KOMMER TIL HJEMTRAKTENE. Henning Kvitnes har den ene foten godt plantet på farens hjemgård i Sørfjorden i Sørfold. - Det var alltid stas å komme nordover på besøk, sier han. Foto: TV 2
KOMMER TIL HJEMTRAKTENE. Henning Kvitnes har den ene foten godt plantet på farens hjemgård i Sørfjorden i Sørfold. - Det var alltid stas å komme nordover på besøk, sier han.

Gata 23:

- Det var alltid stas å komme nordover

Henning Kvitnes ser veldig fram til å spille på Fauske for aller første gang under Gatafestivalen om knappe to uker.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Han har brukt 45 av sine 65 år på planeten i musikkens tjeneste, og har for veldig mange nordmenn blitt et slags musikalsk felleseie. For det er ikke mange som ikke har et forhold til Henning Kvitnes' musikk.

Det å være en del av livet til sitt publikum, det er noe han setter pris på, selv etter så mange år tilbragt fremst på en scene.

- Det har jeg veldig stor glede av, det må jeg si. Jeg har lagt merke til at til tross for at jeg er veldig lite på tv, så kommer det veldig bra med folk når vi spiller. Det å kunne treffe folk på det de kjenner selv, i sine egne liv, det er stas, sier han til Saltenposten.

-Jeg har fått mange henvendelser fra folk gjennom årenes løp om nettopp det at de har opplevd noe som har sammenheng med det jeg har laget, og det kan man jo ikke bli lei av, ler Henning Kvitnes godt.

Rodde til ho Bjørg

Når han nå kommer til Fauske for å spille, faktisk for aller første gang, ifølge han selv, så er det knapt mulig å få en sterkere følelse av tilhørighet utenfor Østfold, der han har holdt til hele livet.

- Ja, det blir en retur til gamle røtter, det kan du trygt si, forteller Kvitnes.

For hans far kommer nemlig fra gården Kvitnes som ligger et steinkast fra Kobbelv vertshus i Sørfjorden. Og det å komme nordover, det gjorde familien så ofte de kunne.

Ja, jeg husker godt alle gangene vi gikk av toget på Fauske og venta på bussen videre nordover. Det er veldig gode minner jeg har med meg derfra, forteller han videre.

Han minnes godt å dra på butikken til "ho Bjørg" på andre siden av tunnelen.

- Men da vi var små, da rodde vi over til Engan for å dra på butikken mens den var der, ler han godt.

Arbeiderklasse

For den nordnorske folkesjela, den har han absolutt med seg på alle mulige måter.

- Jeg vil jo si det, har jo liksom mange generasjoner med Lofotfiske i den ene foten, og sagbruksarbeider i Østfold i den andre. Det er ikke mulig å ikke ta med seg at arbeiderklassen sitter dypt inne i årene her, slår Kvitnes fast.

Et liv på scenen

- Når har du vært artist i 45 år, hva tenker du når du hører det tallet?

- Jeg tenker at årene har gått veldig fort. Men det er jo ingen tvil om at tida flyr når man gjør det man liker. Jeg er veldig heldig som har fått lov til akkurat det.

- Kommer ny musikk like lett som før?

- Ja, på en måte vil jeg si det. For min del startet det med å skrive, og jeg har aldri spilt noe særlig annet enn min egen musikk. Jeg føler meg som en låtskriver som spiller egne sanger, sier Kvitnes.

Det er heller ingen selvfølge i dagens musikkverden.

Blir mye bra

Til Fauske kommer Kvitned med bandet på seks mann på scenen, og de har spilt seg opp gjennom hele sommeren. Det skader ikke at han har to andre fra Nordland med seg.

- Jeg har med Håvard Bendiksen på gitar, og Jon-Willy Rydningen på tangenter, og vi har nesten måtte ha i kontrakten vår at det skulle være direktesendt kamp på scenen om Glimt spilte samtidig med oss, ler Kvitnes.

De skal framføre låter fra hele hans karriere på Fauske, både på norsk og engelsk.

- Jeg har ikke tid til en ønskekonsert, så vi tar fram det vi vet faller i god smak. Det skal bli både kjent og kjært, det er sikkert, sier Kvitnes.

- Nå gleder vi oss bare til å komme til Fauske. Håper dere vil komme å være sammen med oss da, slår han fast til slutt.

Powered by Labrador CMS