TRAVELT. Det har gått unna med møsbrømlefser, og i enda større grad med sellkaker, på kafeen i Messa på Jakobsbakken i sommer. - Det har vært en kjempebra sommer, sier Mona Mosti fornøyd. Foto: Espen Johansen
TRAVELT. Det har gått unna med møsbrømlefser, og i enda større grad med sellkaker, på kafeen i Messa på Jakobsbakken i sommer. - Det har vært en kjempebra sommer, sier Mona Mosti fornøyd.

Kan melde om rekordsommer:

- Dette har vi aldri opplevd før!

Turistene har strømmet til Fjellkaféen på Jakobsbakken i finværet i sommer, og Mona Mosti sier filmen Sulis 1907 helt klart har bidratt til det.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: - Det har vært en kjempefin sommer på Jakobsbakken, sier Mona Mosti, som har drevet Fjellkafé sammen med Thor Åge Jensen og som vanlig hatt god hjelp av Maia og Sofie Timonen Sjø.

- Det er rekord. Vi har hatt åpent litt lenger enn vanlig, i og med at vi åpnet 8. juli og hadde åpent til 13. august, og det har vært veldig mye folk innom, sier hun fornøyd.

Effekt av filmen

Hun var spent på om filmen Sulis 1907 ville få en effekt på turistene turister.

- Det er bare å konkludere med at den helt klart har hatt god effekt. Flere er blitt nysgjerrige på Sulis og på historien. Vi har hatt gjester som har blitt sittende lenge i kafeen og stilt spørsmål og vi har fortalt. Vi har vært både historieformidlere og kaféverter, sier hun.

Noen har kommet omtrent ene og alene på grunn av filmen, og hun tror både den, Kobberløpet og skilandslaget sine samlinger for noen år siden har bidratt til å gjøre Sulis og Jakobsbakken mer kjent.

Arctic Race of Norway

Det har vært mange turister i regionen i år og Mona har forventninger framover også, blant annet på grunn av Arctic Race-effekten.

- Det var enormt fin framvisning av området gjennom TV-ruta. Vi fikk det travelt med å servere mat til 400 personer i forbindelse med etappen til Jakobsbakken tirsdag, men vi hadde det kjempegøy. Både deltakerne på mineralseminaret, VIP’ene til Arctic Race og TV-crewet fikk mat. Jeg retter en stor takk til kokken og assistentene. Det er en fabelaktig gjeng å jobbe med og det glir av seg selv. Vi avsluttet den dagen med en flott kveld i lavvoen med levende musikk, sier hun begeistret.

Kaffe med utsikt

At det har vært så godt besøk i så fint vær er hun litt forundret over.

- Ofte er det sånn at dersom det er litt grått, så tenker folk at det er kafédag. Men i år strømmet de til i sol og 25-30 grader også. Vi selger jo produktet Fjellkaffe m/utsikt. Når folk spør om den så peker jeg bare ut vinduet mot fjelltoppene og da skjønner de den, ler hun.

- Men ingen har klaget på prisene her.. Kanskje er vi for snille og det er for billig? Vi har i alle fall aldri solgt mer sellkaker enn i år, sier hun og legger til at også møsbrømlefsene og andre godbiter har fått bein å gå på.

Utviklet nytt produkt

Flere enn noen mgang tidligere har kommet innom for å smake på det unike produktet som de til da bare har hørt om. Men sellkakene har også sine trofast fans som spiser dem ofte.

- Å bli fri for sellkaker her har ikke skjedd før. I år kom vi dessuten med et nytt produkt, saltlefser. Det minner om sellkaker, men har spekeskinke istedet for fenalår som fyll. De falt også i smak og vi er litt stolte av å ha utviklet et nytt produkt. Det var veldig artig å jobbe det fram sammen med Morten (Sjø), sier Mona.

Fokus på vinteren

At de stengte 13. juli har sammenheng med både at besøket dabbet litt av fram mot skolestart og at hun var ferdig med ferien sin i jobben for Kobberløpet.

- Mye av ferien ble brukt på Fjellkafeen, og nå er det fullt fokus på Kobberløpet til vinteren.

Heier på hverandre

I sommer fikk de også selskap på kaféfronten i Sulis i form av CKafé som har åpnet igjen i ny drakt i lokalene rett ved treningssenteret Sumo.

- Vi er takknemlig for at vi og CKafé kan heie på hverandre. Vi merker også økt pågang når det har vært turer i besøksgruva. Det er fint at vi kan reklamere for hverandre og bidra til økt besøk på alle tilbudene i Sulis, avslutter Mona Mosti.

Powered by Labrador CMS