Leder:
Dette kan bli en oppdretts-revolusjon
Det er lovende for bransjen som helhet at oppdretterne selv prøver å finne opp utslippsfrie og sykdomsreduserende løsninger.
Da Wenberg fiskeoppdrett, Edelfarm og Biovivotech fikk det endelige avslaget på sin konsesjonssøknad for et lukket oppdrettsanlegg fra fiskeridepartementet, ville det nok for mange være helt naturlig å gi opp.
De har tross alt hatt suksess og vel så det med oppdrett i konvensjonelle anlegg, og kunne fortsatt med det i lang tid framover.
Men for de to familieeide selskapene på Fauske og Rognan, var det ikke aktuelt å stoppe. De mente de hadde et konsept på hendene som ikke bare kan gi dem selv et helt annet avtrykk på sitt eget nærmiljø, men også ha et potensial for å kunne brukes over hele verden.
Dermed kan kan i dag se den første prototypen på en semilukket oppdrettsmerd vokse seg større på kaikanten i Skysselvika på Fauske. Det er ikke lenge til den skal i havet, og forhåpentligvis være i stand til å ta imot fisk i løpet av våren.
Det vil da være en form for oppdrett som vil gi en massivt redusert sjanse for sykdommer i laksebesetningen, og som også tar hånd om det som måtte komme av utslipp fra driften. Det være seg mat som ikke blir spist av fisken, og det som maten blir til slutt, nemlig avføring.
Med en sterkere og bedre kontroll på disse variablene, vil man kunne benytte seg av områder som tidligere ikke har vært mulig å drifte i.
For la det være hevet over enhver tvil, oppdrettsnæringen er kommet for å bli, og det er staten selv som har satt mål om at den driften skal mangedobles i årene som kommer.
Da må man ha respekt for at de som tross alt fikk avslag på støtte til å utvikle mer bærekraftige anlegg, faktisk har sånn tro på det de jobber med, at de går videre for egne midler likevel.
Det er spennende tider i vente, og et nytt industrieventyr kan være født på Fauske.