsprøver.

Kommer på skolen

Rektoren forteller at det var flere elever som nå fikk bestått i alle fag etter første termin.

- De har rett og slett vært mer til stede og deltatt i undervisningen, sier hun fornøyd.

Men selv om rektor er veldig fornøy og håper disse tallene fortsetter å være lave, betyr det ikke at alle er like fornøyd.

Foreldre ikke troverdig

Blant dem er nestleder i elevrådet, Maja Reiss (18) og varamedlem fra idretts-klassen 2C, Aksel Lundeng (17).

- Det er rart at foreldrene ikke er troverdige lenger når barna deres begynner på videregående, sier Reiss.

Hun sikter til at foreldre kan sende melding når barna går i grunnskolen og si i fra at de er syke. Det kan man ikke gjøre på videregående.

Lite utbytte

- Er man syk en dag, så blir det ugyldig fravær hvis man ikke får legeerklæring. Dette koster penger og ikke alle, særlig de som bor på hybel, har råd til det, sier hun til Saltenposten.

Hun mener tallene ser bra ut på papiret, men lurer på hvor stort utbytte en syk elev har ved å komme på skolen bare for ikke å få fravær.

Psykisk press

Både Maja og Aksel er glad for at fraværet er gått ned, men tror presset for å være på skolen uansett, er for stort.

- Skulkerne er kommet seg mer på skolen. Og det er veldig bra. Men presset er blitt stort og det er flere elever som sliter psykisk på grunn av dette, forteller Lundeng.

De er begge enige at ideen om en fraværsregel er god, men tror ikke dagens regel kommer til å vare.

«Lappen» er viktig

Det er flere grunner til å få gyldig fravær. Blant annet samtale med rådgiver eller rektor, elevrådsarbeid og organisert studiearbeid.

Men det som opptar svært mange elever er kjøreopplæring.

- Vi får ikke gyldig fravær når vi skal ha kjøretimer. Dette mener vi er dumt. For mange er avhengig av å kunne gjøre dette på formiddagen, sier Aksel Lundberg som selv fikk fravær for noen dager siden på grunn av dette.

Begge elevene mener at å få «lappen» er viktig for de som bor ute i distriktene.

Noe må gjøres

I alt dette må også elevene forholde seg til 15-minutters regel. Det vil si at kommer man senere enn 15 minutter inn til timen, så får de hele timen som fravær.

- Dette er for så vidt greit. Vi ser at flere nå kommer til rett tid, sier de.

Elevene er uansett ikke helt fornøyde og mener noe må gjøres med hele den nye fraværsregelen.

- Det er snart elevting og der vil nok denne saken bli diskutert, avslutter nestleder i elevrådet Maja Reiss.

Powered by Labrador CMS