Den nye festivalsjefen lover én ting aldri skal forsvinne:
- Det er ingen andre festivaler som Blåfrost
Tirsdag har Ryan Lewis sin første arbeidsdag som festivalsjef for Blåfrostfestivalen på Rognan.
SALTDAL: Det er selvsagt passende at årets første skraping av is på frontruta på bilen måtte gjøres unna i dag. For det er denne tida som i over 15 år har vært forbundet med spenning og forventning til det som skal skje framover på Rognan.
Etter noen år med fortvilelse og savn, er det nå med et berettiget håp om å oppnå den følelsen igjen. Mest av alt for den blide mannen fra Liverpool som sitter i sofaen på kontoret inne på Slipen Scene.
Lite ante Ryan Lewis da han kom inn i dette bygget for første gang for ti år siden, at han skulle ende opp som fesitvalsjef samme sted.
- Nei, det er rart å tenke på. Men det kan jeg si, det har vært noe helt spesielt med dette stedet siden vi kom hit første gang. Vi fikk oppleve det som er særpreget til Blåfrost, og det har aldri sluppet taket, sier Ryan Lewis og ler.
Rognanvenner
Siden den gang har han vært mange ganger tilbake, både som artist, men også som venn og samarbeidspartner i England.
Men nå er han altså tilbake igjen, og denne gangen for å bli. I hvert fall mye mer enn han har vært.
- Jeg kommer til å veksle mellom Rognan og Liverpool. En av mine fordeler er det nettverket jeg har innen musikkbransjen i England, og det må jeg opprettholde med å være der. Men jeg kommer selvsagt til å være mye i Saltdal også, det er ikke mulig å gjøre denne jobben på avstand, sier han.
- Naturlig valg
Inne på kontoret sitter også styreleder Endre Grønnslett, og produsent Guri Ramsvik. De er veldig glade for at Ryan nå er på plass, og at de har funnet en etterfølger til Øivind Holthe.
- Vi har snakket om dette en god stund nå, forteller Grønnslett.
Det var etter kommunevalget i fjor at festivalen opplevde at det ble mer konkrete planer om å få åpnet Slipen igjen, noe som var en forutsetning for å komme i gang med Blåfrostfestivalen.
- Vi fikk vedtaket på plass som ga støtte og tid til å komme til en løsning som vil kulminere med at vi får tatt Slipen tilbake til det å kunne åpne igjen. Da var det et klart gunnlag for å forsøke å finne rett person til denne stillingen, forteller Grønnslett videre.
At det da ble en kjenning som Lewis, er ikke tilfeldig.
- Det er helt klart en stor fordel for oss å få inn en mann som Ryan, som vet hva denne festivalen og organisasjonen handler om. Han har en kunnskap om bransjen og ikke minst kjennskap til et marked som vil heve oss i tida framover, slår han fast.
Husker stoppet
Selv om han ikke var involvert på denne måten, husker Ryan Lewis godt den dagen det ble klart at Slipen måtte stenge.
- Jeg var i Budapest sammen med samboeren min da jeg fikk nyheten. Jeg husker det veldig godt, for jeg klarte ikke å nyte tida der, jeg gikk hele helga og tenkte på hvordan i all verden vi kunne bidra for å løse den saken.
Han må humre for seg selv når han tenker på den tida som har gått siden da.
- Det er med en helt annen optimisme og ikke minst med potensiale vi ser framover nå. Nå starter jobben for alvor med å bringe fesivalen og alt rundt den tilbake.
For Lewis’ del betyr det blant annet å lære seg norsk.
- Jeg er i gang og skal lære med det ettersom tiden går. Det er også en viktig del av det å bli nærmere det vi skal skape sammen.
Også samboeren var klar på at dette var en mulighet han måtte ta.
- Hun ble med på besøk hit tidligere i år, og hun var klar på at denne muligheten måtte jeg bare ta. Så det er veldig godt å ha henne i ryggen også.
Et unikt sted
For har er krystallklar på at denne fesivalen, den er noe helt for seg selv.
- Det har jeg visst siden vi kom hit i 2014. Den måten vi ble tatt imot på, ikke bare av de som jobbet her, men av hele lokalsamfunnet, det har vi aldri opplevd maken til.
- At vi reiste herfra med følelsen av å ha fått ett hjem nummer to i Norge, det sier alt om hva Blåfrost er. Det er akkurat det vi skal jobbe med å få tilbake, sånn at vi ikke skal glemme det store fellesskapet som denne festivalen er, slår Lewis fast.
Blått hjerte
Han kaller det blå bankende hjertet til Blåfrost alle de som har hatt noe å gjøre med festivalen gjennom årenes løp.
- Jeg håper at alle som vil komme å si noe tll meg, gjør nettopp det. Vi er avhengige av engasjement og at vi skal finne veien videre sammen.
Det de jobber for nå, er å kunne ønske alle velkommen til Blåfrostfestivalen i 2026.
Han lover også at én av Blåfrostens største tradisjoner skal bestå:
- Vi skal fortsette med Teddybear-hugs, som han kaller den velkjente bamseklemmen på Blåfrost.