- Jeg syns stengingen av grensen er latterlig. Det er veldig liten sjansen for at vi blir smittet av å være på hytta her i Laisvall, sier Kent Olsen.
Forrige fredag måtte han og familien reise hjem fra høstferie, for å unngå å måtte gå i ti dagers karantene.
Blant guttene som er med på tur er det blandende meninger om det, noen gleder seg til å komme hjem til bedre internettforbindelse, men andre koser seg mest med å kjøre firhjuling rundt hytta.
- Vi forholder oss til reglene, men reglene er idiotiske, sier Olsen, som bor på Inndyr i Gildeskål.
Stort fylke
Han mener det er et paradoks at man kan reise og oppholde seg som man vil i Oslo, hvor det er relativt mye smitte. Mens han ikke kan reise til Laisvall til tross for at det er få, eller ingen smittede i Arjeplog kommune per tiden.
- Norrbotten er veldig stort og smitten som er her er langt unna, det burde heller være restriksjoner der det er mye smitte i Norge, også kunne vi diskutert karantene for å dra hit, sier Olsen.
Selv med en reisetid på over fire timer til hytta, er familien som regel i Sverige flere ganger i måneden.
- Jeg var tilhenger av ”søringkarantene” og om det hadde vært karantene også for røde områder i Nogre, så hadde jeg syntes det var greit, sier Olsen.
Trasig
Det er snøsikker vinter som er den viktigste grunnen til at familien Olsen har kjøpt seg fritidsbolig i den gamle gruvebyen i Sverige.
- Her får vi drive med fritidsaktiviter som vi liker, for eksempel å dra på langturer med skuter innover fjellet, sier Olsen.
Etter at nybutikken åpnet i Jäckvik har det blitt et fast stoppested på vei til Laisvall.
- Det er utrolig trasig for dem at grensen ble stengt rett etter åpning, det er en fin butikk med godt vareutvalg, sier Olsen.
Ingen overraskelse
Anne-Kirsti Westerlund som driver Ica i Jäckvik er ikke overrasket over at grensen ”stenger” denne gangen.
- Vi trodde det kunne skje allerede uka før, så vi er ikke overrasket, sier Westerlund.
Hun merker ikke noe til at folk hamsterer varer, men når Saltenposten møter henne er det høstferie og mer besøk enn normalt. Men det er fortsatt langt lavere omsetning enn det var før korona, uten at Westerlund vil gå ut med noen tall.
Klage vil hun heller ikke.
- Jeg er dårlig på å klage, men vi har jobbet mye med å tilpasse oss situasjonen for å overleve. Vi har lavere bemanning og jeg har ikke tall på hvor mange vaktlister jeg har laget i år, sier Westerlund.
Ikke urolig
At butikken hennes vil overleve korona er hun likevel trygg på.
- Jeg er ikke urolig, vi klarer dette en stund til. Men det er klart det er morsommere med liv og røre langs veien. Det er ikke bare nordmenn som er blitt borte, vi har heller ikke mange passerende turister fra Europa som vi pleide før, sier Westerlund.
Dagen før vi møter henne var det syv nye smittetilfeller i Norrbotten, et tall som gjør at Westerlund håper stengingen blir kortere enn den første som varte i flere måneder.
- Vi håper at det kan være tilstrekkelig med stengin i 14 dager eller en måned denne gangen, sier hun.
Hjelper ikke
Fordi det er første året hun driver i ny butikk, vet hun ikke hvor mye trafikken har gått ned - selv etter at karanteneplikten ble borte.
- Men på Riksgrensen snakker de om at det er rundt 60 prosent av normaltrafikken etter at grensen åpnet, det er færre enn vi hadde trodd, sier Westerlund.
Hun lar seg irritere over mediene som slår opp hvert nye smittetilfelle som om det var en veldig stor sak i svart rubrikk, og mener det skremmer folk unødvendig.
- Jeg har respekt for alle forhåndsregler og at folk er forsiktige, men jeg tror ikke stenging av grensen hjelper. Smitten er ute i samfunnet og vi må bare være forsiktige, sier Westerlund.
Se til Finland
Hun forstår ikke logikken i de norske tiltakene, men ser at folk tilpasser og gjør som de blir fortalt.
- Jeg syns det er rart at ikke flere i Norge stiller spørsmål ved et slikt tiltak, sier hun.
- I Finland har de hatt åpen grense for nabokommunen og for mange hyttefolk er det ikke slik at de skal 30-40 mil inn i landet. Det er basert på tillit og jeg tror folk hadde respekter det om reglene hadde vært at de bare kunne dra på hytta, sier Westerlund.
- For våre ansatte blir det uansett korttidspermitteringer fra mandag av.
Symbolsk
Et par steinkast fra butikken bor studenten Johan Rosenberg, som studerer IT ved Nord universitet.
- Vanligvis trives jeg veldig bra i Bodø, det er kult å være der og det er nært hjem. Det er som en budsjettversjon av å studere utenlands, men gir meg litt av spenningen med å være i et annet land, sier Rosenberg.
Han er hjemme i Jäckvik på en slags ferietur, men må som familien Olsen komme seg til Norge før grensa stenger.
- Jeg må over nå så jeg ikke blir fast her i tilfelle det blir eksamen på skola før jul. Hvis ikke skulle jeg gjerne blitt her lengre, sier Rosenberg.
21-åringen forstår i likhet med Westerlund og Olsen ikke helt poenget med å stenge grensen. Han forstår blant annet ikke hvordan man forsikrer seg om at de som krysser grensen ikke har vært i en rød sone.
- Stengingen føles mer symbolsk enn praktisk, sier Rosenberg.
Skeptisk
Han har sett hvordan den svensk-finske byen Haparanda/Torneå er blitt delt som følge av korona-pandemien. Det til tross for at byene henger helt sammen og kun er skilt av en elv.
- Jeg er skeptisk til å stenge grensene slik, selv om jeg på et nivå forstår det, så skjønner jeg ikke at det skal være nødvendig her. Vi har på mange måter et nesten like tett forhold som de har i Haparanda/Torneå, sier Rosenberg.
I likhet med Kent Olsen gjør han også et poeng ut av at Norrbotten er stort.
- Vi er et stort fylke og det er veldig adskilte liv mellom dalene, og da føles det ikke rett at alt dømmes under ett, men det har skjedd før i historien også, sier Rosenberg.
- Vi er ikke så mange som bor her, så det er vel enklere å se hele fylket under ett.