HULLET INNTIL GJERDET. Et hull strategisk plassert like inntil gjerdet får forbipasserende til å stusse. Mette Moe i Kriminalomsorgen Nordland synes det hele ser komisk ut. Forklaringen er en ganske annen enn fanger med flukt på agendaen. Alle foto: Kenneth Strømsvåg
HULLET INNTIL GJERDET. Et hull strategisk plassert like inntil gjerdet får forbipasserende til å stusse. Mette Moe i Kriminalomsorgen Nordland synes det hele ser komisk ut. Forklaringen er en ganske annen enn fanger med flukt på agendaen. Alle foto: Kenneth StrømsvågHOLDER SEG I SKINNET. Fengselet er ikke spesielt plaget med at de innsatte stikker av. Langt på vei de fleste finner det smartest å sone ferdig uten å tukle det til med å stjele noen dager i frihet. Dette er et bilde fra 2017.

- Det ser åpenbart litt komisk ut

Et rundt hull inntil fengselsgjerdet får tankespinnet i gang; er det en masseflukt i emning? Det er lite trolig. Det finnes enklere måter å ta seg ut av fengselet på, må vite.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Ukas snakkis i nabolaget rundt fengselet på Fauske har vært hullet inntil gjerdet. Sperret av med gul plastremse ligger det der. Tankene går fort til nattlige operasjoner der frihetssugne fanger jobber seg iherdig og målbevisst nedover for å komme seg ut i åpent lende.

- For å si det sånn. Vi følger meget nøye med på om det forsvinner noen ned i hullet, eller kommer noen opp av det for den saks skyld, humrer en lattermild enhetsleder Mette Moe i Kriminalomsorgen Nordland.

HOLDER SEG I SKINNET. Fengselet er ikke spesielt plaget med at de innsatte stikker av. Langt på vei de fleste finner det smartest å sone ferdig uten å tukle det til med å stjele noen dager i frihet. Dette er et bilde fra 2017. Foto: Victoria Finstad
HOLDER SEG I SKINNET. Fengselet er ikke spesielt plaget med at de innsatte stikker av. Langt på vei de fleste finner det smartest å sone ferdig uten å tukle det til med å stjele noen dager i frihet. Dette er et bilde fra 2017.

Komisk syn

Moe kan umiddelbart avkrefte at en eller flere av de innsatte sysler med lysskye planer.

- Forklaringen er nok en ganske annen, men vi er alle enige her om at dette åpenbart ser ganske komisk ut, sier Mette Moe, som er enhetsleder i Kriminalomsorgen Nordland.

SMAL SAK. Det er på ingen måte noen særlig krevende oppgave å rulle seg ut av fengselet. Det er igrunn bare å legge seg ned og åle seg under og ut i frihet.
SMAL SAK. Det er på ingen måte noen særlig krevende oppgave å rulle seg ut av fengselet. Det er igrunn bare å legge seg ned og åle seg under og ut i frihet.

Sig i bakken

Hullet har rett og slett skapt seg selv, gjennom svikt i grunnen. En ikke ukjent problematikk i området rundt fengselet i Malmveien.

- Grunnen gir etter og da oppstår slikt som dette. Vi har opplevd det før, så nå har det gått en ny melding til Statsbygg, som skal se på saken og hva som kan gjøres. Det er også sånn at flere steder har grunnen sunket såpass mye at det er stor avstand mellom nedre del av gjerdet og bakken, forteller Moe.

Enklere veier ut

At innsatte stikker av fra lavsikkerhetsfengselet på Fauske er ikke hverdagskost. Vi må tilbake til en midtukedag i september 2012 for å finne det siste tilfellet. Da var det en mann som i kveldinga tok seg ut gjennom et vindu før han krøp under gjerdet på et sted der sig i bakken hadde laget en åpning stor nok for flukten. Tilværelsen bak murene ble kortvarig. Rømlingen ble hentet inn igjen dagen etter.

- Det er nok definitivt sånn at det finnes enklere måter å komme seg ut av fengselet på enn å streve med å grave seg ut. Av og til er det nok bare å gå ut porten, forteller enhetsleder Moe.

MERKET. En gul plastremse er satt opp rundt hullet inntil gjerdet.
MERKET. En gul plastremse er satt opp rundt hullet inntil gjerdet.

Snakkis i luftegården

Bodø fengsel avdeling Fauske er midlertidig hjem for 18 innsatte. Her soner folk med korte dommer, mens andre har siste del av soningen i forbindelse med tilbakeføring til samfunnet.

- Er dette, som du selv sier, komiske med hullet inntil gjerdet, en snakkis blant de innsatte i fengselet disse dagene?

- Jeg vil tro det, men jeg har ikke hørt noe konkret om det, sier enhetsleder Mette Moe.

Powered by Labrador CMS