STÅR SAMMEN. De ansatte innenfor alle avdelingene i pleie og omsorg i Fauske kommune sier at deres hverdag på jobb knapt kan smøres tynnere. - Det går ut over både ansatte og pasienter at den økonomiske situasjonen er så truende dårlig, sier de. Foto: Helge Simonsen
STÅR SAMMEN. De ansatte innenfor alle avdelingene i pleie og omsorg i Fauske kommune sier at deres hverdag på jobb knapt kan smøres tynnere. - Det går ut over både ansatte og pasienter at den økonomiske situasjonen er så truende dårlig, sier de.

Helsesektoren rammet av budsjettkutt:

- Det er sånn hvert eneste år. Det er alltid her det skal spares

De ansatte i pleie og omsorg i Fauske kommune forteller om dager preget av lite ressurser og usikkerhet om fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det er mange som rammes av kuttforslagene som kommunedirektøren i Fauske har lagt fram.

Den største budsjettposten i kommunen er pleie og omsorg, og de ansatte frykter den eventuelle hverdagen som venter om nedtrekket blir vedtatt.

- Men det er sånn hvert eneste år. Det er alltid her det skal spares, og det er gjort store kutt i årene som har gått. Derfor er det ikke overraskende at det skjer igjen, sier Hanne Jensen Hjemås

Usikkerhet

En følge av den konstante omstillingen som gjelder i sektoren, er at usikkerheten brer seg hos både de ansatte og pasientene. Det fremheves som det aller vanskeligste å leve med.

- Når det stadig kommer kuttforslag som det er vanskelig å si konsekvensene av, så skaper det usikkerhet og uro. Når man vet hva man har å forholde seg til så er det lettere. Men det er noe som endrer seg hele tiden, sier de tillitsvalgte til Saltenposten.

Lever lenger

Eldreomsorgen er et fag som har endret seg voldsomt de siste årene. Det er ikke lenger slik at eldre blir boende på sykehjem over lengre tid, det er ikke aktuelt.

- Folk er boende hjemme i langt større grad enn tidligere, og det gjør at de som kommer ofte er mye dårligere og sykere enn før, sier Susanne Storjord.

Høyt arbeidspress

Det fortelles om arbeidsdager med høyt arbeidspress og krav til effektivitet som er vanskelige å nå. Særlig om det blir problemer med sykefravær.

Når dette kombineres med de økonomiske forutsetningene som

hele tiden henger over, har følgene blitt synlige på mange måter.

- Vi har mistet veldig mange med en høy og spesialisert kompetanse på grunn av det. Det er ikke rart at de ser seg om etter noe annet å gjøre heller, sier Sissel Osnes i Fagforbundet.

Frustrerte

Situasjonen i kommunen er alvorlig, og de ansatte er klar over det. De understreker også at det ikke er uvilje til å bidra som er et problem.

- Det har vært mange møter hvor utgangspunktet er å finne ut hva man faktisk kan kutte i. Men den siste tiden er det umulig å komme med forslag på hva vi kan gjøre. Det er fortvilende, men sant, sier Marianne Johannesen.

De som står i det

Det har vært et svært utfordrende år for de som jobber i helsevesenet, og koronakrisen har ikke gjort det lettere.

- Det er slik at det er lett å ende opp med å se på bare tall når man skal lage budsjetter og bestemme struktur. Men når man ser på de som er her i dag, så handler det om mennesker både på jobb og som skal ha omsorg. De gjør en helt fantastisk jobb, og fortjener de aller beste forutsetningene for å utføre den, sier Sissel Osnes.

Powered by Labrador CMS