TØFT ÅR. Hege Ruud lever av arrangementer, og er nå permittert fra sitt eget firma Heges Matopplevelser AS. - Dersom sommersesongen ryker, kan det bli kjempetøft for bransjen, sier hun. Foto: Foto: Eva S. Winther
TØFT ÅR. Hege Ruud lever av arrangementer, og er nå permittert fra sitt eget firma Heges Matopplevelser AS. - Dersom sommersesongen ryker, kan det bli kjempetøft for bransjen, sier hun.

Hege Ruud har permittert seg selv

- Dette blir et unntaksår, ingen tvil

Etter at avlysningene begynte å komme inn, valgte Hege Ruud å permittere seg selv fra Heges Matopplevelser AS.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Allerede søndag for snart en uke siden, ble driften av firmaet på Strøksnes satt på pause.

- Det gjorde jeg forrige helg da avbestillingene begynte å renne inn. Da jeg dannet et AS, var det for å ha større sikkerhet som arbeidstaker i min egen bedrift. Nå er jeg permittert og har fulgt Nav sine råd. Det har gitt meg en trygghet, sier Hege Ruud.

Kan bli tøft

Avlysningene som har kommet, gjelder fram til og med juni.

- Dette blir et unntaksår, ingen tvil om det. Først tenkte jeg at ting begynner å rusle i juni, men juni blir nok avlyst arrangementsmessig det også. Hvordan det blir etter det, er vanskelig å spå.

Hun har inntrykk av at folk ligger litt på været og venter for å se hva som skjer.

- Vår næring håper jo at ikke hele sommersesoingen ryker, for det vil bli kjempetøft, slår hun fast.

Må snu seg

Først hadde hun tenkt at hun bare måtte koble helt av fra jobb, men nå ser hun at permisjonen gir en pause til å retenke litt.

- Nå er tiden inne for å snakke med noen, og i dag skal jeg delta på et reiselivswebinar som heter Luftekanalen. Verden er i endring, og da må vi også endre oss.

Selv går hun rundt og tenker på hvordan hun kan snu seg for å finne nye bein for firmaet å stå på.

- All inntekt jeg får er fra arrangement, og uten arrangement – ingen lønn. Kanskje kan vi ta fram en tidligere idé om samarbeid om en lokal matkasse?

Fordel på bygda

Selv er Hege Ruud ikke bekymret for egen eller familiens helse.

- Nå er det en fordel å bo på bygda. Det er god plass i skiløypene og ingen hamstring på butikken. Vi har god tilgang på råvarer, og lever mye av selvfanget fisk og selvskutt elg. Ann Kristin Olafsen driver nærbutikken ypperlig og får inn varer. Vi holder bare litt avstand.

Hun håper at folk respekterer de reglene som er satt.

- Det tror jeg er lurt akkurat nå. Vi har mange eldre i bygda som kanskje ikke tåler det dersom de blir syke, sier hun.


Hjemmeskole

Denne uka har hun brukt mest til å tilrettelegge for de to sønnene som går på videregående.

- For dem er det veldig viktig at de får en hverdag til å fungere og får gjort det de skal gjøre. Det er viktig både å ha rutiner, stå opp til vanlig tid, spise frokost i lag, og være ute. Når skoledagen starter, logger de seg på pcen og har faste skype-møter. De følges godt opp av skolene, synes Hege Ruud.

Hun ser at mange sliter med situasjonen, men hun er heldig å ha en sønn som går friluftslinje og en som går restaurant og matfag.

- Friluftsliv er min største interesse, og kokk min profesjon.

På tur og jakt

Audun (17) går andreåret på friluftslinja på Hamarøy. I løpet av uka har han en hel dag der han skal være ute, samt litt mindre økter utendørs to til tre ganger ellers i uka.

- Det har vært ganske greit denne uka. Vi har møter på skype hver morgen og hver nye time med lærerne. De har samlet hvert enkelt fag på én dag, slik at jeg har alle fem norsktimer på én dag, og alle mattetimene på en dag. Det blir enklere for lærerne, forteller han.

Som en del av leksa skal han være ute på tur og gå på jakt.

- I dag har jeg vært på revejakt, og så planlegger jeg å skyte kråke. Det er nok å gjøre, mener Audun.

Lager middag

Broren Gaute (16) går førsteåret
på restaurant og matfag ved Bodø videregående. Han har vanligvis kjøkkenøkter onsdag, torsdag og

litt på mandager, og har fått avklart at han kan bruke den tiden på morens kjøkken. Da lager han middag til storfamilien deres og noen ganger naboer.

- Jeg bruker kjøkkenet til mamma mye, og er glad for at jeg kan gjøre det, sier han.

Realfagene må han også arbeide med, og har fått en del oppgaver. Når Saltenposten snakker med ham, holder han på med matematikk.

- Jeg kjenner at jeg begynner å bli litt lei, men det skal nok gå bra noen uker til fram mot påske. Dagene går litt tregt, spesielt når jeg ikke har kjøkkeøkter. I dag blir det heldigvis skitur i gymmen, avslutter han.

Powered by Labrador CMS