FAUSKE: Neste uke avgjør fylkestinget hvilket tilbud som skal være i videregående skole fra høsten 2020.
Det er foreslått at ved Fauske videregående skole skal VG1 idrettsfag legges ned neste skoleår, med påfølgende nedleggelse av VG2 og VG3 årene etterpå. I tillegg får ikke skolen opprettet VG1 IKT- og medieproduksjon, slik de hadde søkt om. Skolen har allerede VG2 IKT-servicefag, men mistet VG1 IKT tidligere.
- Ingen selvfølge
Begrunnelsene for kutt av idrettsfag er innsparing, samt at det er et ønske om at flere velger studiespesialisering.
- Det er ingen selvfølge at de som ikke får plass på idrettsfag velger studiespesialisering i stedet, mener Rita Unosen.
Hun forteller at mange velger idrettsfag for å ha mer fysisk aktivitet og praktiske fag i løpet av skoleuka. For dem kan yrkesfag være et mer aktuelt alternativ enn studiespesialisering, og yrkesfag er dyrere å drive.
Mister ”jentefag”
Rita Unosen er også bekymret for at Indre Salten mister linjer som er typisk for jenter å velge, slik som design og håndverk i Saltdal.
- Det er ikke alle som trives med yrkesfag, studiespesialisering eller helse og oppvekst. Senest i dag har jeg skrevet sluttmelding for to elever som vil slutte ved skolen fordi den linja de har valgt ikke passer dem, forteller hun, og legger til:
- Når elevene får gå ei linje de ønsker, er de mer motivert til å fullføre.
Ringvirkninger
Dersom idrettsfag legges ned, går det ikke bare utover de elevene som har tenkt å søke på linja og de lærerne som jobber der.
- Dette rammer også lærere som ikke jobber spesielt med program-
fagene bredde- og toppidrett, påpeker Unosen.
- På den måten går det også utover fagmiljøet. Kompetansen for-
svinner, sier Ingeborg Haugen i Lektorlaget.
Fagtilbudet utarmes
Dette vil også gjenspeiles i hvilke programfag elevene kan velge.
- Jeg synes synd på de som skal går her, og som får et magrere fagtilbud, sier Jan Martin Svendsen som er tillitsvalgt i Nito.
- Vi ønsker et bredt studietilbud til de elevene som vi har, sier Haugen.
- Alle typer yrkesgrupper på skolen vil bli berørt dersom tilbudet reduseres. Vi har tidligere sett at det strammes inn ellers på drifta også, påpeker Harold Jensen i Fagforbundet.
Frykter for IKT
Når de ikke får opprette VG1 IKT- og medieproduksjon, er de også redde for at VG2-tilbudet kan falle bort etter hvert.
- De sier at det går an å ta VG1 i Bodø, men det er ikke alle som ønsker å dra dit. Tallene viser at 85 prosent av elevene velger å gå på skole på Fauske, sier Vidar Larsen som representerer Skolenes landsforbund.
Hybel-livet
- De som bor på Fauske kan pendle til Bodø, men det blir vanskelig for elever i Sørfold, Sulitjelma og Saltdal. De må flytte på hybel. På det viset er de som ikke ønsker å bo på hybel utestengt fra fagtilbudene i Bodø, mener Rita Unosen.
- Det er mange utfordringer ved å være hybelboer, det ser vi som arbeider på Søbbesva. Selv 18-åringer kan ha vansker med det, sier Vidar Larsen.
- Det er dyrt å bo på hybel, og hvis det er flere som trenger hybel i Bodø, blir det enda vanskeligere å få det også, legger Harold Jensen til.
Kan miste innbyggere
De tillitsvalgte er også redd for at Fauske kan miste innbyggere som følge av skolekutt. Både ved at lærere slutter og flytter fra kommunen, ved at familier flytter dit det er bedre skoletilbud, eller at folk lar være å flytte hit av samme grunn.
- Da mister vi både innbyggere og skatteinntekter til kommunen, sier de.
- Jeg har hørt om noen som kunne tenke seg å flytte tilbake hit etter studier for å jobbe ved skolen, men som neppe kommer til å gjøre det dersom idrettsfag blir lagt ned, forteller Jan Martin Svendsen.
- Ubegrunnet
De synes det er vanskelig å forstå hvorfor idrettsfag foreslås kuttet.
- Elevgrunnlaget vil være stabilt de neste fire-fem årene, og vi har hatt oversøkning de to siste, så vi mener at kuttene er ubegrunnet, sier Rita Unosen.
- Ser dere noen andre muligheter til å redusere utgiftene?
- Vi kan gjøre endringer på tolærersystemet som vi har i programområdene på idrettsfag, sier Unosen.
Hadde gledet seg
Onsdag denne uken var det utdanningsmesse på Fauske videregående
skole. - En av 10. klassingene som kom innom sa ”Jeg har gledet meg siden før ungdomsskola til å gå på idrettsfag, men nå blir det kanskje ikke noe av”, forteller Unosen.
For nært Bodø?
- Vi har allerede mistet restaurant og matfag, IKT og klima, energi og miljøteknikk. Hva blir det neste, spør Ingeborg Haugen.
- Kanskje det blir helse og oppvekst? Det har de jo i Bodø, sier Jan Martin Svendsen, og legger til:
- Jeg føler at vi på Fauske blir ofret fordi vi er så nært Bodø. At fauskeelevene forventes å skulle søke der i stedet.
- Alle i Bodø kan like godt pendle hit som at elever fra Fauske kan pendle dit, slår Rita Unosen fast.