- Dette er en rasering av skoletilbudet i kommunen
Janne Myhr Bjørknes og Ann Merete Bjørknes er lærere og tillitsvalgte, og advarer mot kuttforslagene som har kommet.
SØRFOLD: Det er foreslått flere kutt i skolene i Sørfold. Torsdag 5. mai skal administrasjonsutvalget og formannskapet i kommunen behandle saken.
- Allerede fra 1. august i år skal det tas bort én lærerstilling i Røsvik og tre stillinger på Straumen. Det er ikke ubetydelig, sier Ann Merete Bjørknes som er plasstillitsvalgt i Utdanningsforbundet på Røsvik skole.
Mest på oppvekst
Det har vært to interne arbeidsgrupper, nedsatt av kommunedirektøren, som har arbeidet fram forslag til kutt i kostnadene og forslag til å øke inntektene med virkning fra 2023. Arbeidsgruppene har presisert at de fleste av tiltakene må utredes før de legges fram til politisk vedtak.
Av alle tiltakene, som arbeidsgruppenene la fram 18. mars, har kommunedirektøren valgt å fremme forslag til kutt som vil medføre at oppvekst skal belastes med 55 prosent av totale kuttforslag. Det er flere kuttforslag som ikke er foreslått av arbeidsgruppene, også med virkning fra august 2022.
- Vi reagerer på at hele 55 prosent av kuttene som foreslås er i oppvekst, og vi savner konsekvensvurdering av alle kuttforslagene, sier Janne Myhr Bjørknes, plasstillitsvalgt ved Straumen skole.
Lite på rådhuset
- Hvor mener dere det kunne vært kuttet i stedet for på oppvekst?
- Jeg skjønner vi må være med på å dra lasset alle sammen, men det er veldig synlig at det er lite som er gjort på rådhuset, synes de.
Begge arbeidsgruppene har foreslått nye organisasjonskart i kommunen, men dette må utredes nærmere, står det i sakspapirene.
Utfordrende
- Hvilke konsekvenser vil stillingskuttene få på de to skolene?
- Vi må ha større, ugunstige grupper. På en fådelt skole som Røsvik har man en gruppering som kan være utfordrende fra før. Nå underviser jeg for eksempel 2. og 3. klasse i norsk. Skal jeg ha 1. i tillegg, eller 5.? Det går ikke, mener Ann Merete Bjørknes.
- Når vi har vært to lærere på Straumen har vi kunnet dele ei stor gruppe, eller hatt bedre tid til elever som trenger ekstra tilpasning. Det blir vanskeligere om vi blir færre voksne å dele det på. Fag som kunst/håndverk og mat/helse som elevene liker, kan bli veldig utfordrende å undervise større grupper i, sier Janne Myhr Bjørknes.
Sparer ikke noe
Det er også foreslått å utrede kutt av 17,5 prosent stilling som leseveileder, og seniortiltakene i kommunen foreslås byttet ut med ekstra ferie.
- Dette kommer ikke til å gi noen besparelse i penger. De som er leseveiledere har fått dette som et personlig tillegg, så det vil kun bety at de ansatte får litt tid til overs. Hvis seniortiltakene forsvinner, kan det føre til at flere velger avtalefestet pensjon, og det kan bli en dyrere løsning for kommunen, mener de to tillitsvalgte.
- Feil bruk av tall
I saksframlegget står det at kuttene av stillinger har sammenheng med færre elever, og at skolene fortsatt vil holde seg innenfor lærernormen.
- De snakker om at det er færre elever per lærer i Sørfold enn det som er normen, men i 2018-2019 ble det innført en lærernorm sentralt fordi de store skolene hadde for mange elever per lærer, og det var veldig bra. Å overføre den til oss som har færre elever, blir feil og misbruk av tall, mener Ann Merete Bjørknes.
Ikke bare i klassen
- Lærernormen sier egentlig bare noe om antall hoder og ikke hva jobben går ut på. Om du er kontaktlærer, dataansvarlig på skolen, er med i en plangruppe eller ledelsen, så kommer ikke det fram. En lærerstilling bruker ikke nødvendigvis all sin tid i en klasse til undervisning, påpeker Janne Myhr Bjørknes.
De tilføyer at det heller ikke er tatt høyde for de elevene som har vedtak om ekstra ressurs, og det tallet er høyere nå enn tidligere. Det er dessuten krav til mer dokumentasjon enn før.
Skaper uro
Forslagene om kutt av stillinger, og om å utrede flytting av ungdomstrinnet fra Røsvik til Straumen, har skapt uro blant ansatte og elever.
- De ansatte er overrasket og mismodig, og lurer på hva dette innebærer for oss som enhet og for den enkelte. Jeg loddet stemningen blant ungdomsskoleelevene på fredag. De blir veldig følelsesmessig engasjert og oppgitt, og frykter flytting til Straumen. Det er ikke bare vi voksne som tenker at det er bra med en ungdomsskole i Røsvik, forteller Ann Merete Bjørknes.
De er begge klar over at elevtallet går nedover de neste årene, men minner om at det har svingt før.
- Det må gjøres noe, men ting må skje i ryddige former, slår Janne Myhr Bjørknes fast.
- For liten tid
- Jeg er redd for at de ikke har tid til å gjøre undersøkelsene godt nok før de fatter en beslutning, synes Ann Merete Bjørknes.
- Det verste er at noen sier tallene ikke stemmer. Det er veldig kort tid fram til kommunestyret i juni på å finne ut om tallene er riktige, sier Janne Myhr Bjørknes.
Nå er de spente på hva politikerne bestemmer seg for i møtene denne uken og i kommunestyret 10. mai.
- Nå må politikerne huske at det snart er valg, og hvor de velger å satse kan ha betydning for det. Dette er et verdivalg, mener de tillitsvalgte.