Mattilsynet har gjennomført en omfattende undersøkelse for å kartlegge hvordan norske griser har det. Foto: Mattilsynet
Mattilsynet har gjennomført en omfattende undersøkelse for å kartlegge hvordan norske griser har det.

Fant regelbrudd hos over halvparten:

- Det er vondt for grisen

Det er stor variasjon på hvordan norske griser har det. Mattilsynet ser svært alvorlig på at så mange som en fjerdedel av svineprodusentene ikke tar seg av syke og skadde griser på en tilfredsstillende måte.

Publisert Sist oppdatert

Mattilsynet har i 2021 og 2022 gjennomført inspeksjon i 582 svinebesetninger.

Det er avdekket ett eller flere regelbrudd i vel halvparten av de inspiserte svinebesetningene.

- Veldig ofte gjaldt regelbruddene for lite rotemateriale, strø og behandling av syke og skadde dyr, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

- Ikke godt nok

Målene med inspeksjonene har vært å få oppdatert kunnskap om hvordan griser i Norge har det, hvorvidt dyreholdere og veterinærer etterlever regelverk som har betydning for grisers velferd, og på hvilke områder det er behov for forbedring.

Tilsynskampanjen viser at det er stor variasjon i hvordan norske griser har det. For mange produsenter har brudd på regelverket knyttet til strø, rotemateriale og syke og skadde dyr. Men vi har også sett at mange svineprodusenter driver bra. Noen driver godt over kravene i regelverket, andre driver dårlig eller veldig dårlig.

– Det at vi finner regelverksbrudd i mer enn halvparten av svineholdene, er ikke godt nok, sier administrerende direktør i Mattilsynet, Ingunn Midttun Godal.

Dyreholders ansvar

– Det er dyreholders ansvar å sørge for god velferd for grisene. For å sikre en varig god bedring i svinenæringa, må hele nettverket rundt dyreholder bidra.

- Bondeorganisasjonene, næringen og andre aktører i nettverket, vil i tillegg til Mattilsynet, kunne bidra til god dyrevelferd i norsk svineproduksjon. Vi vi må med våre ulike roller jobber godt sammen, ha en god dialog og utveksle relevant informasjon, sier Godal.

Ikke god nok oppfølging

Nesten én av fire dyreholdere i Norge oppfylte ikke kravene til behandling av syke og skadde dyr. Når griser ikke får den behandlingen de skal når de er syke eller skadde, har det stor påvirkning på deres trivsel.

– Det er vondt for grisen å være syk eller skadet, og Mattilsynet ser svært alvorlig på at så mange som en fjerdedel av svineprodusentene ikke tar seg av syke og skadde griser på en tilfredsstillende måte. Det er for dårlig, sier Godal.

Vanlige regelbrudd

De to vanligste regelbruddene var at det ikke ble gitt nok strø og/eller rotemateriale. Cirka én av tre oppfylte ikke kravene til rotemateriale, og cirka én av fire oppfylte ikke kravene til strø. Dette påvirker velferden til veldig mange griser.

– Vi ser at dyrevelferden på landsbasis kan få et viktig løft hvis kravene til rotemateriale og strø etterleves, sier Godal.

Videre opplyser hun at grisen skal ha en ren, tørr og bekvem liggeplass. Mangel på strø kan blant annet føre til gnagsår, etsing av sår i huden og infeksjoner. Tilstrekkelig strø er derfor viktig både for grisenes trivsel, komfort og helse.

- Nok rotemateriale av god nok kvalitet er viktig for grisens mentale helse. Mangel på rotemateriale kan føre til stress og frustrasjon hos den enkelte gris. Dette kan komme til uttrykk gjennom halebiting, som igjen gir fysisk smerte hos andre griser.

Veterinærer følger boka

Mattilsynet har i tilsynskampanjen også undersøkt om veterinærer som kastrerer smågris har brukt bedøvelse og langtidsvirkende smertestillende. Alle de 121 veterinærene som har fått tilsyn, har brukt dette.

– Dette resultatet er vi svært fornøyd med, og det er helt i tråd med det vi forventer av veterinærer som driver praksis i Norge. Dette er et vanlig inngrep i svineproduksjon, og det er derfor svært viktig at det gjøres på en måte som sikrer dyrevelferden til smågrisene, sier Godal.

Powered by Labrador CMS