OPPDRETT. Edelfarm har hovedkontor og et av sine oppdrettsanlegg i Øksengård, en liten kjøretur fra Rognan sentrum. Foto: Tarjei Abelsen
OPPDRETT. Edelfarm har hovedkontor og et av sine oppdrettsanlegg i Øksengård, en liten kjøretur fra Rognan sentrum.

Debatt:

Det sier meg at mine antagelser da var riktig, at dette handlet om utvidelser og ikke noe annet

Jeg er stolt av politikerne i Saltdal som tør å stå frem med sine meninger i debatten om sjøarealene i Saltdal om hva som er riktig å gjøre i forhold til arealbruken og de totale miljøbelastningene i Skjerstadfjorden.

Publisert Sist oppdatert

Det skal mot til for å stå i skoene og si det man mener og ikke bøye av for pengenes makt og det presset som blir lagt på den enkelte politiker.

Det som er vanskelig å akseptere for meg er at når kommunen har gjort sine vedtak, så blir ikke dette repektert av oppdrettsnæringa. Kommunens politikere blir bombardert av nye søknader og innspill i lokalaviser og brev med til dels krasse utsagn som jeg oppfatter som truende.

Dette i en tid da smittefaren for korona er blitt et problem også for det lokale demokratiet ved at det ikke har vært mulig å holde kommunestyremøter på tradisjonelt vis. Hadde energien som oppdrettsnæringa bruker på å få gjennom sin vilje i Saltdal kommune vært brukt til noe positivt som for eksempel å se på mulighetene som ligger i en landbasert strategi i Saltdal kommune slik som det gjøres andre plasser, så hadde det stått respekt av denne næringen.

Jeg vil bare vise til fagbladet ILaks som hadde en artikkel om landbasert oppdrett i Polen langt unna havet. Også i Bodø kommune er det satt igang klargjøring for landbasert produksjon, teknologien finnes.

Det vi vet er at annet hvert år er det muligheter for kjøp av MTB (dette er betegnelsen for hvor mye laks som er tillatt) gjennom auksjoner og seks prosent økning gjennom trafikklyssystemet, som er det verste som kunne skjedd for våre fjorder og for våre ville anadrome laksefisker.

Gjennom dette systemet er det tillatt å øke MTB annet hvert år med seks prosent til det oppnås røde tall for luse-målinger. Det vil si at denne fjorden vil ende opp slik som mange vestlandsfjorder har det i dag. Vikelva er et eksempel på hva oppdrett kan ødelegge i nærmiljøet, og Edelfarm har fått bot for dette. Jeg håper bare at vi ikke ødelegger den dyrebare fjorden før vanndirektivet trår i kraft.

Jeg har registrert at Edelfarm har søkt om utvidelse i Øksengård med to bur. Dette er et nytt begrep, og hva menes med bur? Disse skal plasseres nærmere bebyggelsen altså på vestsiden av det eksisterende anlegget. Dette mener jeg er respektløst i og med at vi i Øksengård har klaget både på støy, lys og lukt, og dette vil i tillegg før til mindre passasje mellom land og merder.

Det man kan lese av rapportene som er vedlagt søknaden fra Edelfarm, er at vil dette vil føre til at det blir mindre gjennomstrømmning av vann, som igjen fører til mindre oksygen i vannet, som da gir dårligere forhold for de levende organismene og fisk i indre deler av fjorden.

Jeg mener at å stenge av Vikbukta på denne måten, er nesten ikke til tro er mulig. Jeg og mange med meg var på et orienteringsmøte om ”kommunedelplanen for sjøarealene” på Rognan hotell i januar 2019 der eierne tydelig ga uttrykk for at det ikke handlet om utvidelser av anleggene men kun om fortøyningerarealer og forankringsområder på grunn av nye forskrifter.

Det sier meg at mine antagelser da var riktig, at dette handlet om utvidelser og ikke noe annet. Det er også i vedleggene til søknaden oppgitt 3120 MTB (antall Tonn laks) i anlegget i Øksengård men det sies ikke noe om at de har i 2018 kjøpt 604 MTB på auksjon og at i 2020 er gitt et tillegg på seks prosent i MTB gjennom trafikklyssystemet, pluss fem prosent fra tidligere.

Hvor skal denne fisken plasseres og hvorfor trengs det flere bur? Hvor skal dette ende hvis det ikke sies stopp for all utvidelse av tradisjonell oppdrett? Tillatelsene kan i følge BarentWatch brukes i flere lokaliteter.

For alle som er opptatt av livet i havet og tilstøtende elver er det viktig å vite mest mulig om hva som foregår i våre fjorder og kystnære farvann. HI (Havforskningsinstituttet) har uttrykt bekymring sammen med Mattilsynet flere ganger om hvilken påvirkning oppdrett i åpne merder har på livet i havet. De ønsker mere resurser for å kunne forske på hvilke konskvenser dette vil få i fremtiden.

Per Ole Olsen
Powered by Labrador CMS