Kommunedirektør Ellen Beate Lundberg legger fram et budsjettforslag i balanse for 2025, og dermed kan ROBEK-historien for Fauske kommune være over.

Fauske kan meldes ut av ROBEK i 2025:

- Det har ikke vært enkelt, men det har ført til resultater

Kommunedirektøren la fram et budsjettforslag i balanse. Det betyr at Fauske kommune kan bli meldt ut av ROBEK allerede i 2025. 

Publisert Sist oppdatert

Kommunedirektøren i Fauske kommune har lagt frem sitt forslag til budsjett 2025 og økonomi- og handlingsplan 2025-2028.

Kommunedirektør Ellen Beate Lundberg hadde ett hovedbudskap: Vi må være nøkterne. 

– Budsjettet legges fram med marginal balanse og det er ikke rom for å øke driftsutgiftene dersom vi skal komme ut av ROBEK i 2025, og unngå at kommunen igjen meldes inn.

Budsjett i balanse

Fauske kommune skulle etter planen være ute av ROBEK først i 2031, etter prognosen i tiltaksplanen, men snuoperasjonen har gått langt bedre enn forventet, forteller Ellen Beate Lundberg på pressekonferansen tirsdag formiddag. 

Effekten av omstillingsarbeidet, som starta i 2021, godt hjulpet av høye ekstraordinære inntekter de siste 2-3 årene, har gjort det mulig å oppnå budsjettbalanse, forklarer hun. 

- En milepæl

Kommunedirektøren legger dermed frem, for første gang siden 2020, et budsjettforslag som har balanse mellom inntekter og utgifter. 

- De siste 4 årene har nemlig budsjettene først og fremst hensyntatt realisme i hva kommunen har kunnet klare å få til, fordi ubalansen var så stor og vi er på ROBEK, opplyser kommunedirektøren.

- Marginal

– Jeg kan ikke få fremhevet det nok, men balansen som er oppnådd er marginal, og situasjonen krever stor oppmerksomhet for å holde kommunens utgifter til forventede inntekter. Det kommer til å kreve både budsjettdisiplin og nøkternhet, fortsetter Lundberg. 

Klar oppfordring

Etter ny oppdatert tiltaksplan i ROBEK, skal det akkumulerte merforbruket være betalt ned ved utgangen av 2026. 

Det betyr at fra og med 2025 skal det ikke lenger driftes med underskudd (merforbruk) i Fauske kommune.

– Det er, og kommer til å bli, en svært sårbar økonomisk situasjon også framover. For å unngå at kommunen igjen meldes inn i ROBEK, må vi alle, både administrativt og politisk, ha bevissthet på ikke å øke kommunens driftsutgifter og ha kontinuerlig fokus på omstillingsarbeidet. I den sårbare økonomiske situasjonen vi er i, som kan bikke begge veier, tror jeg vi kan være tjent med å skape en felles kultur for nøkternhet, presiserer kommunedirektøren.

Utmelding av ROBEK i 2025 

Fauske kommune kan meldes ut av ROBEK allerede i 2025, etter at Statsforvalteren har gjennomført lovlighetskontroll av vedtatt årsbudsjett og økonomiplan 2025-2028. 

Det er gitt forutsetningene som nevnt over, og at resultatene i 2. tertialrapport ikke forverres. Kommunen har også blitt godt hjulpet av ekstra inntekter fra Regjeringens nysaldering 1.november på 7, 5 millioner kr.

– Jeg er veldig tilfreds med at tiltaksplan i ROBEK har fungert som et godt styringsverktøy, og at vi lojalt har klart å følge planen. Det som er betryggende, er at vi også har levert enda bedre resultater, godt hjulpet av ekstra inntekter. Nå ligger vi godt an til å komme ut av ROBEK seks år før tiden. Jeg mener kommunen har tatt enorme steg, selv om det underveis har smertet. Dette hadde ikke vært mulig uten god samhandling mellom politikk og administrasjon, sier Lundberg.

Gode fellesskapsløsninger 

Samtidig som kommunen fortsatt står i en utfordrende økonomisk situasjon hvor utgiftene må tilpasses inntektene, er den langsiktige utfordringen i stor grad knyttet til tilgang på nok og kompetent arbeidskraft.

- Derfor må vi vri ressursbruken fra rettighetsstyrte individuelle og ressurskrevende tiltak, til gode fellesskapsløsninger, uttaler Lundberg. 

– Vi må prioritere med utgangspunkt i forebyggende fellesskapsløsninger som gir innbyggerne mulighet til å ivareta egen helse, trivsel og livskvalitet gjennom hele livet. På den måten skal vi fortsatt gi gode tjenester, selv om vi er færre til å gjøre jobben. 

- De ytre rammene er preget av urolighet med sterk kostnadsvekst, krig i Europa, merkbare klimaendringer og demografiske endringer. Dette gjør at Fauske kommune, som andre kommuner i Norge, har krevende oppgaver som skal løses innenfor stadig tøffere økonomiske rammer. 

I handlings- og økonomiplanen legges det opp til dreining av ressursbruken både innenfor oppvekst og opplæring og helse- og omsorgstjenesten, fortsetter kommunedirektør Lundberg.

«Forventningsgap»

Kommunedirektøren peker videre på at forventningene til hva kommunene skal levere øker, samtidig som de økonomiske rammene blir strammere. 

- Dette merkes også i kommuneorganisasjonen. Innbyggernes forventninger overstiger, fra tid til annen, kommunens ansvar, økonomiske rammer og mulighetsrom.

– Fauske kommune, på linje med andre kommuner, står overfor store og komplekse utfordringer med et voksende behov for kommunale tjenester, i takt med at befolkningen blir eldre, det er mangel på arbeidskraft, og det er flere som står utenfor arbeidslivet.

- Jeg tror det blir nødvendig å dempe forventningene, i takt med å bygge en forutsigbar og robust kommuneøkonomi som tåler svingninger i inntekter og utgifter, sier kommunedirektøren.

- Et særlig ansvar

Det grunnleggende prinsippet er nettopp at kommunene skal forvalte sin økonomi, slik at den økonomiske handleevnen blir ivaretatt over tid. 

- Kommunestyret har i så måte et særlig ansvar for å forvalte økonomien til beste for både nåværende, og kommende generasjoner, avslutter kommunedirektør Ellen Beate Lundberg. 

 

Powered by Labrador CMS