ARTIG. - Det er alltid litt stress i siste liten, men nå skal vi bare kose oss og ha det artig, sier Jørgen Storhaug fra Beiarn og mener Salten Mat nå er blitt en skikkelig fin matfestival. Foto: Espen Johansen
ARTIG. - Det er alltid litt stress i siste liten, men nå skal vi bare kose oss og ha det artig, sier Jørgen Storhaug fra Beiarn og mener Salten Mat nå er blitt en skikkelig fin matfestival.

Salten Mat åpnet fredag:

- Dette blir artig

Salten Mat åpnet fredag og det er en festival som er kommet for å bli. - Det er blitt en skikkelig fin matfestival.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det slo Jørgen Storhaug i Beiarmat fast idet festivalen åpnet på utenfor Amfi Fauske klokken 12 fredag.

Nettverk

Da var han og flere andre fra matnettverket Ækte Lokalmat Salten på plass.

- Beiarmat, Arctic Mustard, Beiarlefs og Mor Mosti. I tillegg har vi også produkter fra Heges matopplevelser og Tuvsjyen. Vi hjelper hverandre slik at ikke alle trenger å reise rundt på alt, sier han.

TØRT. Ute regnet det, men inne hos utstillerne er det tørt og fint og det var god stemning allerede fra første minutt. Foto: Espen Johansen
TØRT. Ute regnet det, men inne hos utstillerne er det tørt og fint og det var god stemning allerede fra første minutt.

Tilbyr kjebab

Han innrømmer at det er litt stress og kaving før festivalen åpner. Ting skal forberedes, pakkes og fraktes.

- Men nå er alt klart og fra nå av er det bare artig. Denne matfestivalen er kommet for å bli. I fjor var det en markant endring til det bedre med masse utstillere og handlelystne besøkende. Det håper vi på i år også, selv om været ikke er det beste. Men vi står i telt og vi har varm mat hvis noen fryser. Her er det både møsbrømlefse og kebab av kjekjøtt - altså kjebab, sier Storhaug.

Mat, drikke og dyr

I tillegg til to store telt som huser spekemat, honning, lefser, sennep, fiskeprodukter, godteri og drikke i ulike varianter og husflid, er det også en avdeling med dyr.

ATTRAKSJON. Dyr er alltid populært, kanskje særlig hos de yngste. Vil du hilse på en lama, så er det bare å dra innom Salten Mat. Foto: Espen Johansen
ATTRAKSJON. Dyr er alltid populært, kanskje særlig hos de yngste. Vil du hilse på en lama, så er det bare å dra innom Salten Mat.

Fredag formiddag var det griser, høner og lama på plass til stor entusiasme, særlig blant de yngste besøkende.

- Dette er en fin måte å vise fram landbruket på og god reklame. Jeg har med fire fine høner, som nettopp er kommet, og de er allerede begynt å jobbe - altså legge egg, sier Stein Vegard Thuv som driver Tørresvik gård rett utenfor Fauske.

POSITIV. - Her får vi vist fram landbruket i regionen på en god måte, slår Stein Vegard Thuv fast. Foto: Espen Johansen
POSITIV. - Her får vi vist fram landbruket i regionen på en god måte, slår Stein Vegard Thuv fast.

Mye smak, null alkohol

Litt lenger har Lise Kathrin Svartvatn kjørt for å komme til Fauske denne helgen, nærmere bestemt fra Mo i Rana.

Der har hun gått fra hobby ved kjøkkenbenk til produksjon i egne lokaler for bedriften Noe i gjære.

- Vi lager musserende alkoholfrie drikker med ingefær og sitron og bruker ekte rene råvarer. Vi fermenterer med melkesyrebakterier slik at det ikke blir så stort sukkerinnhold. I tillegg samarbeider vi med en frukt og grønt-leverandør og lager snacks av ”reddet” frukt, frukt som ikke kan selges i butikk, sier hun.

ALKOHOLFRI, MEN SMAKFULL. Lise Kathrin Svartvatn har med mamma Lisbeth Krane på stand og selger alkoholfri musserende drikke med ingefær og sitron. Foto: Espen Johansen
ALKOHOLFRI, MEN SMAKFULL. Lise Kathrin Svartvatn har med mamma Lisbeth Krane på stand og selger alkoholfri musserende drikke med ingefær og sitron.

Tidligere ølbrygger

Motivasjonen for oppstarten i 2020 var å ta brodden av det å ikke drikke ved å tilby et godt produkt.

- Den kan drikkes som den er, er kjempegod til blant annet sushi, men kan også brukes til alkoholfrie drinker. Jeg er utdannet ølbrygger, så jeg hadde utstyret for å komme i gang, sier Lise Kathrin som har med moren sin på stand under årets Salten Mat som fortsetter lørdag.

Powered by Labrador CMS