Vinnerne av slavemerket 2024. Fra venstre Max No-vak, Emil Iversen, Johanna Hagstrøm og Sondre Rabbe Hoem. Foto: Per Ludvig Mosti.
Vinnerne av slavemerket 2024. Fra venstre Max No-vak, Emil Iversen, Johanna Hagstrøm og Sondre Rabbe Hoem.

Fra konfliktstarter til hedersmerke:

- Dette er et stolt øyeblikk

I år gikk det helt spesielle hederstegnet "Slavemerket", til to norske og to svenske Sulis-venner.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: Hederstegnet gikk til to svenske Kobberløpsvinnere, Max Novak, med seier fra rennet i 2022 og Johanna Hagstrøm som vant dameklassen i fjor.

Emil Iversen fra Meråker har gull fra VM og sølv fra OL og i helga fikk den blide trønderen også Slavemerket. Det samme gjorde Sulis-vennen, Sondre Rabbe Hoem.

Sistnevnte har fått veldig mange gode venner i Sulis gjennom deltagelse i Kobberløpet fire ganger.

Den skiglade elektrikeren Sondre takker vennen, Martin Johnsrud Sundby for at han tok han med oppover til Fauske første gang i 2019.

- Stolt øyeblikk

- Dette er et stolt øyeblikk for meg. Jeg er opptatt av historien bak slavemerket. Som håndverker føler jeg at jeg litt lettere kan se for meg hvor hardt de jobbet her for 117 år siden. Det gjør at det er ekstra stas å få det som Sulis-folk i dag regner som sitt største hederstegn. Jeg er blitt veldig glad både i stedet og folkene her nord. Det er befriende å være her, jeg føler at jeg kan være meg selv, sier en glad og rørt Sondre.

Duell med Henry

Sondre forteller at grunnen til at Martin Johnsrud Sundby tok han med nordover første gang var at han var bekymret for at Sondre var blitt i så dårlig form, i følge en pressemelding fra arrangørene.

– På en måte var jeg en slags tidlig prøveklut for det som Martin har gjort seg kjent med gjennom «16 ukers helvete» på TV, sier Sondre.

– Martin sa bare, nå skal du bli med meg nordover. Der skal vi få deg i form. Du skal gå skirenn på et sted som heter Sulis. Martin koblet meg også mot sin gode venn, hotellmannen Henry Hansen. Det skulle liksom være en «ski-battle» mellom oss to, en slags duell. Det ble jeg veldig motivert av, men det førte også til flere nye vennskap, sier Rabbe Hoem.

– Sondre bruker mye tid på å fortelle om Kobberløpet til venner og kontakter. Både i sosiale media og ellers. Det betyr mye for oss, og vi er mange som er blitt veldig glad i Sondre, sier Mona Mosti, daglig leder i Kobberløpet AS.

- En opplevelse

– For meg er dette først og fremst stort. Dette et mitt andre år som deltager i Kobberløpet, sier Emil Iversen. Han beskriver løpet som en opplevelse.

– Vi går gjennom et vanvittig flott landskap. Det er bare Svalbard skimaraton som kan tilby noe lignende. Jeg er så imponert over den jobben de frivillige i Sulis gjør. For oss som er fra ei bygd, varmer det hjertet ekstra å se at det er som hjemme. I Meråker har vi Storlirennet. Jeg ser mange likhetspunkter i måten lokalbefolkninga støtter opp, sier Emil Iversen.

- Jeg ble virkelig glad

– Dette er fantastisk å få en slik oppmerksomhet, sier Johanna Hagstrøm. Hun deltok på sitt andre Kobberløp. Hun har vært kjæreste med Vebjørn Moen i to år, og det var han som tok henne med til Sulis.

– Jeg ble virkelig glad da jeg hadde gått over mål, og fikk høre at Vebjørn hadde spurtslått Johannes. Det er jo stort, smiler Johanna.

Hun kan ikke få fullrost rennet i Sulis-fjellene.

– Det var nydelige spor og veldig god stemning. Kobberløpet er et virkelig godt skiløp med flotte folk rundt. Jeg gleder meg til å se filmen SULIS 1907. Jeg hører den gjør det godt på Netflix hjemme i Sverige, sier Johanna.

Endte opp på karaoke

Langløperen Max Novak beskriver det å få Slavemerket med fire ord: «En for stor ære».

Svensken har deltatt i Kobberløpet to ganger, og står igjen med en seier i 2022 og andreplass fra årets løp.

– Men jeg var på tur hit også i fjor. Jeg reiste med fly fra Umeå, men misset flyet til Norge fra Arlanda. Dermed ble det karaoke på meg i Stockholm i stedet.

– Jeg er lykkelig for at jeg kom helt fram til rennet i år. Og jeg er glad for ar Vebjørn fikk meg hit. Det er flott å oppleve det store engsjementet rundt rennet, sier Max Novak som bor i Østersund, men som for alltid går for sitt kjære Offerdal.

– I Sverige skifter vi aldri klubb, smiler Max.

Fra ydmykelse til heder

Også i år ble Slavemerket delt ut under banketten. Det var Ronny Borge og Mona Mosti som sto for utdelingen hos Fauske Hotell, opplyser arrangørene i en pressemelding.

For gruvearbeiderne i Sulis ble det sett på som en ydmykelse, et tegn på underkastelse der bedriftsherrene kunne skalte og valte som de ville. Men i bunnen for det hele lå det nok oppdemmet sinne og misnøye gjennom mange år. Slavemerket ble dråpen som fikk begeret til å renne over.

Folket i Sulis har i nyere tid gjort slavemerket om til sitt eget hedersmerke. Utmerkelsen er tidligere utdelt til samfunnstopper som tidligere LO-leder Yngve Hågensen. Fra 2016 er Slavemerket delt ut av styret i Kobberløpet til skigjester både blant utøvere og sponsorer.

Powered by Labrador CMS